Wicca

10349 visningar
uppladdat: 2002-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det är inte så många som har en aning om vad wicca egentligen är, och de som inte är så insatta tror oftast att det har någonting med djävulsdyrkan och svart magi att göra. Men det är snarare tvärtom. Wicca är en naturreligion som är glad och kärleksfull, utan något som heter synd och som i det stora hela går ut på att leva i samklang med naturen. Ingen vet exakt när detta uppstod, men troligen har det funnits mycket länge.

En människa som har haft stor betydelse för häxkonsten är Gerald Gardner. Han visade de kristna en wiccas syn på historien, skrev böcker och liknande. Vid den här tiden (1940-50-talet) trodde sig de kristna ha utrotat häxkonsten helt, men efter Gardners böcker hörde många små församlingar med trollkarlar och häxor, så kallade covens av sig. Men dessa covens vågade inte gå ut med vad de var öppet, av rädsla för att bli förföljda igen. Under en tid var Gardner den enda som stod för det, och sade att häxkonst var en religion som aldrig kunde utrotas. Det här med benämningar är också ganska krångligt. Ordet wicca är namnet på själva religionen, precis som islam. Om man tror på wicca är man automatiskt wiccan, som islamens muslimer, men man kan också kalla sig häxa. Dock kan man kalla sig häxa utan att vara wiccan.

Det finns ingen riktig Gud, bara energier som finns runtomkring oss i varje föremål. Sedan kan man ”sammanfatta” energierna i två, guden och gudinnan eller Härskaren och Härskarinnan.. Det finns ganska stor valmöjlighet inom gudavärlden, som enskild person kan man välja två Gudar från vilken mytologi som helst som ska symbolisera Guden och Gudinnan, en manlig och en kvinnlig. Enligt wicca spelar det ingen roll vilka Gudar man väljer, Guden och Gudinnan finns i dem alla. Alla som vill kan bli wiccan, kraften finns inom oss alla. Sedan kan man inte bli det bara för att man tycker det låter coolt och häftigt, det som räknas är insidan. Hur man lever är mycket individuellt, många lever med magi i vardagen och firar alla högtider, medan andra nöjer sig med att komma i nära kontakt med naturen. Men för många spelar magi en stor roll. Egentligen innebär magi bara kraften att kunna förändra något med viljan, genom ritualer och liknande där man riktar kraften åt ett håll. Alla har denna förmågan, men få upptcker den. Dock finns det två regler för en wiccan:
An ye harm none, do what ye will.
som betyder att så länge man inte skadar något levande väsen får man göra som man vill, samt:
Mind the Threefold Law you should,
Three times bad and three times good.

Detta innebär att allt an gör kommer tillbaka tre gånger så starkt på en själv.
En häxa har många redskap till sin hjälp, varav det viktigaste är pentagrammet. Det kan vara en rund, platt skiva i valfritt material med ett inristat pentagram, en femuddig stjärna oftast med en ring runt. Denna symboliserar de fyra elementen, luft, eld, vatten och jord samt anden. Denna används som centrum i alla ritualer, och symboliserar elementet jord. Andra redskap är athamen, en tveeggad, slö dolk ofta med svart skaft som används för att rikta energin och som symboliserar elementet luft, en bägare, ljus i olika färger, rökelser m.m. Alla redskap är personliga, och alltid renade från negativa energier. Alla häxor har en plats där de förvarar sina redskap, ett så kallat altare. Någonting som de flesta tänker på när de hör ordet häxkonster är nog otvivelaktigt en gammal gumma med vårtor på hakan som flyger omkring på en kvast. Visserligen har många häxor en kvast, men den är inte till för att flygas på. I ritualer används den för att rena platsen där man ska hålla till, samt för beskydd.

Men detta med att flyga, har det något ursprung? Jo, faktiskt. För länge sedan när det var fullmåne gick byborna ut på fälten och dansade runt, sittandes gränsle på kvastar eller högafflar. För att visa skörden hur högt den skulle gro gjorde de höga hopp mot himlen, en sorts magi som den kristna kyrkan inte gillade. Kyrkan menade att de flög omkring på sina kvastar och förhäxade skörden så att den inte kunde växa, något som ju inte stämde. Men där växte den myten fram. Inom wicca finns åtta olika högtider, eller sabbater, fyra stora och fyra små. De firas alla för att tacka naturen för allt den ger, och man följer hela tiden naturens växlingar. Alla firar inte dessa sabbater, man kan fira de största, allihopa eller inga alls, det bestämmer man själv. Året brukar ses som en cirkel, där årstiderna hela tiden går in i varandra och allting föd på nytt. Precis så är det med en häxas tro på reinkarnation, Man föds, dör, och återföds på nytt.

Samhain, den 31 oktober är häxornas nyår. Halloween kommer härifrån, eftersom vintern kommer och man tar kontakt med de döda. Man lägger misslyckanden och liknande bakom sig, och kastar ofta skyddande besvärjelser.
Yule (vintersolståndet), den 21 december är väldigt lik den kristna julen. Det är barnens högtid, man berättar sagor, hälsar på hos varandra och firar solens återkomst efter vinterns längsta natt.

Den 2 februari firas Imbolc, eftersom våren närmar sig. Man firar gudinna brigit som symboliserar elden, smideskonsten och poesin. Man tänder ofta mycket levande ljus, för att symbolisera och återkalla sommarens värme.

En sabbat som liknas vid den kristna påsken är Ostara. Det är en tid av balans, dagen och natten är lika lång, och denna firas någon gång mellan 20-23 mars. Återfödelsens och ungdomens Gudinna Ostara firas, och man kan börja hålla ritualer utomhus igen. Precis som i den kristna tron äter man nu mycket ägg.
Den första maj kommer sommaren i och med Beltane. Det är något liknande valborgsfirandet, med stora eldar överallt. Om man ska gifta sig är detta en bra månad, en månad fylld med kärlek och romantik.

Sommarsolståndet firas genom sabbaten Litha, någongång mellan 20-23 juni. . Det är en viktig tid att tänka på sin egen hälsa, både fysiskt och psykiskt. Man pryder också här midsommarstänger med löv och blommor, eftersom det finns gott om dessa nu. Om man har några tidiga växter man behöver skörda är det bra att göra det nu, eftersom de innehåller extra kraft.

Höstens skördetid firas den 1 augusti, och kallas Lughnasad. Man skördar även nu, nu i större skala, och kastar besvärjelser för styrka och hälsa. Solen är mycket viktig, och man kan gärna meditera över henne och tacka för allt hon ger.
Mabon, någon gång mellan 20-23 september är också nu en tid av balans, när dagen är lika lång som natten. Nu är det viktigt att förbereda inför vintern, genom att sy varma kläder, konservera mat och liknande. Det är också en tid av styrka, säkerhet och stabilitet.

En annan sak som är väldigt viktig inom wicca är meditationen. För en oerfaren kan det vara gan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Wicca

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-23

    Ett riktigt bra arbete, enkel

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-09]   Wicca
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1367 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×