Guldkompassen

2 röster
8265 visningar
uppladdat: 2002-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
• Boken heter GULDKOMPASSEN DEN MÖRKA MATERIAN och är skriven av Philip Pullman.

• Boken utspelar sig i förr i tiden fast ändå inte. För dom har tekniska grejer fast inte TV apparater och sånt, men tjejer måste ha klänningar och dom klänningarna verkar ganska gammalmodiga. Ex. Mrs Coulter har massa ”tjusiga” saker som gul och vitrandiga tapeter och stora breda fönster. Men på ett laboratorium har dom massa elektriska saker som brandlarm och sånt.

• Huvudpersonerna är Lyra och hennes daimon Pantalaimon .
Lyra är elva år, är ganska smal och smart, har kort blont hår. Hon är ganska ”killig” av sig och är modig och gillar att styra och ställa, som ofta ställer till problem för henne.
Pantalaimon är en daimon ( uttalas demon). Alla människor i boken har en daimon. Citat:
”En mänsklig varelse utan en daimon var som en människa utan ansikte, eller någon som fått revbenen uppfläkta och hjärtat utslitet.”
Pantalaimon är alltså en daimon som kan byta skepnad till olika djur. Hans favoritskepnad är en vit Hermelin. Pan har ungefär samma personlighet som Lyra, fast han är lite fegare än henne. Lyra och Pan kan ”läsa” varandras tankar och Pan pratar bara med Lyra, det är väldigt sällan en daimon talar till en annan människa en dess egen).

•Lyra smyger sig en kväll in i sällskapsrummet på colleget för att se hur det ser ut där inne, men så plötsligt kommer det någon och hon blir tvungen att gömma sig. Hennes farbror lord Asriel kommer och sen får hon höra om stoft och blir oändligt nyfiken på vad det är. Men vad hon inte vet är att efter detta kommer hela hennes liv att vändas uppochner. Någon vecka senare kommer en Mrs. Coulter till Jordan college och lyckas övertala Lyra att hon ska komma och bo hos henne, samtidigt som slukarna kommer till Oxford och en massa barn börjar försvinna. Senare tvingas hon fly från Mrs. Coulter till zyjenarna som senare förstår att det är en mycket speciell flicka dom gömmer.

• Man befinner sig i de högre samhällsklasserna eftersom Lyra bor på Jordan college – ett av de finaste collegen i England. Och senare bor ju Lyra hos Mrs Coulter som har ett överflöd med lyx.

• Boken utspelar sig i en värld som liknar vår fast ändå inte
Det utspelar sig först i Oxford och London men sen så reser Lyra med zyjenarna till norden. Och miljöskildringen är väldigt realistisk.

• Stilen är väldigt speciell den är varken högdragen eller vardaglig. Det går inte att förklara men den får mig att känna det som om att det verkligen är en sorts sagovärld eller något mittemellan.

• Språket är inte direkt lätt men det är inte heller svårt att förstå, det är inte heller gammalmodigt eller modernt. Fast det försvårar förståelsen p.g.a. att dom förvränger vissa ord t.ex. zyjenare istället för zigenare och daimon istället för demon.

• Jag tror att författarens avsikt med boken är att man ska våga ta risker efterson Lyra hela tiden sätter sitt eget liv i fara, bara för att rädda andras.

• Boken är väldigt bra och välskriven. Jag tycker att författaren verkar ha väldigt bra fantasi för att komma på allt det som händer. Dessutom tycker jag att författaren gör väldigt bra beskrivningar på vad som händer ( se citat). Boken är bra för att den handlar mycket om Lyras kärlek till alla andra än sina föräldrar och dom som hjälper föräldrarna.

• Mitt citat:
”Det var ett fasaväckande slag. Det slet bort underkäken, rakt av, så att den flög genom luften och skvätte bloddroppar i snön flera meter bort. Iofurs röda tunga hängde och dinglade som en stor droppe ner över hans öppnade strupe. Björnkungen var plötsligt röstlös, bettlös, hjälplös. Iorek behövde inget mer. Han kastade sig framåt och sedan satt hans tänder i Iofurs strupe, och han skakade och ruskade och ly...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Guldkompassen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-09]   Guldkompassen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1358 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×