Volvo

1 röster
9331 visningar
uppladdat: 2002-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Volvo startade inte som ett bilföretag, utan som kullagerföretag.

Det hela började med att Sven Wingquist startade SKF, Svenska Kullagerfabriken. Företaget växte och blev stort på marknaden. Samtidigt grundades ett företag på Hisingen, Nordiska Kullagerfabriken, men för dem gick det inte lika bra. SKF sänkte priset på sina kullager och det gjorde inte NKF, så SKF köpte upp det andra företaget och fick möjlighet att utnyttja lokalerna på Hisingen.

Assar Gabrielsson och Gustaf Larsson övertalade SKF att starta dotterbolaget AB Volvo. Och så blev fallet. Någon gång i mitten av 1920-talet kom företaget igång. De producerade bilar av delar från underleverantörer. Detta hade man aldrig varit med om tidigare.

Den första provbilen kom 1926, som ett år senare serietillverkades under namnet ÖV.4. Den var ritad av Mas-Olle och hade en fyrcylindrig sidventilmotor på 1.96 liter och öppen kaross. Under året tillverkades 297 bilar, men lite senare kom även en täckt ÖV.4, som ökade produktionen. När bilen visades kostade den 4800 kr.

Volvo utökade sedan med bussar och lastbilar. År 1930 köpte Volvo Pentafabriken i Skövde, landets största motorfabrik. Och efter att aktierna hade stigit frigjorde Volvo sig från SKF. Detta år kom Volvo ut med en bil, med så avancerade formgivning att den inte lockade många kunder. 1938 kom 801 och 802, två sjusitsiga bilar. De blev snabbt populära som taxibilar.

Under andra världskriget kom PV 444. Med sin strömlinjeformade kaross och relativt låga pris blev det en väldigt omtyckt bil.

Efterträdaren till PV:n var Amazon, som kom 1957, hade en modern potonkaross istället.
1966 kom 140-serien med en stor och modern kaross. 1974 kom efterträdaren 240, som hade ny motor och framvagn.

1975 köpte Volvo upp större delen av DAF:s personbilsfabrik. Samma år kom DAF 66, eller Volvo 66 som den fick heta nu. Senare kom även Volvo 343 från DAF.

Nuförtiden tillverkar Volvo bilar, bussar, lastbilar, båtar, flygmotorer, jordbruks- och industrifordon t.ex. traktorer, skördetröskor och skogsmaskiner.

Några av bilarna som är i produktion nu är mellanklass bilen S- och V40, kombibilen V70, V70 Cross Country, den lite sportigare S60, C70 och Volvos prestigebil S80.

De nya modellerna Volvos bilar är några av världens säkraste bilar. ABS, STC, DSTC, IC, SIPS är bara några av alla förkortningar på säkerhetssystem i de flesta Volvobilar. De har även bra väghållning, bra kvalitet både på insidan och på utsidan. Det är därför Volvos bilar är lite dyrare än andra.

S80

Det här är Volvos dyraste bil. Det beror på att den också är lite större och lyxigare än de andra modellerna.

Man har väldigt stor valmöjlighet när man köper Volvobilar, lika så är det med S80. Det finns sex olika motorer att välja på, från 140 till 272 hästkrafter. Det finns även diesel- och så kallad bi-fuelmotor. Bränslet till bi-fuelmotorn är metan.
Det finns även en lyxvariant på S80, som heter Executive. Den kostar ca 400 000 kr, men då får man med kylskåp, dvd-spelare, tv-skärmar m.m.


S60
Den här modellen är riktad till lite yngre köpare, så därför har man gjo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Volvo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-28]   Volvo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1294 [2019-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×