Johan tolkien - Bilbo

6391 visningar
uppladdat: 2002-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
"Bilbo" är en föregångare till triologin om härskarringen, som blev Tolkiens största succe. I sagan om ringen är Frodo huvudpersonen, Bilbo är Frodos farbror. Den berättar om Bilbo en liten hobbit som lever han ett ganska fridsamt liv utan ett enda bekymmer, ända tills trollkarlen Gandalf knackar på.

Gandalf berättar att han och 13 dvärgar ska ut och leta en skatt i Erebror. Bilbo anställs som tjuv av Thorin Ekenskölde på hans färd till Erebor. Under denna färd finner han Härskar ringen. Han får vara med om många äventyr, vilket är ganska sällsynt för en hobbit. Han hjälper också Bard Bågskytten att döda draken Smaug och Bilbo blir hos många en legend, men också en tokig upptäcks resande (En hobbit är som en dvärg fast mindre och snällare).

Boken ’Bilbo’ är en bra och väldigt spännande bok. Det är en fantasy bok och det är väl det som tilltalar mig och många miljoner människor över hela världen som har läst boken. Jag har också blivit sagd att trilogin om härskarringen är ännu bättre och isåfall förväntar jag mig mycket av den, för så inne i boken som jag var i ’Bilbo’ har jag aldrig varit med någon annan bok.
Jag har börjat läsa ’sagan om ringen’ och den är ju upplagd som bilbo, på samma sätt att skriva, med konstiga namn, tecken och personligheter. En bok som är lik ’Bilbo’ och de andra böckerna om härskar ringen är ’Harry Potter’ vilken också är en fantasy bok och vilken också tilltalade mig oerhört mycket. Antingen är det jag som gillar fantasy och futuristiska böcker eller så är det så att människor alltid, genom alla tider har väckt intresse för nya och spännande saker. Det som skiljer sig i det här två böckerna är förmodligen det att böckerna om ringen är skriven i en annan tidsålder och en annan plats. ’Harry Potter’ är därimot nutid fast med hemliga portaler m.m som tar dem till världen där häxor och trollkarlar bor.

Böckerna håller ändå en rätt jämn mall med andra böcker, det finns både goda och onda, handlingen är byggd på en eller en mindre skara personer som får bära bördan och vara vaksamma för den onda sidan.

Språket i boken är det inget fel på, men man märker snabbt att författaren, JRR Tolkien är en professor i fornnordiska språk, det verkar också som han har fördjupat sig i sång och poesi eftersom dessa texter fyller ut många sidor i boken, det tycker jag är både bra och dåligt, det är kul och lite annorlunda, många av texterna är mycket bra, men dom blir till slut så många att man inte orkar läsa dom. Många av texterna förstår man inte mycket av.

Handlingen utspelar sig under några år och är till största delen till för att förstå vad de olika delarna i trilogin handlar om. Jag har hört många säga att om man inte har läst ’Bilbo’ innan man ger sig in på trilogin kan man få svårigheter i att få ihop ett sammanhang, samt att boken blir mycket långtråkigare istället för spännande.

De många olika karaktärer som beskrivs i boken är mycket intressanta tex. den stor vuxne mannen Beorn, skinnbytaren. Han är oerhört stor och stark och när han behagar kan han välja att bli en björn, han är en mycket lätt retad person och när han blir ond kan va som helst hända, men när han inte är det är han nog så snäll. Beorn hjälper sällskapet i boken med övernattning, hästar och mat att ta med på deras resa.

En annan intressant person är trollkarlen Gandalf, vars speciella trollkonst inriktning är eld. Gandalf är en mycket lärd man och det är han som hjälper dom när de hamnar i problem. Dock försv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Johan tolkien - Bilbo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-28]   Johan tolkien - Bilbo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1275 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×