Indien

6 röster
24193 visningar
uppladdat: 2002-12-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning/Innehållsförteckning

Syftet till att jag har skrivit just om Indien är att min bror har nyss kommit hem från just Indien. Han kom hem den 15 maj efter nästan tre månader i landet. Ett annat sköl är att en av mina bästa kompisar är född i Indien, så jag ville veta mer om landet. Så kunde båda hjälpa mig med fakta.

Innehållsförteckning

Sidan 1 Framsida
Sidan 2 Innehållsförteckning
Sidan 3 Korta fakta
Sidan 4 Ekonomi/Jordbruk
Sidan 5 Handel/Utbildning
Sidan 6 Styrelsesätt/Källor

Korta fakta

I Indien bor det ca 1 miljard människor Man pratar hindi och engelska. Det är republik i landet. Det är skolplikt mellan 6-14 års ålder, men det är nästan bara killar som går i skolan. Skolorna är inte direkt i bästa skick, och de flesta går bara i skolan ett par år. Antalet läskunniga har börjat öka men på grund av den höga befolkningstillväxten så minskar procentantalet läskunniga som nu är 36 %. Huvudstaden heter New Delhi. Religionen är mycket viktig för indierna. Idag är åtta av tio indier hinduer. Hinduer tror på ödet, d.v.s. att ens liv redan är förutbestämt och att inget man gör kan ändra på det. Efter hinduismen är Islam den viktigaste religionen i Indien. Valutan i Indien är Rupie, och småpengarna kallas för paisa.

Flaggan har tre olika band med olika färger som är lika breda. Det översta bandet är orange som är Indiens färg, det står för mod. Det andra bandet som är vitt står för renhet, i mitten av det vita bandet finns livets hjul- Dharma Chakra. Det tredje bandet som är grönt, står för naturtillgångarna och fruktbarhet

Ekonomi

Det är inte riktigt att beskriva Indiens ekonomi och näringsliv med brukligt tillgängliga ekonomiska mått. Stor- leken av den samlade bruttonationalprodukten (BNP) placeras Indien bland de 10-15 största länderna i världen. Men sätter man det i värde till landets befolkning så är Indien bland de 20 fattigaste länderna i världen.
Folket i Indien lever i stor fattigdom. Ändå har landet en betydande ekonomisk makt. Industrin i Indien är mycket stor, de är det femtonde landet i världen. Dom har också utvecklat en egen kärnkraftsindustri. Indien har nu börjat producera rymdfarkoster och vapen. Nästan all industri i Indien ägs av staten, alltså är industrin mycket statsstyrd. Ekonomin styrs efter femårsplaner, dessa planer har de senaste åren lagt en tung vikt på att få bort den stora fattigdomen, att göra Indien självförsörjande och att utveckla industrin. De har också börjat satsa på teknologi. En viktig del av utvecklingen är den svarta marknaden där smugglingen är en betydande del som tar in mycket pengar. Guld är den största varan man smugglar, detta kommer från Indiens stora guldreserv.

Jordbruket

Jordbruket mycket viktigt för många indier, ca två tredjedelar av all arbetskraft i landet jobbar inom någon form av jordbruk. Trots detta svälter en del och om man utnyttjade resurserna på ett bättre sätt skulle nog landet ha tillräckliga resurser för att livnära sin befolkning. De viktigaste jordbruksprodukterna är vete och ris.
Vetet odlas i de torra områdena i väster, ofta med konstbevattning eftersom monsunen inte brukar komma dit.
Riset däremot kräver mycket vatten och odlas främst i de och på kustslätterna. Ris går snabbt att odla och man kan därför ofta få en regnigare östra delarna andra skörd av vete eller t.o.m. en tredje skörd av någon annan mer snabbväxande grönsak.
Det äts inte mycket kött i Indien. Detta beror mycket på deras religion som förbjuder dem att äta kött från kor. Däremot tar de hand om mjölken. Nötkreaturen och bufflarna används också som dragdjur. Med 182 miljoner kor, varav 26 miljoner är mjölkkor, 62 miljoner vattenbufflar, har Indien större nötkreatur en något annat land i världen

Handel

Indien har en mycket liten utrikeshandel. Det är för att de under självständighetstiden drev självförsörjning för att minska beroendet till England.
De senaste årtiondena har de börjat förändra handeln och börjat importera mera.
De viktigaste exportvarorna för Indien var ädelstenar, smycken, kläder, ingenjörsprodukter, bomullstyger och te.
De viktigaste importvarorna var olja, maskiner, järn, stål, pärlor, ädelstenar, kemiska produkter samt konstgödsel.
Indien exporterade mest till USA, Sovjetunionen, Japan och Storbritannien.

Utbildning

Hälften av Indiens befolkning är analfabeter fastän det är allmän skolplikt för alla mellan 6 och 15 år i Indien. De vanliga delstatliga skolorna är gratis men många fattiga familjer måste ha hjälp av sina barn för att få ihop pengar och låter därför barnen arbeta istället för att gå i skolan (även om barnarbete är förbjudet). Det finns också privatskolor med bättre undervisning, men där är det oftast väldigt dyrt att gå.
De flesta familjer låter sina söner gå i skolan åtminstone några år, eftersom en bra utbildning hjälper när man ska söka jobb. Men flickorna får stanna hemma av tradition.
Det är stor skillnad på skolorna i Indien. De som bor på landsbygden har inte alls lika bra skolor som de i städerna har. Många byar har inte ens en skolbyggnad utan lektionerna hålls under ett stort träd. De som bor i städerna däremot kan gå i grundskolan och sedan kanske till ett gymnasium eller universitet. I landet finns ca 180 federala universitet och 7000 högskolor av olika slag. På dessa skolor är utbildningen ofta mycket bra och utbildningen håller internationell standard.
Man har nu börjat satsa på att höja läskunnigheten. Man har främst satsat på vuxna kvinnor som kanske lärt sig läsa en gång men inte fått tillräckligt med övning och därför glömt bort hur man gör. I vissa delstater är ändå läskunnigheten hög..

Styrelsesätt

Indiens styrelse är uppdelad på flera stater och territorier. I varje stat talar befolkningen samma språk och har samma vanor. Man kan säga att staterna är som små länder eftersom de har egen huvudstad, egen regering och eget parlament som stiftar lagar. Medlemmarna i parlamentet väljs av staternas befolkning.
Rayja Sabha (Statsrådet) har 250 medlemmar som kommer från varje stats parlament. Detta innebär att alla stater kan påverka hur Indien ska styras. Lok Sabha har 545 medlemmar som v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-26

    Jätte bra fakta! ;D (Y)

  • Inactive member 2011-05-05

    håller med!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-19]   Indien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1443 [2020-08-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×