Tobak

1 röster
14676 visningar
uppladdat: 2002-08-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tobaksplantan...

...det finns ungefär 100 arter och dessa växter är oftast ettåriga.
Den har stora oskaftade blad i rosett och traffformiga femflikiga blommor i klasliknande knippen som kan vara gula, gröna, röda eller vita.
Plantorna plockas för att bladutvecklingen ska bli bra och det är när bladen börjar gulna som dom plockas.

Framställningen...
Torkningen av cigarr och cigarettobak sker i ventilerade lador eller i solen.
Till snus används orientalisk eller turkisk tobak som röktorkas i lador.
Denna torkningsprocess som varar i ca 2 månader framkallar förändringar i bladens kemiska sammansättning. Tobakens speciella arom kommer när bladen avger en del av nikotinet. Sen ligger tobaken förpackad i kartonger och genomgår en eftermognadsprocess före den slutliga bearbetningen.

Jorden och klimatet är mycket avgörande för hur tobaksvaran blir.

De viktigaste arterna är:
¤ virginiatobak som kommer från Sydamerika, Mexico och Västindien.
¤ bondtobak.
Dessa arter odlades av indianerna redan på 1490-talet då tobaken infördes till Europa och då den först infördes betraktades den som ett läkemedel.
De båda arterna odlas nu över hela världen.
Bondtobaken används mest till framställning av nikotin.
Men själva Tobaksbruket har sitt ursprung i den amerikanska kontinenten och i början dominerade röktobaken hela konsumtionen.
...I Sverige odlades tobak från 1700-talet fram tills 1965 i Skåne.
Bruket av torrt snus i näsan kom till Sverige under mitten av 1600-talet och vått snus kom till marknaden under 1900-talet.

Tobak Som Läkemedel?

När tobaken först kom till Europa var de främst som ett läkemedel, det va då en man vid namn Jean Nicot i Portugal som odlade tobak i sin egen trädgård och skickade tobaksblad i pulverform till hovet i Paris. Man snusade då mot huvudvärk som man nu idag istället räknar som ett njutningsmedel.

Många rökare använder också snus som ett avvänjningsmedel och det är bevisats som det mest effektiva medlet dessutom.
Det säljs massa preparat på apotek osv för att sluta röka men ingen forskare har ännu kunna undersöka om detta är cancerframkallande.
Medellivslängden för män har ökat, kan bero på att många har övergått till att snusa istället för att röka medan rökningen bland kvinnor har ökat!

Vissa forskare tycker att snus därför bör registreras som läkemedel.
Nikotin!

Tobak innehåller nikotin som är en beroendeframkallande drog.
Nikotinet ger lust och framkallar positiva blöningseffekter i hjärnans centrum och ger då en ökad vakenhet genom att det stimulerar det sympatiska nervsystemet. Utlöser frisättning av tillväxthormon, ADH och stresshormonet kortisol.

¤ Forkskare i italien har kunnat visa att nikotin delar många neurofarmakologiska egenskaper med kokain och heroin.
Återfallsfrekvensen hos de som försöker sluta röka är 95% vilket motsvarar återfallen hos heroinister.

...Nikotinet har en korttidseffekt som kommer snabbt, varar från ett par sekunder upp till 1 minut. Det ger märkbara effekter inom några sekunder.

...Psykoiskt beronde av denna drog uppstår när själva drogen blir det centrala i personens tankar, känslor och aktiviteter och de kan därför bli svårt att sluta.

Brist på nikotin...
...Om en nikotinberoende blir utan nikotin kan det leda till svårigheter att hantera situationer, aggresivitet, spänning, oro och koncentrationssvårigheter.
¤ Detta berondet av nikotin liknar också beroendet av andra tyngre droger.


Tobaksröken...
...innehåller nikotin och följden när man andas detta kan bli höjt blodtryck och hjärtpuls. Verkar också sammandragande på de finare blodkärlen, detta förklarar därför varför en rökare ofta kan ha kalla händer och fötter.

Halten fibrinogen i blodet stiger med ökad risk för blodproppsbildning.
Koldioxiden som finns i röken försämrar blodets syretransporterande förmåga som ger nedsatt kondition.

Röken innehåller... sotpartiklas och tjätsubstanser, arsenik, DDT, bly och kadmium. Många av dessa ämnen är slemhinneirriterande ämnen, andra är cancerframkallande såsom benzpyren.


Tobak och Sjukdomar...

Tobaksröken påverkar i första hand andningsvägarna genom att den irriterar luftrören och skadar då de flimmerhår som sitter på insidan av luftrören.
Om dessa flimmerhår förstörs så kommer smuts och andra föroreningar lättare till lungorna. Rökshostan som man får är en luftrörskatarr som kan leda till lungsjukdomar (lunginflammation).

¤ Minst 80% av all lungcancer orsakas av tobaksrökning så en storrökare har ungefär 20 ggr större risk att få lungcancer än den som aldrig rökt.

¤ Tandköttsförändringar hos en storrökare kan leda till tandlossning.
Medans snusaren har större risk att få cancer i munhålan.

Man kan också få skador på blodkärlen som leder till färsämrad blodcirkulation och åderförkalkningssjukdomar som kärlkramp i hjärtats kranskärl och blodpropp i hjärnan.
...Rökningen miskar också blodplättarnas överlevnad och ökar risken för plättarnas ihopklumpmning.

¤ Rökning är en av de främsta orsakerna till hjärtinfarkt.
...Rökaren får ett försämrat immunförsvar och på sikt ett skörare skelett.
¤ En rökande mans livslängd minskas i genomsnitt med 5-8 åt kortare än den som inte röker.

En havande kvinna...
...som röker ger ett mer syrefattigt blod till fostret då dess tillväxt hämmas och barn till rökande kvinnor är ofta underviktiga vid födseln. Risken för missbildningar ökar, spädbarnen till rökande kan lättare insjukna i luftrörskatarr och lunginflammation.
¤ Mensrubbningar...är vanligare hos en rökare.

...Tobaksrökning hos föräldrar kan ge ett betydande upptag av nikotin hos spädbarn.

Passiv Rökning utsätts många för. Den röken de utsätts för är en stor mängd.
Många som utsätts för detta är tex: restauranganställda och det är ett ganska stort arbetsmiljöproblem.


Sluta Röka? Finns en massa fördelar...
Det kan vara en svårt sak att ta tag i för många, speciellt för dom som rökt länge. Men det är verkligen värt att tänka över....
Kroppen mår mycket bättre av att inte få massa rök i sig varje dag...

...efter att man hållit uppe ett tag så mår kroppen snabbt bättre även om du själv inte märker det. Man får bättre andedräkt, bättre luktsinne och kroppen i helhet mår bättre psykiskt och fysiskt. Blodcirkulationen ökar och man fryser kanske inte lika lätt som tidigare. Man känner sig renare och friskare, mer energi till att göra nya saker som att tex röra på sig och förbättra konditionen.

I kroppen höjs som sagt blodcirkulationen, blodet får mer syre, hjärtats puls balanseras och blodtrycket sjunker.

...riskerna till hjärta och lungsjukdomar minskar! Efter 10 år som rökfri minskar risken för cancer och är då samma som hos en icke rökare...


Den Svenska TobaksLagen!

Det finns faktiskt en lag som heter tobakslagen, själv har jag aldrig tänkt på att den lagen ens existerar. Den kanske inte heller följs riktigt som den ska men skulle alla följa den noga så skulle säkert samhället bli lite bättre. Fast jag tror det skulle bli lite svårt att följa den rakt av, inte så många som tänker på dessa lagar och tar dom inte heller så seriöst....

Det finns 6 lagar som jag funnit och de handlar om att man inte får röka på allmänna plaster som tex på skolgårdar och andra barnomsorgsplatser samt ålderdomshem. Då kan man ju se på skolgårdarna, visst man röker inte innomhus men man får ju inte röka inom området ens enligt lagarna men hur många följer den lagen? Inte många! Det ska finnas speciella rökrutor, finns det så är det inte så många som använder dom! Man borde bli hårdare på det eftersom att det finns en lag som säger det, mig stör det inte direkt men vissa kanske misstycker.

Skulle det gå att följa dessa lagar?
Jag tror de skulle bli väldigt svårt, känner inte att det finns ett behov av att följa dom heller. Står folk och röker på skolgårdar så tänker man inte ens på det, kanske eftersom att det är så vanligt!?

Rökande Dagisfröknar och andra vuxna som ska föreställa förebilder sköter sig inte direkt heller. Det är skillnad på dagis och lågstadiet jämfört med gymnasiet.
Man kan se vuxna stå och röka samtidigt som dom kanske leker med barnen, det är inte rätt, vad får dom små barnen för bild då?

Tobaksreklamen..
...det är en sak som denna lagen gjort bra. All tobaksreklam har försvunnit helt och hållet. Inte längre några stora plakat med cigarettreklam, ingen mer tobaksreklam på tv för den reklamen har förbjudits. Det är en sak som jag och säkert många andra lagt märke till, den är bra!

Det står påminnelser på varje tobakspaket att det är dåligt för hälsan och är cancerframkallande. Vet inte om så många bryr sig om det men nu kan ju ingen som köper nån tobaksvara missa varningsupplysningen och det är ju bra....


SNUS!

Det finns många myter om snus...ex:
¤ Att snusa är minsann lika farligt som att röka.
¤ Snus innehåller glas.
¤ Orsakar hjärt o kärlsjukdomar.
¤ Snus är cancerframkallande.
¤ Ger infektioner i munhålan.
¤ Orsakar karies och ger tandlossniing.

...inget av dessa har vetenskapligt bevisats.
Och ibland hör man att snus innehåller 1500 olika kemiska ämnen.

¤ Snus gör dig trött och försämrar konditionen?
Det är också en myt som endel påstår men när jag själv funderar på det så kan man ju undra, eftersom en stor del idrottsmän, vanligast inom elithockey snusar och som ex vårat lands lag Tre Kronor är ju väldigt framgångsrika så jag tror inte att snus tar ner på konditionen så det är märkbart. Måste vara en väldigt liten del isåfall...

Snus och Cancer!

Användningen av snus och tuggtobak ökar inte riskerna för cancer i munnen eller matspjälkningen sägs det till skillnad från rökning och alkohol.
Av ungefär 40.000 nya cancerfall per år är av dessa endast 400 fall muncancer.
Man har inte kunnat se något enda fall av snusrelaterad cancer när det gäller Svensk snus!

Omkring 1 miljon snusare använder 5 miljoner snus per år i Sverige!

Snus kan ge fler hål i tänderna men det är inte heller bevisat.
Dom som snusar kan få en väldigt ful slemhinna på den plats snuset suttit och såna foton kan ofta användas på en propagandabild tex. en tillbakadragning i tandköttet kan däremot ske.


Jag...
...tycker själv att jag lärt mig en hel del av att göra detta arbetet om tobak.
Var mycket nytt som man inte visste förut som man lärde sig, fick nya och bra upplysningar. Man kan fundera på vilket som är bäst:

Röka eller Snusa?
Inget av dom båda (snus, cigarretter) är varken hälsosamt eller bra att använda.
Men efter det jag lärt mig och vad jag anser så tycker jag att snus är det mest hälsosamma både för sig själv och för andra. Ingen annan har ju ont av att nån snusar förutom den som gör det isåfall. Snuset märks inte så väl som det gör om någon röker. Genom cigarretter får andra i sig röken genom passiv rökning dagligen, ofta utan att man kanske inte ens tänker på det.
Många fler får sjukdomar och skador u...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tobak

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-12-02

    Bra sida!

  • Inactive member 2005-06-01

    Bra arbete men är det verklige

  • Inactive member 2007-02-20

    Mer lättfattare tack!

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-01]   Tobak
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1095 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×