Svenska språkepoker

1 röster
11400 visningar
uppladdat: 2002-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Futharken (runor)

Sveriges första skriftspråk har man upptäckt från de första århundradena efter Kristus. Runt år 700 infördes en skriftreform med en ny runrad på16 runor. Man har ca 2000 runor bevarade, de handlar mest om dödsrunor från avlidna hjältar där det berättas om deras storhet.

Landskapslagarna

Den svenska medeltiden är känd för sina landskapslagar under 1300-talet. Vart landskap hade egna lagar, lite som USA’s stater. Reglerna var enkla och brukade i regel inte kunna tolkas exakt. Alltså motsatsen till dagens juridik som är rakt abstrakt. Här följer ett exempel på en svensk medeltida lag:

”Bli en man bestulen, följer tjuvens fotspår, märker dem med stickor, först skall man söka i byn. Byamännen skall han tillkalla. De skola gå med. Leder ej spåren ur byn, då skall man göra husrannsakan. Ej må byamännen vägra husrannsakan.
Nu skall bonde öppna husen. Nu skall den bonde, som har mist sitt, gå in och en annan med honom, som de båda tro på. Båda skola vara utan rock och med lös gördel och barfota och ha byxorna uppbundna vid knäna”.

Översättningen av Nya testamentet

Olaus Petri och Laurentius Andreae övertalade kungen att en svensk bibel vore på sin moderna plats. Efter bara ett års arbete var Nya testamentet, år 1526, översatt. I och med denna tog å, ä och ö plats i vårt språk.

Gustav Vasas bibel

Gustav Vasa blev kung i Sverige 1523. Han var inte känd som religiös men han gynnade reformationen som svar för att den gynnade honom. Man ansåg att en helig skrift skulle alla kunna ha rätt att läsa utan att få en översättning från en kunnig i Latin som kanske förvrängde översättningen något. Gustav Vasa fick hela bibeln översatt till svenska år 1542.Utgivandet av denna bibel höjde svenska språkets status avsevärt.

Then Swänska Argus

En svensk tidning som kom efter den engelska ”The Spectator” som bygger på en samling påhittade figurer som träffas på en herrklubb. Här riktar man sig direkt till kvinnliga läsare för att låta dem ta kritik om det kvinnliga könet.

Röda rummet

Den är skriven av August Strindberg 1879. Det är en skildring av Stockholms dåtida förmögenhetsstyrda samhälle. Den fick mycket hård kritik av recensenter där man beklagade sig över boken och tyckte den var vämjelig. Boken är känd som den första moderna romanen i Sverige.

Stavningsreformen 1906

Den 7e april detta år utfärdades ett så kallat rättstavningscirkulär från förslag av Överstyrelsen för hela landets skolor. Undervisningen i ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska språkepoker

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-09]   Svenska språkepoker
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1370 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×