Kommunism - Idrott

1 röster
7322 visningar
uppladdat: 2000-08-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

INLEDNING
Att idrott och Kommunsim har något gemensamt är svårt att tro, Kommunsim har ju en grundtanke ”alla ska ha lika mycket”, då kan det väl inte ha nåt gemensamt med idrotten? Eller? När jag började fundera på det här var för ett par år sedan, varför det så väldigt ofta stod DDR eller CCCP på dom som vann under OS, VM, EM etc under mästerskapen på 80-talet. Jag har väldigt starka minnen av den Östtyska flaggan som hissades upp i takt med dess nationalsång och namnet DDR blev för mig förknippat med friidrott. Och det omöjliga Sovjetiska hockeylaget med spelare som Kasatonov, Fetisov, Bykov, Krutov, Larionov, listan kan göras lång. Dom kinesiska simmarna och löparna/löperskorna som vann det mesta som går att vinna. Man hör också skrönorna om Nadia Comanecis felfria uppvisning i OS 76 då hon blev den enda i historien som fick tior rakt av, själv har jag bara sett den på video och det var någonting speciellt. Vad har då alla dessa idrottare gemensamt? Jo, dom levde i ett Kommunistiskt land. Och det finner jag väldigt intressant, varför idrotten var så viktig i dom här länderna. Och min fråga lyder som följer,
”varför satsade kommunistländerna så mycket på idrott?”

Man kan bara spekulera i hur Gorbattjov och co kände sig när deras sovjetiska hockeylag spelade skjortan av USA och Canada. Eller när Bubka kom över sex meter i stav. Och lämnade jänkarna efter sig. Jag såg under det nyligen avslutade bordtennis VM en intervju med världsettan och vitryssen Samsonov, när han var 12 år tillhörde Vitryssland Sovjet och då var han med i P12 landslaget som tränade väldigt hårt till vardags varav det blev ännu hårdare när dom 3-4 gånger i månaden åkte på träningsläger. Såg man att det fanns talang kunde han/hon plockas vid 5-6 år. Under OS i Atlanta 96 såg jag en dokumentär om gymnastikflickor där en flicka berättade att hennes gymnastikgrupp hade blivit inlåsta i en bastu under en timme för att gå ner i vikt, en flicka berättades det om att hon hade blivit misshandlad och kastad in i väggen av hennes tränare så att hon dog, varför? Jo, hon klarade inte av en viss övning ordentligt.
På gott och ont att sätta så unga i en sådan hård träning, där enligt min uppfattning det onda väger extremt tyngre gentemot det goda. Det har även förekommit doping i dom här länderna, och då framförallt det forna DDR. Men även Kina har haft många dopingfall. Framgången måste ändå ses som ett resultat av väldigt hårt arbete av både idrottare och ledare där dopingen har förekommit i vissa fall. Men varför allt detta hårda arbete och slit? Jag tänker ta upp 4 olika tänkbara anledningar.

- Man ville få folket att koncentrera sig på idrott.
Går det bra för ett land i idrott väcks intresset för den idrotten väldigt snabbt. Och i kommunismens fall kan det ha legat i intresse att göra så för att få folkets intresse på något annat än exempelvis politik, så att dom fick arbeta i fred. Argentina gjorde exempelvis det under slutet av 70 talet då en viss Diego Maradona började visa vad bollkänsla är och militärdiktaturen Argentina använde sig av honom för att rikta folkets intresse på något annat än politik. Den här punkten värderades olika av alla länder och den skiftade också i landet beroende på den politiska stabiliteten. Men ärligt talat, jag tror faktiskt inte att något land lägger ner så förbannat arbete på något bara för att folket ska rikta sitt intresse mot det. Om vi tar exemplet Argentina igen så var landet under slutet av 70-talet väldigt instabilt och stökigt dom var mer beroende av idrotten om man ser till den här punkten än vad samtliga kommunistländer var.

- Framstå som ett framgångsrikt och välutvecklat land/vinna respekt hos omvärlden. Marknadsföra landet.
”Det vi satsar på lyckas alltid” kan budskapet till omvärlden ha lytt eller ”Vi är bäst”, ”ingen kan slå oss” välj själv, alla har nästan samma innebörd. Jag tror det var viktigt för kommunismen att visa sig, vinna respekt och även vinna självkänsla kanske. Och såg i idrotten som lockar miljarder tittare den gemensamma nämnaren i att vinna alla saker jag räknade upp (som har i stort sett samma innebörd) + några till.

- Vinna anhängare
Eftersom idrotten lockar så oerhört många tittare och tilldrar sig ett sådant intresse kan kommunismen ha sett en möjlighet att vinna anhängare genom att vara bäst i idrott. Fast om man tänker efter så kan framgång i just idrott vinna lika många anhängare som motståndare.

Vilken av dom här anledningarna väger då tyngst. Om vi går tillbaka till den första så kan man säga att den har en viss del i satsningen men knappast den mest värderade eftersom dom kommunistiska ländernas politik oftast inte var så himla instabil (den hade sina svackor men inte alltid) dom var inte så beroende av att folket inte brydde sig om politik. Den sista förklaringen håller heller inte så bra, för det första finns det effektivare sätt att vinna anhängare för det andra (som jag nämnde tidigare) finns det en tendens att när det går bra i idrott för nåt land/la...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kommunism - Idrott

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-08-20]   Kommunism - Idrott
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=141 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×