Samhällets olycksbarn

2 röster
13631 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Samhällets olycksbarn

I Samhällets olycksbarn protesterar Victor Hugo mot ett samhälle där man tillåter förtryck av människor som hamnat på livets skuggsida. Genom Samhällets Olycksbarn vill han få fram sin åsikt om denna behandling som gav de svaga personerna. Boken utspelar sig i den tidsperiod Victor Hugo levde i, Frankrike under 1800-talet. Under den perioden var det en mycket stor uppdelning mellan rika och fattig att de rika var för sig och det fattiga i för sig. De i överklassen såg ofta ner på de som inte var i samma nivå som de själv. De som utövat något slags brott, spelade ingen roll hur stort/litet det var, så blev de behandlade på samma sätt. Det fanns inga förmildrande omständigheter då de kommit ut i vardagen igen. Men det fanns förstås människor som inte alls var så trångsynta. Bokens orginaltitel är Les Misérables och publicerades 1862, orgnaltiteln känner nog väldigt många till då det är en populär musikal. Den upplaga jag läste var i två delar, ”Rymlingen” och ”På barrikaden”. Översättare var J. Gunnarsson.

Huvudperson är Jean Valjean, en f.d. galärslav. Han har precis sluppit ut från 19 år vid galären, efter att ha stulit ett bröd då han svalt. Han ska nu försöka ställa sitt liv till rätta, men blir ständigt förföljd av polisen Javert, som gör allt för att försöka få fast Jean Valjean igen. En viktig vändpunkt i Jean Valjean liv blir då han möter biskop Myriel, men det inser han först senare i livet.
Hans liv går vidare, men han kan aldrig komma riktigt till ro då han vet att han är efterlyst vart han än beger sig.

Boken är mycket gripande och drar med läsaren i handlingen, lusten att gripa in i boken och få hjälpa till och läxa upp människor blir stor. Boken är i huvudtaget en mycket romantisk och spännande bok. Hugo är väldigt beskrivande och det är lätt att bilda sig en uppfattning om hur det var.
Ett stycke som beskriver första mötet med kärlek är då Jean Valjean och den lilla flickan Cosette precis träffat varandra.

"Något nytt hade kommit in i hans själ. Han hade aldrig känt sig så fäst vid någon mänsklig varelse. Nu tycktes allt som han ägde inom sig av hängivenhet och vekhet ha vaknat till liv. Han kände att han älskade detta barn.
Även Cosette hade en liknande förnimmelse. De hårda behandlingen hos Thénardiers hade förtorkat hennes unga hjärta. Hon hade aldrig känt någon tillgivenhet. Men nu, redan från första dagen, började hon älska sin vänliga beskyddare. Denna kärlek var alldeles ny känsla för henne. Det var som när en blomma slår ut om våren efter vinterns frost och snö."

Kärleken mellan dem är det ända säkra de har. Jean Valjean är hela tiden beredd att få fly någon annanstans. Detta fortstår ända tills Cosette möter sin största kärlek, studenten Marius. Jean gillar det inte alls, detta främst på grund av att han är rädd att förlora Cosette.
Marius kommer även han från ett liv med väldigt lite kärlek då han växer upp med sin stolte morfar som inte vågar visa sin kärlek till Marius även om den är oerhört stor. Stoltheten är även den som gör att han nästan mister Marius. Kärleken mellan morfadern och Marius visar att man måste ta vara på kärleken annars kan man mista den, ett budskap att vara rädd om kärleken.

Som sagt är boken Hugos protest mot dåtidens samhälle. Han vill genom boken förmedla sitt budskap att det inte är okej att utöva förtryck mot de människor som hamnat på kant i livet, det finns ingen ursäkt till att göra det. Alla är vi människor, men de finns de som haft oturen att hamna utanför sa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Samhällets olycksbarn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Jorge Acosta 2017-10-07

    jag tycker att Samhällets olycksbar är en bästa bok som jag har läst. Alla bör läsa för att förstå bättre de människörna.

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Samhällets olycksbarn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=114 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×