Processen av Kafka

3 röster
24591 visningar
uppladdat: 2002-12-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
"Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att han gjort något ont blev han häktad en morgon."
Med denna inledande mening börjar Boken om denna Process som omger Josef K. En helt valig dag så stormar det bara in män som påstår att han är skyldig till något brott fast de inte kan säga vad det är för brott. Detta förbryllar naturligtvis K eftersom han inte vet om något som han kan vara skyldig för. Men trotts det faktum att han faktiskt är häktad så får han leva sitt liv som vanligt och göra sina ärenden, han vaggas in i en tro om att allt är som det ska, men det är det inte och det märker man första gången som han blir inkallad till förhör, där blir han snarare gjord till löje på ett sätt som jag närmare beskrivit i en annan del av arbetet. När han kommer därifrån så har han fått i order att inte komma på några fler rättegångar, men trotts allt återvänder han dit en vecka senare. Då leds han till ett annan ställe, ett vist domarkansli där han tror sig få sina frågor besvarade, men vad han bedrar sig.

”Desto obegripligare var lugnet hos flickan och mannen som ledde honom. Han var utelämnad åt dem, släppte de honom, måste han falla omkull som en bräda.”
Här beskrivs det att luften på domarkanslit var så dålig och kvav att den fick K att domna bort och må dåligt på en gång. Man kan kanske symbolsera det med att hela med att hela rättsystemet var så ruttet att ingen normal människa kunde stå ut med det, bara de som var en del av det.

Denna situation som K hamnar i är svår och nästan omöjlig att fatta, det går inte att få en sammanhängande bild av något alls och rättegången är tom hemlig för den anklagade, den stora maktapparaten kan symboliseras med ett samhälle som gått över styr och som inte längre är byggt för människor utan människorna är bara en del av den.

En av det som kan vara svårt att fatta med det hela är att nästan alla verkar veta om K:s process. Många olika främlingar erbjuder hjälp men det är inte mycket som finns att göra, och trotts ansträngningar så får K knappt någon bra hjälp och själv klarar han sig inte.
”Jag glömde att först fråga er, vilket slags befriande ni önskar. Det finns tre möjligheter, nämligen verkligt frikännande, skenbart frikännande och uppskov./…/det finns enligt min mening överhuvudtaget ingen enskild människa, som har något inflytande på det verkliga frikännandet”
I denna svåra och invecklade situation där nästan ingen, särskilt inte den åklagade hade särskilt mycket aning om vad som pågick så har advokaterna väldligt lite makt att säga någonting.
”Däremot händer det ofta att processen tar en sådan vändning, att advokaten inte längre får följa den. Man berövar honom helt enkelt både Processen, den anklagade och vad därtill tillhör;”

Det slutar med att K blir just avrättad. Jag vill säga om hela boken i stort att den var ganska hemsk att läsa, man vill tänka att det inte kan finna sådana samhällen där vissa maktredskap har all makt och att folket har få egna rättigheter att handla och bli försvarade. Men man vet ju att det går till på liknande sätt på många stället, det här tror jag är en helt skum värld men den har som sagt likheter med mycket i den vi lever i.

Första episodanalysen.

Jag valde att först referera det andra kapitlet i boken ur sidorna 47till 57.
Där Beskriver Franz Kafka hur Josef. K letar sig till sin första rättegång. Han blir inledd i rättegångssalen av en pojke och märker genast att salen är full av folk som är uppdelade i två grupper, den ena gruppen är illaklädda och sitter på medtagna kuddar och applåderar åt nästan allt K säger, den andra gruppen är fint klädda och mycket tysta.

Man kan senare läsa om hur Josef. K blir förhörd och hur han får svara själv på alla frågor utan något stöd från någon advokat. Han försöker få omgivningens uppmärksamhet och deras stöd och han berättar om hur orättvist han blivit behandlad.

”Vad är meningen med denna stora organisation, mina herrar? Meningen, är den att oskyldiga människor häktas?”
Säger han till domarna, han blir upprymd då han får aplåder och visslingar från ena sidan av publiken.
Men när han till slut ger upp och hoppar ner från podiet ner till folkmassan för att ge sig av så märker han att grupperna inte alls är två grupper utan att alla tillhör samma grupp.
”- Jaså, ropade K. Och lyfte armarna mot höjden, den plötsliga upptäckten sprängde sig fram, ni tillhör alla samma domstol, efter vad jag ser, det är ju ni som är det korrumperade band, som jag angrep, ni har trängt ihop er här, som åhörare och spioner, och bildat skenpartier, och det ena har applåderat mig för att pröva mig, ni vill lära er hur man lockar oskyldiga i fördärvet.”
Efter dessa ord ger sig K av, men inte innan han får höra att han inte kommer få några flera rättegångar.

Jag valde ut just denna episod för att den gav så starkt intryck på mig. När man kollar på hela situationen om hur illa Josef K blir behandlad. Han måste själv hitta till rättegången och när han väl kommer dit får han sköta hela sitt försvar själv utan någon hjälp över huvudtaget.
Organisationen vill få K att tro att det finns de i publiken som står på hans sida, de vill att han ska vaggas in i falsk säkerhet. Men egentligen så är han helt ensam och utsatt, han är den enda personen i hela salen som inte har någon koppling till domstolen, det finns inga utomstående, oberoende vittnen som kan stå upp till hans fördel, han är helt utsatt.

Jag tror att det här avsnittet ska symbolisera att allt är någon sorts konspiration emot de anklagade.
De hela verkar vara ganska ofarligt och K månar om att få publikens uppmärksamhet ända tills att han märker att allt inte riktigt är som de ska.
Det visar också hur utsatt den åtalade är, hur det kan bli när ett rättsystem går fel. Här har alla de viktiga delarna som gör en rättegång rättvis och demokratisk tagits bort. Den åtalade har inget försvar, ingen lyssnar och ingen kollar att allt går som det ska, dessutom gör domstolen så gott det går att försöka lura och förvirra personen som är åtalad ytterligare.

Jag tror att det kan visa hur viktigt en riktig rättegång är för det öppna samhället. De kan man också se i verkligheten, i de gamla kommunistiska länderna, i nazismens tid och även i de andra länderna där diktatur råder så sker nästan aldrig öppna och rättvisa rättegångar, om de överhuvudtaget sker så är de ofta mycket hemliga och saknar viktiga delar såsom advokat.
Jag tror att detta kan vara en liknelse med sånna situationer i verkliga världen, en parodi på det stängda samhället.


Andra episodanalysen.

I de nionde kapitlet på sidorna 207 till 231 får Josef K i uppgift att guida runt några fransmän i sin stad och få dem att komma på god fot med den bank som K jobbar på.
När K träffar dessa tjänstemän att de är mycket upptagna av sig och bara vill ha guidning av domkyrkan, de bestämmer tid när de ska träffas vid kyrkan så skiljs de.
K går dit och väntar men tjänstemännen kommer aldrig.

Han ser prästen till domkyrkan vandra omkring men det är ingen där annars, till slut blir K tilltalad av prästen. Han berättar för K att orsaken att han blev skickad till domkyrkan var att de var tvunget att diskutera processen.

”Vet du om att din process ligger illa till? Frågade prästen/…/ Jag fruktar det värsta. Man anser dig skyldig. Din process kommer kanske aldrig att gå vidare till någon högre instans.”
De börjar tjafsa lite och prästen berättar en historia om en dörrvakt som inte vill släppa in en man till en plats. Dörrvakten berättade att han inte hade tillåtelse att släppa igenom någon men om mannen tog sig förbi ändå så skulle han få problem med dörrvaktens mer högre stående kolegor. Mannen stannade vid dörren och försökte komma in hela livet ändå tills han var mycket gammal, då frågade han vakten vem som det var meningen skulle bli insläppt, han hade ju suttit vid dörren hela livet och väntat medan ingen annan ens försökt.

Då svarade vakten att det var eftersom den ingången bara var till för honom men han hade inte ställt rätt frågor så han fick aldrig komma in, nu var han så gammal att han inte ens klarade av att komma in, så dog han.
K och prästen diskuterade länge om det var så att mannen blivit förd bakom ljuset men när den diskussionen var avslutad så gav sig K iväg.

Jag tror att det här visar på bla hur många som visste så mycket om just denna process som K var intrasslad i. Nästan överallt finns det också folk som är inblandade och en del vet mycket mer än K själv. De får honom att komma till den där domkyrkan för att försöka prata honom tillrätta men lyckas ganska dåligt med det.

Prästen försöker förklara för K att de lägre tjänstemännen inte har så mycket att säga till om, de vet knappast något mer än K själv om den hela Processen och deras viktigaste mål är att följa order, vilka de än må vara. Det är som de var...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Processen av Kafka

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-03]   Processen av Kafka
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1323 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×