Kamera

5 röster
9498 visningar
uppladdat: 2002-11-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kameran består av en “låda” som är ljus tät, ljuset kommer bara in genom ett litet hål eller ett objektiv, mittemot hålet eller objektivet finns en ljuskänslig film.

Kamerahuset kallas den ljustäta ”lådan”. I en spegelreflexkamera finns sökaren monterad i kamerahuset, ofta är slutaren också monterad där.

Sökaren används för att rikta kameran mot motivet och bestämmer vad som ska komma med på bilden, den enklaste är genomsikts sökaren, fast vid närbildsfotografering kan de man ser i sökaren ibland inte bli det som man sen ser på bilden.

Ljusinsläppet regleras av slutaren och bländaren. Slutaren öppnar och stänger ljus flödet och bestämmer exponeringstiden. Exponeringstiden bestämmer hur länge ljuset ska träffa filmen.

Bländaren reglerar ljusinsläppet men också skärpedjupet, skärpedjupet är det område som du har skärpa på. Har man mycket ljus kan man få stort skärpedjup.

Objektivet består av en eller flera linser, de bildar ett linssystem. Vanligen finns också bländaren och slutaren i objektivet, men i en spegelreflexkamera finns endast bländaren där.

Avståndsinnställningen görs genom att man ändrar avståndet mellan objektivet och filmen.

Lådkameran var förr den mest vanliga amatörkameran, och är den enklaste kameratypen. Den besår av en låda, slutaren har endast en exponeringstid och den har fast avstånd mellan film och objektiv. Den är mest lämplig för fotografering av motiv i starkt ljus och som inte rör sig.
Småbildskameran är den vanligast kameran nu. Den består av kamerahus och objektiv. De enklaste småbildskamerorna har samma konstruktion som lådkamerorna, Nuförtiden är de ofta utrustade med inbyggd exponeringsmätare.

Spegelreflexkameran ger en bild på en mattskiva via en spegel. Ofta finns det anordningar som hjälper till så att avståndsinnställningen blir exakt. Den enögda Spegelreflexkameran använder samma objektiv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kamera

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-24]   Kamera
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1223 [2019-08-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×