Rymden

5046 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
International Space Camp 2000

Tre personer från Samskolan representerade Sverige vid International Space Camp 2000, nämligen astronomieleverna Cecilia Blix, NV3B och Hannah Erlandsson, NV3CAI samt läraren Anders Västerberg. Eleverna kvalificerade sig till detta i en uppsatstävling som utlystes på webben och i ett 20-tal skolor som har representanter i EAAE. Vid detta program får varje år elever i åldern 16-18 år och lärare från ett 20-tal länder bl a prova på träningsmoment för astronauter. ISC äger rum vid the U.S. Space & Rocket Center i Huntsville, Alabama. I år var aktiviteterna förlagda till 28 juli - 5 augusti. Resan för de svenska delegaterna betalades av Rymdstyrelsen.

De länder som var representerade i år var Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Costa Rica, Danmark, Finland, Grekland, Italien, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Portugal, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Sydafrika, Sydkorea, Tjeckien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike.

Vi anlände sent på kvällen 28 juli och dagen efter började programmet. På eftermiddagen den 29 ägde en parad rum. Vi tågade in och deltagarna från varje land fick presentera sin nation och dess kultur. Hanna hade under ceremonin på sig den svenska nationaldräkten, Cecilia en klänning som gick i gult och blått och jag landslagsdräkten som användes av de svenska idrottsmännen i OS i Atlanta 1996. Vi berättade kort om Sverige och sjöng en sång på svenska.

Eleverna fick genomgå Advanced Space Academy som är ett utbildningsprogram för gymnasieelever, medan lärarna fick genomgå Space Academy for Educators. Mycket av innehållet i de båda programmen är gemensamt: Vi fick höra föreläsningar om NASA rymdprogram, besöka en fullskalemodell av International Space Station, prova på astronautträningsmoment, träffa en astronaut och mycket annat. Eleverna fick dessutom dyka för att på så sätt känna på tyngdlöshet. Vi lärare fick tips om hur vi kan undervisa om NASA:s rymdprogram i klassrummet.

Vi delades in i team och många av aktiviteterna skedde just i dessa team. T ex fick vi simulera rymdfärder med rymdskytteln i modeller av denna, alltifrån uppskjutning till dockning med International Space Station. Vi fick också t ex prova hur det känns under det första ögonblicket av en uppskjutning med rymdskytteln genom att vi fick testa Space Shot som sköt upp oss till 45 m höjd med en acceleratation av 4g som högst. Under ett par sekunder fick vi sedan falla fritt och på så sätt uppleva tyngdlöshet.

Den 4 augusti var det examen och vi fick diplom och märken som bevis på att vi klarat av utbildningsveckan. Kvällen avslutades med en fest under en fullskalemodell av en rymdfärja som står uppställd i Shuttle Park. Dagen efter spreds vi åter ut över världen, många minnen och kontakter rikare, och med en egendomlig känsla. Man skulle plötsligt skiljas från så många nya vänner som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rymden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Rymden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1336 [2020-03-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×