Håkan Hellström

21756 visningar
uppladdat: 2002-11-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innan solokarriären
Håkan är född och uppvuxen i Västra Frölunda utanför Göteborg, och är nu 26 år gammal.
Håkan Hellström inledde sin karriär i tonåren, och i högstadiet bildade han bandet Broder Daniel som trummis. De spelade in en demo, bl.a. "Sitting out in the cold" som finns på Broder Daniel-singeln "You bury me".
Håkan hoppade av bandet 1995, men det var inte det bästa han hade gjort precis… Två veckor efter avhoppet fick Broder Daniel skivkontrakt av EMI.
Håkan börjar sedan trumma i göteborgsbandet "Honey Is Cool". Han var medlem där i två år. Sedan hoppade gitarristen i Broder Daniel, Johan Neckvall, av och basisten Theodor Jensen tar gitarren. Då passar Håkan på att gå tillbaka till Broder Daniel som basist.
1998 släppte Broder Daniel plattan "Broder Daniel Forever". Albumet blev en succé och tack vare filmen "Fucking Åmål" blev gruppen Sveriges egna Popstars!
I början av 1999 släppte Broder Daniel singeln "Happy people never fantasize". Vid samma tidpunkt börjar ryktet om Håkans sidoprojekt spridas.

Genombrottet
Under vintern 1999 hyrde Håkan en studio, på grund av att en solokarriär lockade honom.
Håkan har själv sagt att han inte vill förlora känsla och direkthet så han skrev bara ned det han ville ha sagt. Han spelade där in en fyraspårsdemo och skickade den till tio olika skivbolag, varav sex stycken blev intresserade. Från början hade han bara tänkt att göra en kort liten grej, i form av en vinyl, men när skivbolagen blev så intresserade så tänkte han att det var bara att köra på!
Den 8 maj 2000, utan ett knyst från Broder Daniel, släppte Håkan sin första solosingel "Känn ingen sorg för mig Göteborg". Till en början köptes singeln av gamla Broder Daniel-fans som fått reda på hans projekt genom Broder Daniel-hemsidor, sedan började P3 spela singeln och Håkan blev alltmer populär.
Sommaren 2000 spelade Håkan bl.a. på Göteborgskalaset, där han gav ett smakprov på låten "En vän med en bil". Han hade även en konsert i Emmaboda.

Albumet och singlarna
Den 16 oktober 2000 släppte Håkan singeln "ramlar", och det var då som karriären började ta fart på allvar. Han medverkade då i radioprogram och TV-program och började intervjuas av nästan alla stora tidningar.
Albumet släpptes den 16 oktober 2000, och Aftonbladet var en av många tidningar som gav albumet "Känn ingen sorg för mig Göteborg" högsta betyg.
Han skriver all text och musik själv och albumet är producerat av Mikael Illbert och Mattias Glavå. Håkan skriver all text på svenska, eftersom han säger att "man väljer det språk där orden faller bäst i munnen". Och det vore väl dumt om han skrev och sjöng på engelska, när han gör det så bra på svenska.
Det är nyskapande pop som gör en glad. "Uppsnärjd i det blå", "Magiskt men tragiskt", "Vi två 17 år " och "dessa himmelska dagar" är alla lysande låtar.
Skivomslaget är designat av Natalie Barusta.
19 februari 2001 släpptes singeln "En vän med en bil". På samma singel finns även låten "Här kommer lyckan för hundar som oss", som är en tolkning på Henrik Berggrens första låt "Son of St. Jacobs".
Under 2001 kommer troligtvis en fjärde Broder Daniel-platta.


Allmänt om Håkan
Håkan är hela tiden sig själv och det hörs när han sjunger om kärlek som är sjuk och blind, spårvagnar och krampaktiga försök. Hans personliga röst i kombination med melodierna, de starka rytmerna och de smarta texterna är musik som varken behöver referenser, jämförelser eller paralleller. Det finns bara en Håkan Hellström!

Han har vunnit två av aftonbladets Rockbjörnar, årets artist och årets album, med skivan "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

Han var även nominerad till 6 stycken grammisar: årets album, årets låt, åretsartist, årets pop/rock man, årets nykomling och årets textförfattare.
Han fick dock bara en grammis, för årets textförfattare.
Han sa i en intervju att det var det priset som skulle göra honom mest glad, efter som han fäster stor vikt vid bra låttexter.

Bandet som stöttar Håkan under turnéer är Daniel Gilbert, Timo Räisinen på gitarr, Oscar Wallbom på bas, och trummorna spelas av Fredrik Sandsten.

Den musik som betytt mest för Håkan är t ex låtar av The Smiths, Morrisey och Springsteen. Men han är influerad av många olika popgrupper och artister, även vissångare. Han har en bred musiksmak, vilket återspeglas och märks i hans låttexter.

Låten "The end of the tunnel is lightyears away" på Lulebandet Bear Quartets senaste platta kan även stoltsera med Håkans röst!

Håkan har ännu inte gjort några samarbeten med andra artister eller grupper, men till sommaren ska han på turné i Sverige med The Ark och Magnus Uggla. Turnén heter "där vi är e´re alltid roligast"


Popmusiken
Termen popmusik är en allmän förkortning av ordet populärmusik. Som populärmusik räknas all den musik som inte tillhör den så kallade konstmusiken. Begreppet pop är alltså vidsträckt. I detta sammanhang avses med popmusik den sektor inom den lätta genren som under 1960-talet lämnade rocken och blev till en egen undergrupp. Popmusik skiljer sig från rock´n´roll just i det att den helt och fullt gick inte för det kommersiella.
Man skulle kunna säga att både kompositören Mozart och hans landsman Beethoven var popartist, eftersom båda var särskilt omtyckta och man köpte deras noter. Till en äldre generation av popartister räknas också 1940- och 1950-talets artister som Bing Crosby, Nat King Cole och Frank Sinatra.
Termen pop för en viss sorts musik togs i bruk först i början av 1960-talet.
Popen tog intryck av den ursprungliga rockmusiken och såväl amerikansk schlager och bluegrass som av musik trender från Storbritannien.
The Beatles och andra engelska grupper lättade upp rocken, gjorde den molidisk och vemodig och fann snabbt en publik vars musiksmak avvek från den hos traditionell rock´n´roll-publik.
Numera har pop och rock återigen blandats och nya stilar har utvecklats.
Skivbolagen började marknadsföra Beatles-liknande artister. De hade blivit uppmuntrade av Beatles stora popularitet. Målgruppen blev 12-16-åriga tonårsflickor.
En av de grupper som blev kända på grund av popmusiken var The Monkees.
Gruppen Sweet inledde eran för så kallad tuggummipop, som var glättig, oförarglig popmusik byggd på enkel rytmik. Den blev lanserad i USA i slutet av 1960-talet av grupper som 1910 Fruitgum Company.

Gitarren
Gitarren är, som nog alla vet, ett stränginstrument med vanligtvis sex strängar. Man knäpper på strängarna med fingrarna eller ett så kallat plektrum. Gitarren har med största sannolikhet utvecklats ur ett knäppinstrument som hämtades till Europa av araberna. Akustisk gitarr är ett allmänt solo- och ackompanjemangsinstrument både inom konst- och underhållningsmusik samt inom folkmusiken i flera länder.
Ljudet från elgitarren, som används särskilt inom jazz samt rock- och popmusik, uppstår elektriskt och dess tonfärg kan regleras på ett otal olika sätt.


Trumman
Tr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Håkan Hellström

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-10-11

    Håkan börjar sedan trumma i gö

Källhänvisning

Inactive member [2002-11-14]   Håkan Hellström
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1179 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×