Galileo Galilei

4 röster
9267 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det har funnits många kända uppfinnare i världen, några har förändrat vår värld några har helt enkelt förbättrat den, Jag är tacksam till dem allihop för utan dem skulle vår värld vara en sämre plats. Några utav dessa uppfinnare är extra kända som t.ex. Bell, Morse, Kepler och Rausing. Men nu ska jag berätta om en annan känd uppfinnare som hette Galileo Galilei som skulle förändra vår värld totalt.

Galileo föddes i Italien den 15 februari år 1564 Fadern vid namnet Vincenzio och modern hette Giulia, Det var en ganska stor familj om man tänker på att Galilieo hade 6 syskon också. Galileo var som sin far, musikalisk, han kunde spela luta och var en utmärkt sångare. Galileos familj var mycket fattig, det var inte billigt att försörja 7 barn på den tiden. Men Vincenzio skrapade ihop pengar och skrev in Galileo som medicinstuderande på universitetet i Pisa. Galileo var mycket duktig på sång och på att måla så det var en stor besvikelse att Galileo var tvungen att sluta. När Galileo kom till universitetet började han läsa Aristoteteles texter och han blev nyfiken på vad sanningen bakom dessa texter var.

Vid ungefär 17 års ålder kom Galileo att besöka katedralen intet anande att det skulle bli en mycket viktig händelse i hans liv. I taket hängde en tung lampa i en kedja. Nyfiken började han studera den svängande lampan och efter ett tag upptäckte han att ju längre tiden gick desto mindre svängde lampan men han trodde att tiden mellan svängningarna var like lång oavsett ifall det var långa svängningar eller korta svängningar. När han gick hem efter mässan hade han sin upptäckt väl i minnet när han väl kom hem så började han experimentera för att se om han hade rätt. Detta gjorde han genom att tillverka en pendel, genom att ta ett snöre och hänga en vikt i ena änden. Han satte sedan pendeln i fart och mätte tiden med sina pulsslag. Efter flera mätningar var han helt säker på att hans teori stämde. Idag kallar man det ”lagen för den enkla pendeln” Men han gjorde inte så mycket annat än att snurra på en pendel och mäta tiden mellan svängningarna tänk om det vore så lätt att bli berömd idag.

Vad Galileo verkligen upptäckte var:

Pendelns svängning kan vara kort eller lång, men när den svänger mäter den alltid samma tid. Hastigheten ändras, vilket bidrar till att svängningarna tar samma tid, allt eftersom de blir kortare. Enda s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Galileo Galilei

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Galileo Galilei
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1354 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×