Sotarpojken

9522 visningar
uppladdat: 2002-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken utspelar sig mellan åren 1838 och 1848 i kantonen Tessin i Schweiz samt i Milano som på den tiden tillhörde Österrike.

Giorgio är bokens huvudperson, en ung pojke som snart ska fylla tretton år. Han bor i den fattiga lilla byn Sonogno i Tessin. En dag kommer ”mannen med ärret” och erbjuder hans far en ganska stor summa pengar för att föra med sig Giorgio till Milano i ett halvår där han ska arbeta som sotarpojke. Fadern tackar nej, men katastrof efter katastrof sker i den lilla byn. Allting som kan gå fel gör även det. Slutligen, ett år senare, tvingas ändå fadern att skicka iväg Giorgio till Milano.

På vägen träffar han Alfredo som genast blir hans bäste vän. Även Alfredo är på väg till Milano för att bli sotarpojke. När Giorgio och hans vän nått fram till staden Locarno slås de samman med ännu fler pojkar. Sotarpojkarna trängs samman på en båt för att föras över sjön Lago Maggiore, men vindarna blir för starka och båten slår runt i stormen. Giorgio och Alfredo får tag på en planka och överlever tillsammans med ”mannen med ärret”. De får fortsätta till Milano och livet som en sotarpojke.

Sexton små sotarpojkar dog på riktigt i det här området och det är efter att ha hittat en gammal krönika om dem som författaren Lisa Tetzner valde att skriva boken om Giorgio och hans vänner.

Själva boken är skriven på ett lättförståeligt språk och det är inte svårt att följa med i handlingen trots en rad komplicerade intriger. Kanske beror detta på att hon avslöjar handlingen två gånger i förväg, dels ytligt i början av boken och sedan lite mer detaljerat i början av varje kapitel. I början kändes det irriterande att veta vad som skulle hända i förväg, men efter ett tag blev man van och såg det snarare som en morot till att fortsätta läsningen.

Den första delen av boken är seg och långdragen, det är som man bara väntar på något hela tiden. Ibland känns det som boken står och stampar ett tag, man får rycka upp sig själv för att komma vidare. När pojkarna väl når Milano så händer det nya saker hela t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sotarpojken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-28]   Sotarpojken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1305 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×