EMU frågan possitivt

4 röster
11742 visningar
uppladdat: 2002-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I den här uppsatsen tänker jag redogöra för min ståndpunkt i EMU-frågan. Efter att ha läst ett antal artiklar så har jag insett att det är en mycket komplicerad fråga.
Så, tycker jag att Sverige borde gå med i EMU?

I Dagens nyheter sida 14 från tisdagen den 29:onde December 1998 skriver Mats Carlbom om att det antagligen kommer vara svårt att ställa sig utanför ett medlemskap så stort som EMU. Jag måste hålla med honom till vis del. Sverige är ett land som ganska nyligen fått medlemskap i EU och vi har mycket starka intressen i att försöka hålla oss på god fot med övriga EU.

Carl B Hamilton är folkpartist och chefekonom på handelsbanken, han är en ivrig förespråkare för EMU och han anser att så länge Sverige står utanför EMU kommer vi att få problem eftersom EU förmodligen kommer att diskriminera oss och se över oss vid viktiga frågor.
Jag vet inte riktigt om jag ska tro på det där, Sverige är inte det enda landet som valt att stå utanför EMU-gemenskapen. Varken Danmark eller Storbritannien har gått med i EMU och ingen av dessa länder har blivit diskriminerad.

Det finns lagar och regler som säger att om ett EU-land har nått vi inom vissa mål inom penningpolitiken så måste de landet gå med i EMU. Sverige har nått målen men går ändå inte med i EMU, vi står på en undantagslista. Det kan reta vissa länder att vi håller oss utanför EMU som om vi vore speciella på något sätt.
Många i Sverige avakar och vill se längre hur det går för de andra länderna som redan är med i EMU innan vi går med i unionen. Det är ingen som uppskattar att bli behandlade som försöksobjekt.
Det finns vissa siffror som pekar på att Sveriges krona inte skulle varit tillräkligt stabil i tillräkligt lång tid för att vi ska få gå med i EMU. Men alla vet också att vi självklart 0skulle få gå med i gemenskapen om vi ville. Borde vi då inte ta chansen att gå med när alla också förväntar sig att vi ska göra det?

Motståndare till EMU pratar ofta om att EMU har mycket få fördelar, att det mestadels handlar om att det blir lättare att jämföra olika valutor. De menar att människor är tillräkligt smarta att klara sig utan det där. De kan jämföra priserna mellan valutorna lika bra.
Men jag skulle vilja påstå att EMU är bra mycket mer än bara ett sätt för folk att slippa jämföra priser.
Ta tex. de faktum att man kan jämföra priserna lättare, det gynnar konkurrensen i Europa, vilket kan bidra till att sänka priserna överallt i Europa.

Det är till större delen vänsterpolitiker som ser fördelar i att hålla sig utanför EMU-gemenskapen. Trotts att jag själv är vänster så har jag svårt att förstå mig på det synsättet. Göran Johnsson skrev detta:
” Utanförskapet är definitivt ingen vänstersväng.”
Det kan jag hålla med om då det förmodligen kommer bli svårare och svårare att hålla sig utanför EMU:s gränser så kommer många av de nya EU-länderna vilja gå med i EMU oh trotts att alla förmodligen inte kommer klara av kraven så kommer EMU att växa.
Om vi håller oss utanför så finns chansen att det blir svårt att vi kan få problem att hålla samma vänsterpolitik som vi haft tidigare, det kommer inte vänstern gilla.

Det finns ett antal problem med EMU som måste tas upp då EMU diskuteras. Ett problem med den nya valutan är att det kan vara svårt för olika länder att samsas om en och samma penningpolitik. Tex. så är räntan ett problem. Vissa länder går det bra för och de kan behöva ha en hög ränta, andra länder har hög arbetslöshet och behöver en lägre ränta.
Detta problem kan se ganska svårt ut att lösa men jag är övertygad om att det är möjligt. Det skapas alltid vissa problem när nya föreningar bildas. EMU skulle kunna hjälpa till med en hel del, den valutan kanske inte skulle nå de högsta kurvorna men det skulle inte heller bli några allvarliga kriser. Det skulle vara som en klubb där alla hjälper varandra för att undvika kriser.

Jag tycker att om man är med i EU så är steget mycket litet till att gå med i EMU också. Det skulle också kunna öka vårat samarbete med de andra EU-länderna. Det har länge varit vi i Sverige mot resten av Europa. Nu när vi är med i EU borde det vara smart att gå med en sådan slags union.

Ett annat av motargumenten är att EMU skulle ge höga kostnader precis i övergången. Men efter så mycket som EU kostat Sverige så är inte det så mycket tilläggskostnad som EMU skulle tillgå.
Vi gick ju med i EU p.g.a. alla deras fördelar och tänkte inte så mycket på kostnaderna. Jag tror att det skulle ge en hel del om vi bara kunde tänka på samma sätt om EMU.

Det finns ju också en hel del fördelar som EMU skulle ge oss, en av dem är att vi skulle bli mindre beroende av den amerikanska dollarn. EMU är den valutan som kan på något sätt kämpa mot USA:s dollar. Det är bra om man kan vara del i det. USA behöver verkligen lära sig sin plats i verkligheten.

En annan fördel är att EMU ger mer trygghet åt de små länderna. Det är något som Sverige skulle behöva eftersom vi är ett ganska litet land och behöver all trygghet vi kan få.

Slutligen så vill jag skriva att motståndarna till EMU är rädda att det ska skapas ett system där staterna avskaffas och att folk ska tvingas flytta utomlands för att söka jobb.
På det svarar jag att jag inte alls tror att EMU skulle innebära slutet för statsbildningen i Europa. EU finns ju redan och innebär att gränserna mellan länderna suddas ut mer och mer. Men jag anser bara att EMU är ett sätt att komma närmare våra grannländer i Europa och samarbeta på ett smidigare sätt. Men det där betyder ju inte att gränserna ska suddas ut i hela Europa helt och hållet.
Och varför gick vi med i EU från första början om det inte var meningen att folk skulle flyt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: EMU frågan possitivt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-21

    bra och roligt skrivet arbete.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-08]   EMU frågan possitivt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1356 [2020-08-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×