William Shakespeare - Författarporträtt

13 röster
71363 visningar
uppladdat: 2002-11-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Shakespeare är en författare från medeltiden känd för sitt sätt att skriva om vardagliga människors verklighet, realism. Man säger att han är ”Världens hittills främste författare”. Han skrev för lyrik och skådespel, bland annat är han känd för tragedin ”Hamlet”, komedin ”En midsommaraftonsdröm” och teatern ”The Globe” för att nämna en ur var typ av skådespel.

Shakespeare föddes i Stratford-upon-Avon. Mer bestämt i Warwickshire den 23 april 1564, en ort belägen ca 12 mil från London. Man är inte helt säker på hans födelsedatum. Han var det tredje barnet men första sonen av de åtta barn som hans föräldrar John och Mary fick tillsammans. Hans far var handskmakare med en egen butik i huset dem bodde i. Han är mest känd som detta yrke men med tiden blev han en framgångsrik person och fick förtroendeposter som bl.a. Borgmästare. Hustrun Mary kom från en godsägarsläkt och var redan av en högre samhällsklass än John då de gifte sig.

Man tror att Shakespeare gick i en, på engelska, kallad ”Grammar school” som var gratis för stadens alla pojkar. Skolgången var 11 timmar om dagen, 6 dagar i veckan, och började 6 eller 7 på morgonen. Det var en ganska lång lunchrast men utöver den fanns inga tider för lek och gymnastik. På söndagarna var det krav på att man skulle gå i kyrkan. Undervisning gavs bland annat i grekiska, latin, retorik och läran om den kristna etiken. Man anar att denna skola låg till grund för Shakespeares intresse för latinska författare. Dock hindrades hans skolgång när han var 12 år av att faderns försäljning började gå dåligt och han blev tvungen att hjälpa till med försörjandet och började arbeta tidigt.

Shakespeare gifte sig den 28e november 1582 med 8 år äldre Anna Hathaway, då var han endast 18 år. Redan maj året därpå födde dem deras första dotter, Susanna, man får förmoda att dem ingått i ett förhållande ett långt tag innan giftermålet. Två år senare, år 1585 föddes tvillingarna Hamnet och Judith, namnen fick de nyfödda ifrån Shakespeares goda vänner Hamnet och Judith Sadler. Efter det här finns inte mycket dokumenterat om Shakespeares liv. Det finns många idéer om vad han gjorde men det mesta talar för att han under en tid följt med ett kringresande teatersällskap som varit på besök i staden. Det första säkra tecknet man har under denna tid är att han 1592 kom till London och jobbade som författare och skådespelare. Under 1592 blev han medlem av ”The Chamberlains Men” som var Lordkammarherrens teatergrupp. Romeo och Julia sattes första gången upp 1594.

Hans ende son, Hamnet, dog plötsligt endast 11 år ung. Denna incident fick Shakespeare att börja tillbringa mer tid med sin hustru och familj som han annars försummat i hög grad. Detta år, 1596, fick hans far ett hederspris och själv blev han därmed nämnd som gentleman. Dessa år han var i London var osäkra år då pesten härjade. Många gånger var han tvungen att fly till utkanterna för att hindra sig från smittan och detta hindrade hans framgångar. Men teatern ”The Globe” byggdes upp av resterna från ”The Theater” år 1599 och blev väldigt uppskattad av folket. Teatern brann ner år 1613 under uppspelningen av ”Richard VIII” efter en olycka med en kanon som fattade eld, men återuppbyggdes.

Shakespeare återvände hem till sitt stora hus i Stratford-upon-Avon igen å...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Shakespeare - Författarporträtt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-06-04

  bra va fick du för betyg

 • Inactive member 2005-07-30

  Det första stycket var ganska

 • Inactive member 2005-08-03

  Tjabba! Materialet skrev jag f

 • Inactive member 2006-02-18

  Vilken skola gick du i om du f

 • Inactive member 2006-04-25

  Jag kan inte ritkigt hålla med

 • Inactive member 2006-05-17

  Orka lägga ner energi för att

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-29]   William Shakespeare - Författarporträtt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1311 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×