Bilbo - en Hobbits äventyr

16423 visningar
uppladdat: 2003-01-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Titel: Bilbo – en hobbits äventyr
Original titel: The Hobbit or There and Back again
Författare: JRR Tolkien
Översättare: Britt G. Hallqvist
Förlag: Rabén & Sjögren
Tryckning: Fem

Handling:
En dag när Bilbo Bagger, välbärgad och mycket omtyckt liten hov, stod och rökte en pipa tobak på morgonkvisten kom det sig att en gammal man kom gående förbi. Denna man hade stort grått skägg och toppig hatt. Det var Gandalf.
Han gick där I Hobsala och sökte en person att skicka ut på äventyr.
På något sätt så lyckades Bilbo få Gandalf att tro att Bilbo var rätt person att skicka ut på äventyr så nästa dag kom det 13 dvärgar hel till Bilbo och drack te. Den dagen var den sista Bilbo spenderade I sin lilla hobhåla på nästan ett helt år.

Det är i den här boken sagan om ringen börjar.
Gandalf ska hjälpa tretton dvärgar, en bit på vägen, för att få tillbaka sin förlorade guldskatt. Målet är ensamma berget. Draken Smaug bor där. Bilbo följer halvt motvilligt med på färden som dvärgarnas tjuv. De får utstå en hel del strapatser på vägen. Vid ett tillfälle är de I knipa hos en massa vättar. Bilbo lyckas komma undan och går djupare och djupare in I grottan där de är fast. Inne I berget ligger en liten sjö, ute på en liten ö har Gollum sitt näste. Det speciella med Gollum är att han har en ring, en osynlighetsring. Denna ring tappar han och Bilbo hittar den. Det kommer att hjälpa dem vid ett flertal tillfällen och, inte bara Bilbo, kommer att vara glad att han fann den.

-Godmorgon, sade Bilbo, och han menade det. Solen sken, och gräset var mycket grönt. Men Gandalf tittade på honom under sina långa buskiga ögonbryn som sköt ännu längre ut än brättet på hans skuggande hatt.
-Vad menar du? Sade han. Önskar du mig en god morgon, eller menar du att det är en god morgon antingen jag vill det eller inte, eller vill du säga att du känner dig god denna morgon, eller att det är en sådan morgon då man bör vara god?
-Alltihop, sade Bilbo. Och till på köpet en mycket fin morgon för en pipa tobak I det fria. Om du har en pipa på dig, så slå dig ner och få ett stopp av mig! Det är ingen brådska, vi har hela dagen på oss! Så satte sig Bilbo ner, lade benen I kors och svävade bort över kullen.
-Mycket vackert! Sade Gandalf. Men jag har inte tid att blåsa rökringar idag. Jag letar efter någon som kan delta I ett äventyr jag håller på att ordna, och det är mycket svårt att få tag i.

I början av färden tycker inte dvärgarna det är någon speciellt bra idé att Bilbo ska vara deras tjuv utan de tycker bara han är I vägen och till besvär. Men detta ändras snart när han hjälper dem ur flera knipor och kommer med bra lösningar på problem.

Karaktärer:

Bilbo: I början av den här boken är han ganska ”mesig” han gör inget oväntat utan går där dag ut och in I sin hobhåla och går sina plikter. Men under hans resa händer något. Han blir mer äventyrslysten och kommer på flera smarta lösningar. Hans ”Tookska” sida kommer väl fram antar jag. Hans mamma kom från Took-släkten. Jag tycker om honom. Han är inte alls ärelysten utan om någon behöver hjälp så tänker han på dem innan han tänker på sig själv och det tycker jag är fint.

Gandalf: han är på sätt och vis ett litet mysterium I den här boken. Han kommer och går lite som han behagar och verkar alltid komma när det ser som mörkast ut. Han är en trollkarl. Men inte en sådan som skjuter blixtrar ur sina fingrar. Han är en av de tvår trollkarlar som blev skickade till Midgård för att hjälpa de som lever där. Man känner på sig att han och Bilbo får en ganska nära vänskap. Även om den ena är lång och är ute I världen hela tiden medan den andra är cirka en meter och sitter helst av allt I sin hobhåla och dricker te.

Omdöme:
Vad kan man säga om Tolkiens böcker egentligen? De är ju helt otroliga. Han skriver så verkligt att man åtminstone en gång, under läsningens gång, är helt säker på att denna värld har funnits på riktigt någon gång och någonstans. Det är underbara karaktärer I hans böcker och stor variation. I slutet av boken är det nästan så att man tycker att det är sorgligt att detta aldrig har hänt. Att dessa personer inte funnits, utom I våran fantasi. För några år sedan kom den första Harry Potter boken ut. Men det var inte för än efter att det blev film at den och efter att jag hade läst trilogin om Härskarringen som jag började se likheter mellan dessa två fantasy serier. Även om det är två helt olika serier när man ser dem I detalj. Men om man ser på dem I större perspektiv så ser, åtminstone jag, likheter. Båda har en ond makt som inte kan ta mänsklig form. Som vill bli härskare över världen, sen ser man stora likheter mellan olika karaktärer. Inte för att jag tycker något är fel med det. Men jag tycker att det är intressant att två, ändå så lika, berättelser kan bli två så olika serier.

Men Tolkiens värld går inte att jämföra med någonting. Hans karaktärer, olika folkslag, sånger. Jag menar han gjorde ett fullständigt språk med korr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bilbo - en Hobbits äventyr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-06-11

    det va inte bara två trollkarl

  • Inactive member 2008-02-28

    asbra recension=P

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-06]   Bilbo - en Hobbits äventyr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1525 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×