Sveriges Monarki

4 röster
15674 visningar
uppladdat: 2002-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Många stater i den mänskliga historien har varit kungadömen, men de har ändå varit väldigt olika i fråga om kungens makt och funktion. Sverige är en monarki sedan vikingatiden, fast kungens makt och rikets grad av enhet har växlat. Fram till Gustav Vasa var Sverige i teorin ett valkungadöme, sedan blev kungamakten istället ärftlig. Kungens ställning har gått från vikingatidens småkungar, till nutidens enbart symboliska kungamakt.
En kungafamilj är något som Sverige haft i många, många år, en slags tradition för de flesta. Det är en självklarhet för många att ha en kungafamilj som representerar vårt land.

Men här är några argument varför Monarkien ska avskaffas:

* Alla människor är födda fria och i lika värde och rättigheter.

* Det hör inte hemma i en demokratin att man ärver ett offentligt ämbete.

* Kostnaderna är för höga. Att ha en kungafamilj är inte billigt, tex. kostar det oss skattebetalare 41 milj. för att hålla slotten fina, byta tapeter, städhjälp osv. Borde man inte kunna lägga alla miljontals kronor kungafamiljen drar in på nåt annat, som sjukvården, skolor etc. Om man tänker kostnadsmässigt så är det billigare att ha en president som väljs av iksdagen för en tvåårsperiod eftersom skattebetalarna då enbart behöver försörja honom/henne och inte hela presidentfamiljen.

* Kungablodet försvinner. Kungafamiljen ska på något sätt vara speciellt, vem som helst ska inte kunna bli kung eller drottning, det är något ädelt som funnits i deras kungablod. Detta är en av de saker som gör kungafamiljen speciell i dag, men om kungablodet försvinner vad händer då? Nu förtiden får ju prinsessor som prinsar gifta sig med vilka de vill. Om då våran kronprinsessa skulle gifta sej med en vanlig kille och få barn, då skulle inte barnet bara ha kungablod i sig. Om det barnet i sin tur gifter sej med en vanlig kille så blir det ännu mindre kungablod i det barnet osv. Kommer då kungablodet bara vara en ursäkt till varför monarkien ska kvarstå?

Argument varför Monarkien ska kvarstå:

* Representant för vårt land. Kungafamiljen representerar visserligen vårt land och har gjort det i många år, men de tar de även bra betalt för. Detta är ett jobb som jag tror att flera skulle klara av, kanske inte bättre men i alla fall lika bra.

*Slotten blir övergivna. Många tror att slotten kommer bli övergivna om monarkin avskaffas, men det är ingen bra anledning att behålla monarkin. Dessutom tvivlar jag på att de kommer bli mer ”övergivna” än vad de är i dag, med tanke på att kungen med familj. sällan besöker alla slotten på grund av deras upptagna tid.

Jag själv anser inte att det finns allt för många argument för att behålla monarkin, utan i stort sett f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sveriges Monarki

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-05-03

    bra, jag vill inte heller ha m

  • Inactive member 2004-10-31

    Jag håller med Morgan, men jag

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-18]   Sveriges Monarki
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1432 [2021-06-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×