Purpurfärgen

10741 visningar
uppladdat: 2003-01-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kära Claudia.

Jag skriver till dig för att berätta om ett enastående livsöde som jag har fått berättat för mig. Det handlar om min väns liv. Innan jag kände henne så hade jag ingen aning om vad hon egentligen hade varit med om.

Hon heter Celie och jag träffade henne för första gången för ett år sedan. Hon och jag fick en mycket bra kontakt på en gång. Hon är en öppen och social person men talade ändå aldrig om sitt förflutna. Nyfiken, som jag var, så frågade jag henne en dag om hur hennes barndom hade varit. Först blev hon tyst, som om hon inte hörde, men sedan så började hon att berätta. Hon berättade en sanslös historia som nästan inte kändes verklig. Hela hennes barndom och liv hade enbart bestått av förnedring och förtryck. Detta livsöde vill jag dela med dig eftersom jag vet att du brukar lyssna.

När Celie var ung, bodde hon med sin familj i södra Amerika. Redan som barn så utsattes hon och hennes syster, Nettie, för sexuella övergrepp. Celie och Nettie blev regelbundet våldtagna av sin styvfar. Celie blev gravid två gånger med honom och tvingades att lämna bort sina barn. Ingen i hennes familj visste något förutom Celie, hennes syster och styvfadern. När Celie blev 14 år gammal började hon att skriva brev till gud. Hon skrev till honom eftersom hon tyckte att hon inte hade någon annan att anförtro sig åt. I breven som hon skrev berättade hon om sitt liv som var fullt med plågor. Hon skrev också om hur mycket hon hatade sin styvfar och även sin mor som inte vågade se vad som pågick.

Vid 15-årsålder blev hon bortgift till en man som var mycket äldre än henne. Mannen hade fyra barn sedan tidigare. Egentligen ville mannen gifta sig med Nettie, men fadern vill inte det eftersom han tyckte att Nettie var för ung och oerfaren. Då fick mannen nöja sig med Celie. Senare så rymde Celies syster till dem och bosatte sig hos dem ett tag. Efter en tid så började mannen att göra närmanden mot Nettie. Men Nettie satte sig emot och han blev rasande. Mannen slängde då ut Nettie från huset och förbjöd systrarna att någonsin få träffas mer. Celie berättade vidare att hennes liv blev allt svårare. Slagen hörde till hennes vardag och hon var alltid rädd för att göra någonting fel. Vad som helst kunde göra honom rasande och farlig och då förstod hon att det straff hon skulle få var hårda ord och knytnävar. Hon tyckte att hon rent ut sagt levde i ett helvete.

En dag kom den unga bluessångerskan Shug Avery till staden. Celies man, Mr A som hon kallade honom, fick en väldig fart att resa in och träffa Shug. Celie hade redan förstått att Mr A hade en kärlekssaffär med sångerskan sedan en tid tillbaka. Eftersom Shug levde ett frimodigt liv, var stark och självständig så ansåg människorna i staden att hon var” lätt på foten”. När hon efter en tid blev allvarligt sjuk var Mr A den enda som ville ta hand om henne. Han tog då med sig henne hem till Celie som fick sköta om henne. Celie berättade att hon aldrig hade sett någon vackrare än Shug. Hon tog väl hand om och henne, tvättade och borstade hennes hår.

Recension av Purpurfärgen

. Genom all den tid Celie och Shug tillbringade tillsammans fick de två en mycket nära kontakt. Till slut berättade Celie för Shug hur Mr A behandlade henne. Shug blev då vansinnigt arg på honom. Samtidigt kom Shug på att Mr A, under alla dessa år som Celie hade trott att hennes syster Nettie var död, hade gömt breven från systern i sitt rum. I breven stod det att efter det att systrarna hade skilts åt så fick Nettie arbete hos ett missionärpar. Även Celies bortlämnade barn hade fått sitt hem hos dem. De hade rest till Afrika och byggt upp nya skolor. Nettie hade alltid undrat hur Celies liv blev och varför hon inte hade svarat på hennes brev. P.g.a. detta så blev Shug ännu mer arg på Mr A och uppmanade Celie att lämna Mr A. Shug övertalade också Mr A att överlämna breven till Celie. På det sättet fick Celie och Nettie åter kontakt. Genom hjälp av Shug och andra nära vänner till Celie så kom hon på rätt köl.

Visst är det ett enastående livsöde? Jag funderar på att basera en bok på denna berättelse. Tror du att det är en bra idé?

Ta väl hand om dig och hälsa alla där hemma!
Med vänliga hälsningar
Alice Walker

Jag beslöt mig för att återge en del av bokens handlingen i denna recension i form av ett brev som författarinnan Alice Walker skriver till en vän innan hon bestämt sig för att börja skriva boken ”Purpurfärgen”. Hela boken är skriven i brevform, brev som systrarna skickar till varandra och alla brev som Celie skriver till gud. Det sättet att skriva gör den ganska lättläst och fängslande.

Alice Walker var född i Eatonton i Georgia. Hon var en begåvad flicka och tidigt mycket duktig på att skriva. Alice fick ett stipendium som gav henne chansen att gå på en skola för mörka kvinnor i Atlanta i Georgia. Hon har skrivit väldigt många böcker under åren men ”Purpurfärgen är nog den som slagit igenom mest. Alice Walker erhöll 1983 både Pulitzerpriset och The American Book Award för årets bästa roman med denna bok. Man har även gjort en film om denna berättelse. Den är en väldigt stark och rörande bok eftersom den beskriver både fysisk och psykisk misshandel. Men även ömhet och värme mellan främst kvinnorna finns fint skildrat.

Jag valde att läsa denna bok när jag skulle välja en bok om mod. ”Purpurfärgen” är ett mycket bra exempel på en bok som rymmer många olika slags mod. Ett exempel på mod är när Celie vågar ta steget att bryta sig loss från sin hemska man och starta om helt från början. Ett annat exempel är när Shug står på sig mot Celies man, som hon vet är mycket farlig, och begär att Netties brev ska lämnas ut till Celie. Det är också modigt av Celie att, efter alla svek hon utsatt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Purpurfärgen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-09]   Purpurfärgen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1528 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×