Ulf Lundell - Kyssen

1 röster
10332 visningar
uppladdat: 2002-12-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Utgivningsår: 1981

Kort om författaren:

Ulf Gerhard Lundell föddes den 20 november 1949 på söder i Stockholm. Han växte upp i en ganska trygg medelklassmiljö, men familjen var inte speciellt välbärgad och Ulf var inget geni i skolan. Han intresserade sig redan som väldigt ung för musik (rock), böcker och teckning/måleri. Familjen Lundell flyttar senare till Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

1975 släpper Ulf Lundell sin första skiva ”Vargmåne”, som blir en stor succé. Året därpå släpps hans debutroman ”Jack”, även den en enorm succé. Boken handlar föra överraskande om en kille vid namn Jack. I bokens första del är han 20 år gammal, med författar- och rockstardrömmar. Han bor i Stockholm och hans huvudsakliga sysslor är att supa och röka brass. I bokens andra del har Jack dragit sig tillbaka till ett hus på landet. Han är deppig, men skriver på sin roman och gör sina låtar. I bokens tredje del är han tillbaka i Stockholm, men bor nu tillsammans med en kvinna under något mer kontrollerade former. Jack är en helt underbar bok, det är nästan alla som läst den överens om.

1977 kom uppföljaren till ”Jack”: ”Sömnen”. Många kritiker trodde att ”Jack” var en lyckoträff: en engångsföreteelse. Men även ”Sömnen” fick ett varmt mottagande av såväl press som publik. ”Sömnen” handlar om en rocksångare och är liksom ”Jack”, och många av Lundells andra böcker, till stor del självbiografisk.

Ulf Lundell har sammanlagt skrivit nio böcker, plus en hel del diktsamlingar, och släppt inte mindre än 31 album! Jag anser att Ulf Lundell är Sveriges genom tiderna bästa och mest mångsidiga artist!

Viktiga personer:

Kenneth Karlsson – Bokens huvudperson. En man i 40-års-åldern som arbetar med reklamfilm. Hans uppdragsgivare är ofta statliga verk och institutioner som efterfrågar ”Anti-filmer”, han surfar med andra ord på den våg av moral, etik och förbudstänkande som drog fram över landet under början av 80-talet. Kenneth är välbärgad och bor i en stor, flott och nybyggd villa med pool, och har två fina bilar. Han börjar dock få en del komplex, exempelvis över sin växande ölmage.

Isabella Karlsson – Kenneths fru. En envis och bestämd kvinna i 35-års-åldern som är gift med Kenneth, och bor i samma hus tillsammans med deras två barn. Isabella är ganska trött på sitt äktenskap.

Max. Max är en ganska neurotisk och lätt störd man. Han är cirka 20 år gammal. Kenneth träffar på Max i Berlin, efter en Bruce Springsteen-konsert.

”Greven”. Greven är en notorisk ”sol och vårare” som far världen runt för att lura av rika kvinnor deras pengar.

Handling:

När boken börjar sitter Kenneth Karlsson sitter på mentalsjukhus – Sluten psykiatrisk vård. Han är på väg att bli befriad och anstränger sig för att vända upp och ner på psykologernas hjärnor. För att förstå hur Kenneth har hamnat på ”psyket” hoppar man i boken tillbaks ungefär ett halvår i tiden, så nu gör jag det samma:

Kenneth och Isabellas äktenskap är inget vidare. De bråkar ofta och Isabella är trött på att vara hemmafru medan Kenneth arbetar. Kenneth har förutom sitt filmföretag även en resebyrå, som anordnar exklusiva äventyrsresor åt ”överklassen”. Efter en av resebyråns firma och kundfester, som hölls i en representationslägenhet, visar det sig att Isabella blivit våldtagen av en av gästerna. Det enda signalement hon kan ge är ”det var en fet medelålders man med en kobra intatuerad på låret”.

Isabella vägrar polisanmäla händelsen och Kenneth blir misstänksam: snackar hon bara skit nu igen för att få uppmärksamhet? Några dagar senare lämnar Isabella Kenneth och barnen. Självsäker som han är så tänker Kenneth ”hon kommer säkert tillbaks inom någon dag, hon klarar sig aldrig själv”, men Isabella blir borta längre, dessutom utan att höra av sig. När hon efter flera väckor återkommer är det bara för att berätta att hon tänker ta ut skilsmässa, ta med sig barnen och flytta till en lägenhet.

Detta knäcker Kenneth, som räknat med att kunna lappa ihop sitt äktenskap, och han super ner sig rejält några dagar i sträck. När han sedan vaknar upp med värk i levern, ringer han upp sin vän Teddy, som ordinerar honom att åka till Berlin på rehabilitering och Bruce Springsteen –konsert. Efter konserten träffar han Max, totalt packad, på en bakgata och sedermera visar det sig att Max är hopplöst förälskad i en kvinna vid namn Isabella. Vilket sammanträffande, tänker Kenneth…

Detta möte i Berlin är bara den första i raden av totalt skruvade, märkvärdiga och sanslöst roliga händelser i boken, och mer tänker jag inte avslöja för att undvika att förstöra halva nöjet med läsningen!

Språket:

Språket i ”Kyssen” är inte speciellt avancerat, ibland på gränsen till det simpla. Man skulle kunna säga att ett hjärtligt, folkligt och varmt språk används: ett språk man kan känna igen sig i, speciellt om man är stockholmare (kan jag tänka mig). Miljö- och personbeskrivningarna är målande vackra, stundtals rent poetiska! Just miljöbeskrivningarna är en stor behållning i Lundells böcker.

Omdöme:

”Kyssen” är en underbar bok. Den sprudlar av cynism och ironi: ”…kvinnan, detta vackra embryo, som rymmer allsköns helveten…”. Den är mycket välskriven och pendlar inte så sällan mellan vad man tror är overkligt. Kenneth råkar som sagt ut för de mest otroliga och bisarra saker man kan tänka sig. Ofta undrar man ”när ska han vakna upp från sin dröm/nyktra till?” för att senare konstatera att det som hänt i boken faktiskt var ”på riktigt”.

Nästan alla karaktärer i boken har någon form av relation till varandra, vilket snyggt vävs samman mot slutet, där boken nästan känns som en däckare. En annan höjdpunkt jag kan avslöja utan att förstöra handlingen är i början av bok...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ulf Lundell - Kyssen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-11]   Ulf Lundell - Kyssen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1380 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×