Sexdagarskriget och Oktoberkriget

3 röster
13057 visningar
uppladdat: 2002-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sexdagarskriget
5-10 juni 1967

Den 23 maj 1967 sa Egyptens president Nasser att Aqabaviken skulle blockeras för israelisk sjöfart. Jordanien och Irak anslöt sig till en försvarspakt tillsammans med Egypten. Israel va då omgivet av en egyptisk-jordanisk-syrisk militärring.

Israel hade redan tidigare förklarat att en arabisk avspärrning av Aqabaviken skulle ses som en krigshandling. Den 5 juni 1967 gick landets flygvapen till anfall och på några timmar hade luftkriget mot Egypten, jordanien, Syrien och Irak avgjorts till israels fördel. Under de fortsatta krigsoperationerna kunde israeliska maktstyrkor anfalla under skydd av israeliskt luftherravälde.

På den egyptiska fronten nådde Israels styrkor redan den 8 juni Suezkanalen och hela Sinaihalvön kunde ockuperas. Den 7 juni hade Israel krossat allt område väster om Jordanhalvön.

Gentemot Syrien var Israel under de första krigsdygnen defensivt men efter en mark och luftoffensiv 8-10juni var det syriska motståndet brutet. Det var slutet för kriget som varade i sex dagar. Från 5 juni till 10 juni.

Kriget resulterade i att Israel vann mer än tre gånger så stora områden som Israel tidigare bestod av. Det var en framgång för Israel och det krävde endast 700 liv till skillnad från de arabiska länderna som fick offra 8500- 15000 liv.Oktoberkriget
Oktober 1973

År 1972 beslöt sig Egyptens president, Sadat, sig för att bryta dödläget (dvs. det hände ingenting) mellab Israel och Egypten, Syrien och Jordanien pakten. Deras mål var att återta de delar av Syrien, Jordanien och Egypten som ockuperats av Israel under sexdagarskriget 1967.

Den 6 oktober 1973 gick egyptiska respektive syriska styrkor till attack mot Israel vid Suezkanalen och Golanbergen. Egypten avancerade snabbt men blev underlägsna mot Israels styrkor. FN lyckades den 22 oktober 1873 få igenom eldupphov. Något man känner igen ifrån sexdagarskriget var att det bara dog 2355 israeler medan nästan 30 000...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sexdagarskriget och Oktoberkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-18]   Sexdagarskriget och Oktoberkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1420 [2019-06-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×