Vad är hälsa för mig?

30 röster
64202 visningar
uppladdat: 2002-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hälsa är att må bra. Man mår bra av att röra sig, äta rätt och att ha kompisar. Man ska hålla sig borta från droger om man vill må bra. Om man vill må riktigt bra så ska man regelbundet gör någon fysisk aktivitet som t.ex. spela fotboll, promenera eller cykla.

Det är viktigt att tänka på vad man äter och hur mycket man äter.
Tallriksmodellen är en bra modell på vad man skall äta för att må bra. Den innehåller de viktigaste delarna i hur en måltid ska vara uppbyggd. En bra och väl balanserad måltid skall innehålla bl.a. fibrer, proteiner, fett, kolhydrater och vitaminer, allt i lämpliga proportioner. Man ska inte överdosera något av dessa delar. Det är inte bra att bara äta så kallad skräpmat, som pizza, hamburgare eller kebab. Dessa maträtter innehåller oftast alldeles för mycket fett och för lite fibrer. För att må bra socialt så bör man ha bra kompisar. Människan är ett flockdjur och vi mår inte bra av att vara ensamma. Vi behöver få reaktioner på hur vi är och på det vi gör. Detta gör att vi utvecklas som individer och vi kan lära oss av varandras erfarenheter

Stress är också en viktig faktor i hur man mår. Om man stressar hela tiden och inte kan slappna av så går kroppen på högvarv hela tiden och kan inte återhämta sig. Stress är ett naturligt sätt att reagera på. Den gör kroppen beredd att möta hot. Det som händer i kroppen vid stress är att det utsöndras ett stresshormon som ökar blodgenomströmningen i musklerna och gör dem beredda att arbeta t.ex. springa, hoppa eller slå. Men i dagens samhälle finns inte dessa fysiska hot i så stor utsträckning, utan det hot som kroppen reagerar på är av psykisk art. Man har för mycket att göra. Det är därför väldigt viktigt att man har möjlighet att vila och på så sätt stressa av.

Gör man allt det som anges i första stycket så ökar chansen att må bra fysiskt och psykisk. Om man inte tränar eller äter rätt eller får möjlighet att vila, så blir man trött och orkar inte göra något. Då orkar man inte var med sina kompisar och då mår man inte bra psykiskt. Mår man inte bra psykiskt, fysiskt eller socialt så finns risken att man börjar med droger för att må bra. Det många inte inser är att droger inte gör att man mår bra särskilt länge. Användning av droger gör att man tror att man mår bra, men verkan av drogerna är kortvarig och efter en liten stund mår man dåligt igen. Det är inte bara otränade personer som börjar använda droger. Även de som tränar för att bli så stora som möjligt, lockas att använda droger t.ex. dopningpreparat. Det kan få förödande konsekvenser. De som använder dopning blir aggressiva och har väldigt kort stubin. De förstör även sina egna kroppar.

Personer som missbrukar gör nästan vad som helst för att få tag på droger. Personer som har varit helt normala och gått i skolan blir kriminella för att kunna skaffa pengar till sitt missbruk. Var man växer upp kan också ha en inverkan på ens hälsa. Om man växer upp på ett ställe där droger är vanliga är det en ganska stor risk att man börjar med det själv. Eller om man bara har kompisar som inte gör något annat än att äta skräpmat och tittar på tv så är det nog inte sannolikt att man börjar motionera.

Hälsa är viktig av en annan orsak också. Samhället mår bra om medborgarna mår bra. Människor som har dålig hälsa använder sjukvården väldigt mycket, bland annat kan nämnas att brist på motion och osund mat gör att dagens ungdomar drabbas av fetma och åldersdiabetes. Här spelar skolan en viktig roll. Skolan måste lära ut hur man sköter sin hälsa och att det är viktigt med motion. Därför är de få idrottstimmarna som finns i schemat väldig viktiga. Där har skolan möjlighet att lära ut hur man motionerar på flera olika sätt som kan passa alla. Skolmaten är också ett sätt att lära ut hur man bör äta för att få en god hälsa. Därför är sättet man tillagar skolmaten på väldigt viktig. Man måste visa eleverna att en hälsosam kost k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är hälsa för mig?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-12-11

  tack så mycket att du har skre

 • Inactive member 2008-05-14

  Bra arbete men lite kort.

 • Inactive member 2015-11-16

  VAD ÄR HÄLSA FÖR DIG

 • مشرق الصباح 2018-02-15

  jätte bra

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-18]   Vad är hälsa för mig?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1428 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×