Linux

5319 visningar
uppladdat: 2003-01-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Linux är ett operativsystem, precis som Windows. Linux utvecklades av finländaren Linus Torvalds 1991. Torvalds Linux är som en portabel variant av Unix, det operativsystem som användes för minidatorer under 70-talet. Med portabel menar jag att Linux inte är bundet till någon speciell hårdvaruleverantör och har helt öppna programmeringskoder, vilket gör att användaren inte är beroende av programvaruleverantören. Så om man kan programmera, kan man utveckla sitt Linux som man själv vill ha det. Och det är just detta, att man kan programmera det själv som gör att det finns flera olika varianter av Linux, eller olika distributioner som det egentligen heter. Idag finns ett antal olika distributioner av Linux, de allra kändaste heter Linux SuSe, Red Hat (som Torvalds själv använder), Debian och Slackware. Dessa olika distributioner är utvecklade på olika sätt och av olika programmerar värden runt. Det som är gemensamt med dem alla är att själva programmeringskoden är gratis, så vem som helt kan tanka hem det från Internet helt gratis eller beställa det från något företag. Det ända som man ibland kan betala för de cd-skivor man bränner ner det på eller de program, spel och manualer som följer med.

Fördelarna med att använda Linux är många, det är t.ex. ett ”multitaskande” vilket gör att man kan köra flera program samtidigt, systemet ger även möjlighet till att flera användare kan vara inloggad på samma dator samtidigt. Man behöver dessutom alltid ett lösenord för att komma in i Linux. Detta är särskilt bra eftersom man inte alltid villa ha folk snokande i sin egen dator, tillskillnad från Windows där det bara är att trycka Avbryt för att komma in i datorn. I Linux får man bestämma över sin dator mycket mer än vad man t.ex. får i Windows, Windowssystemet tänker alldeles för mycket själv, vilket göra att användaren inte alltid har kontroll över vilka program som körs.

Så kort och gott tycker jag själv att det finns många fördelar med Linux, men även en del nackdelar. Den största är väl att det inte finns så många...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Linux

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Krille Trappa 2017-11-10

    Vädligt bra arbete

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-06]   Linux
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1521 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×