Maria Goeppert-Mayer

5504 visningar
uppladdat: 2002-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Maria Goeppert föddes år 1906 i den, då tyska, staden Kattowice. Hon växte upp i en familj med stor akademisk bakgrund. Hon var den sjunde generationens professor, hennes pappa var professor i pediatrik (läran om barnsjukdomar). När Maria var fyra år, 1910, flyttade familjen till universitetsstaden Göttingen. Där lärde familjen känna många av den tidens stora vetenskapsmän och forskare, bl a matematikern David Hilbert. Marias far ägnade mycket tid och energi åt hans enda dotter, han undervisade henne i naturvetenskap utanför skolan. Fadern var lite missnöjd över att han fått en dotter, han ville hellre ha en son. Men han uppfostrade Maria att bli något mer betydelsefullt än en hemmafru, och det blev hon. När hon gått ut skolan var det inget tvivel om att hon skulle fortsätta sina studier på universitetet. Hon började med att läsa matematik men kom senare in på fysik. Att Maria började med fysik är nog till största delen Max Borns förtjänst. Max blev hennes handledare inom fysiken på universitetet.

När Maria var 22 år kom den amerikanska kemisten Joe Mayer till Göttingen. De gifte sig 1930. Maria disputerade senare samma år i teoretisk fysik. Maria Goeppert-Mayer flyttade efter det tillsammans med hennes make till USA. På John Hopkinsuniversitet i Baltimore, där Joe jobbade, ville ingen anställa Maria. Till slut fick Maria en liten assistenttjänst. Detta innebar att hon hade ett eget rum och att hon kunde ägna sig lite grann åt sin forskning. Varje sommar åkte Maria över till Tyskland för att hälsa på släkt, vänner men först och främst Max Born för att utbyta kunskap och upptäckter. År 1933 fick Joe och Maria en dotter. Samma år avskedades ca 200 universitetslärare (bland annat Max Born) på grund av de nya raslagarna i Tyskland. Maria födde en son 1938. Året efter blev Joe Mayer avskedad då flyttade han och Maria till New York där Joe fick en ny tjänst vid Columbiauniversitetet, men Maria fick inget jobb. 1942, efter ett par år av småjobb (bland annat collegelärare) började hon forska i en forskargrupp som hjälpte till atombombsprojektet. Men eftersom att inte Maria heller här fick någon ordentlig universitetstjänst flyttade familjen 1946 till Chicago.

I Chicago blev Joe professor i kemi och Maria blev äntligen professor i fysik. Dock var det en volontärtjänst vilket innebar att hon inte fick någon lön. Till Chicago kom även Enrico Fermi, Edward Teller och en rad andra fysiker. I denna stimulerande vetenskapsmiljöbörjade Maria nu forska på grundämnenas uppkomst och det diskuterade hon och Teller mycket. Hon kom fram till att vissa ämnen hade speciella antal protoner och neutroner i atomkärnan. De speciella antal protoner och neutroner kallas ”de magiska talen”. Maria lyckades förklara dessa tal med hjälp av skalmodellen för atomen som hon även utveckalde. Samtidigt i nazityskland arbetade en fysiker vid namn Hans Jensen med samma sak. Detta resulterade i att de skrev en bok tillsammans och fick nobelpriset för denna revolutionerande upptäckt, dock inte förrän år 19...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Maria Goeppert-Mayer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-06]   Maria Goeppert-Mayer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1327 [2019-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×