Debattartikel: Du duger inte-var perfekt!

8 röster
12461 visningar
uppladdat: 2002-10-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Du duger inte – var perfekt!

Höga krav i skolan har alltid funnits, men frågan är var gränsen går. Ska läxor och prov göra ens liv så stressigt att man varken har tid, ork eller lust att lära? Vilken roll har man som elev, och vad är lärarnas ansvar?

För mig har det alltid varit självklart att göra läxorna och plugga till proven som väntar. En timme om dagen brukar vara lagom, så att man dels ska ha tid att koppla bort skoldagen innan läxläsning, och dels kan koppla av och släppa allt inom skolans portar efteråt. Men det känns mer och mer som att både jag, mina kompisar och andra tycker att gränsen är nådd. Ska man verkligen behöva strunta i sina regelbundna intressen eller säga till sina kompisar dagarna i ända att man inte har tid att träffa dem. Utan fritidsintressen mår man inte bra, hjärnan måste få slappna av emellanåt för att orka ta itu med allt som är inplanerat.

Ovanpå all stress finns ett ännu större lager med press. Press från sig själv, press från sina kompisar runtomkring och press från lärare och föräldrar. Man måste få bra betyg, man måste få bättre än viss person eller man ska helt enkelt bara få MVG. Man kan inte nöja sig med mindre. Det är väldigt sällsynt att höra människor som är stolta över att få godkänt. Även om man har gjort sitt bästa är man inte nöjd. Men detta kan ju inte vara mänskligt! Man kan ju inte göra mer än sitt bästa, eller hur? Varför jämför man sig kompisar emellan? Varför kan man inte vara glad för sin kompis skull? Det är frågor som är svåra att besvara, men det ligger ändå inne i hjärnbarken och fräter sönder det lilla självförtroende man har. Mitt enda svar är att man inte har tid att tänka på andra än sig själv i denna stressiga och tuffa värld.

Lärarnas ansvar då? Kan de göra något? Klart att de kan!! Det är deras största ansvar att få oss elever att bli intresserade och tro på oss själva och vår individuella kapacitet och potential. Men tyvärr gör alla inte det. Det finns lärare som inte bryr sig ett dugg om eleverna gör vad de ska, eller ens försöker få dem att stärka sitt självförtroende. Jag tror att om man inte får den hjälp man behöver så bryr man sig inte. Man tycker inte att ämnet är roligt längre, och detta kan ju vara en av alla hundra orsaker till att allt fler och ler skolkar. Men det värsta som kan hända i skolan, enligt mig, är favorisering av alla slag. Även om man inte kan älska alla så måste alla elever få visa upp sig och få den uppmuntran och hjälp de vill ha. Man kan inte bara berömma de ”duktiga och präktiga” eleverna, som naturligtvis ofta är tjejer med högt satta ribbor. Istället ska man plocka fram det bästa hos alla och berömma det som är bra!

Men tack och lov är inte alla lärare så. Det finns lärare som verkligen fångar elevernas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Debattartikel: Du duger inte-var perfekt!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-07-29

  Det finns elever som gör sina

 • Inactive member 2004-09-30

  Bra ämne, skulle vara kul att

 • Inactive member 2004-12-08

  Det är så roligt att nån som d

 • Inactive member 2005-09-20

  Mycket bra...

Källhänvisning

Inactive member [2002-10-23]   Debattartikel: Du duger inte-var perfekt!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1132 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×