Amerikanska revolutionen

14 röster
19462 visningar
uppladdat: 2002-08-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför blev det en revolution?

Kolonierna låg långt borta i Nord Amerika och det styrdes av Storbritannien som låg 500 mil bort i Europa. Kolonisterna ville inte ha det så. De ville bli självständiga. Varför då? Jo, för det första så fick de bara sälja och köpa varor från/till Storbritannien. Dom fick inte ha affärer med andra länder.

Sjuårskriget

1756 bröt det ut ett krig mellan britterna och Frankrike. Kolonisterna krigade på britternas sida mot fransmännen. När kriget var slut var fransmännen tvungna att ge SB Canada. Dom fick också lämna över Florida. Kriget kallas ”sjuårskriget”.

”Bostons teparty”

Nu fanns det inte längre något hot mot kolonisterna.
Efter sjuårskriget hade den brittiske kungen inga pengar kvar. Då var han tvungen att lägga skatt på varorna som gick till Kolonierna. Kolonisterna protesterade våldsamt på detta så att britterna var tvungna att ta bot skatten igen. Men de hade kvar teskatten. Så en gång när tre brittiska skepp kom till Boston med te vägrade hamnarbetarna att lossa lasten. Några kolonister klädde ut sig till indianer och hoppade på fartygen och slängde tet i vattnet. Då blev brittiska parlamentet arga på kolonisterna och stängde hamnen i Boston. Då minskade makten i Massachusetts där Boston ligger. Då blev bara kolonisterna ännu argare och bildade milisstyrkor.
Massachusetts satte upp en egen regering den 1 april 1775. Detta var som en utmaning mot SB. Kungen och regeringen i
London kunde inte tåla detta. De sände över sin överbefälhavare för att se till att kungens makt upprätthölls. Då var kriget igång.

Kolonisterna var snabba

Arméerna var något olika. Britterna hade många professionella soldater och kolonisterna hade en liten dåligt utrustad armé. Vid denna tiden fick de en ny befälhavare som hette George Washington.
Kolonisterna var som sagt underlägsna när det gällde vapen och utrustning, men de hade andra fördelar; deras lätta packningar gjorde att de kunde förflytta sig mycket snabbare än britterna. De kunde slå till med snabba attacker och sedan sticka ut på landsbygden där de fick mat och tak över huvudet av vänliga landsmän.
Britterna hade däremot svårare att få tag på mat och utrustning. Amerikanerna ville inte ha något med dem att göra. Dom kunde inte heller skeppa mat över Atlanten med tanke på pirater och stormar. Dom var tvungna att ha med sig lasten i stora vagnar.

Andra länder lägger sig i kriget

Kolonisternas taktik hade fått andra länder att tro att de hade en chans mot SB. Så de började lägga sig i och krigade med kolonisterna mot SB. De som förlorat sjuårskriget såg detta som en hämnd. Frankrike gick i militär allians med kolonierna, spanska krigsfartyg började angripa britterna och Ryssland, Holland och Preussens gick ihop mot SB. Nu var det helt plötsligt britterna mot...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amerikanska revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-23

    bravo

  • Inactive member 2008-01-28

    ojså bra du djär

  • Inactive member 2008-01-28

    Alltså, jag har bara en sak at

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-01]   Amerikanska revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1092 [2021-01-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×