Matrix

1 röster
13139 visningar
uppladdat: 2002-08-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmen handlar om Thomas Anderson, alias Neo. På dagen arbetar han på ett mjukvaruföretag, på kvällen är han datahackern Neo. I filmens början blir han kontaktad av en man som kallar sig Morpheus, som hävdar att han är i fara. Han försöker fly, men blir tillfångatagen av ”människor”, agenter, skapade av AI. Han släpps och blir återigen kontaktad av Morpheus. Han ger Neo ett val, ett blått piller för att glömma, ett rött för att få veta sanningen. Han väljer det röda. Neo vaknar plötsligt upp i en tank. Efter några dramatiska minuter blir han upplockad av Morpheus och hans besättning på skeppet Nebuchadnezzar. Där får han sanningen. Att någon gång under 2100-talet skapades AI, men den vändes mot sina skapare och erövrade världen. Människorna trodde att om man förstörde deras tillgång till energi, solen, så skulle dom besegras. Men istället användes människorna till batterier. Matrix är världen som har dragits över era ögon för att dölja sanningen. Han påstår också att Neo är den utvalde. Det går en legend, att när Matrix skapades, så föddes en man som kunde böja Matrix efter sin egen vilja. Enligt legenden så skulle han återfödas, och Morpheus tror att det är Neo.

De besöker oraklet, som säger att Neo har gåvan, men det är någonting som fattas. I slutet så visar det sig vara att en besättningsmedlem, Trinity, ska berätta att hon älskar honom. Morpheus blir tillfångatagen, men blir räddad av Neo och Trinity. Men just som dom ska fly, så hinner en agent upp dom. Dock så hinner Trinity och Morpheus fly. Neo slåss mot agenten, men blir dödad. Då säger Trinity till honom, att hon älskar honom, och då visar det sig att Neo verkligen var den utvalde. Han stoppar några kulor från agenterna, och hoppar på något sätt in i en agent, som sprängs. De andra flyr.

Anslaget är siffrorna i början, och Trinity och Cypher pratar med varandra. Anslaget är också när Trinity slåss med poliserna. Samtidigt som det händer blir Neo kontaktad av ”någon” via sin dator. ”Någon” säger åt honom att följa den vita kaninen, som visar sig vara en tatuering på en kvinnas axel. Det leder honom till en nattklubb eller diskotek. Där träffar han Trinity som varnar honom. ”They are watching you” säger hon. Trinity säger också att hon vet varför han kom dit, för att få reda på vad Matrix är för något. Det är ett mycket spännande anslag. Man blir direkt på helspänn, och anslagets kvalité och mäktiga och väl koreograferade actionsekvenser sätter nivån för resten av filmen.

Presentation
Där får man se var Neo jobbar, på ett stort mjukvaruföretag och att han har svårt för auktoriteter. Det är lite lustigt, för hans chef säger ”You believe that you’re special, that the rules doesn’t apply for you…” vilket det inte gör, när allt kommer omkring men det vet man inte då.

Man skulle kunna tro att agenterna är den drivande personen, men det är bara delvis rätt. De är bara hjälpredor, eller hejdukar till den riktiga ”bad guy”, AI. Jag sätter skurken inom citationstecken eftersom den inte är ond, den har bara en annan uppfattning än oss. När en av agenterna förhör Morpheus, så berättar han vad han tycker om människorna. Att vi flyttar till ett område, förökar oss och använder och exploaterar dess tillgångar. Och för att kunna överleva så måste vi flytta till ett annat område.

Den enda organism som uppvisar det beteendet är ett virus. Det stämmer ju, fast det är kanske lite mer nyanserat än så. Och alla datorer försöker ju vara så effektiv som möjligt, och radera bort alla virus. Och eftersom de ser oss som ett virus, föraktar de oss, ser oss som mindre värda än djur. Enligt dem så har människan bara en god egenskap, som ett batteri. Visserligen är det bara en agents åsikter, men jag tror att hans syn på mänskligheten gäller för de andra också. Agenterna förändras aldrig heller. Om inte dom fanns, så skulle det inte hända så mycket. Det är ju de som kidnappar Morpheus och jagar de andra.

Morpheus är antagonisten. Visserligen möter han inte agenterna på en slutstrid, men kan kalla förhöret en sorts strid, en mental kamp, om att ge efter och berätta sina hemligheter, eller att stå emot. Han genomgår inte någon utveckling, utan han vet vad han vill. Han är kapten på skeppet Nebuchadnezzar han tror från start att Neo är den utvalde. Om man ser agenterna som de onda, så är han den goda ledaren. Egentligen är han bara en av många människor som kämpar mot ”ondskan”, men han är en av dem. På samma sätt är det med agenterna. De ses som de onda, fast det är bara tre som man ser. Man vet inte hur många det finns, men man kan anta att det finns en stor mängd, eftersom de måste täcka upp hela jorden. Morpheus är ju som sagt bara en kapten. Det finns många andra som kämpar mot datorerna. Varje kapten vet också lösenordet till Sion, den sista mänskliga staden som ligger långt ner under jorden. Det är därför han kidnappas och förhörs. Han har ägnat sitt liv åt att finna den utvalde, och oraklet har sagt till honom att han kommer att finna honom. Det är därför han tror så starkt på Neo.

Neo är såklart huvudkaraktären. Han utvecklas från att vara en vanlig människa, som hankar sig fram i livet, till en frälsare. I början får man då och då vissa antydningar som är lite lustiga. Som jag tidigare har sagt så säger chefen ”You believe that you’re special, that the rules doesn’t apply for you…” och så är det ju. Och ännu tidigare så säger Trey, som köper en cd av honom. ”You’re my jesus christ. My own savior. ” Och trots att han har brutit mot de flesta datorbrott som finns, så är han inte en laglös person, som bara tänker på sig själv. När han blir tillfångatagen så blir han erbjuden att om han anger Morpheus så stryks hans register. Men han tar inte erbjudandet.

Trinity är en hjälpare. Hon är hans länk till ”den riktiga världen”. Det är henne han tyr sig. Innan hon fick veta sanningen, så var hon en hackare som bröt sig in i det amerikanska IRS. Hon har genomgått en liknande utveckling, alltså från att ha varit en vanlig människa till att kastas ut i verkligheten. Utan henne så skulle Neo aldrig bli ”the One”. Det är ju när hon säger att hon älskar honom som han tar det slutgiltiga steget och kan böja Matrix som han vill.

Fördjupningen blir såklart när han får veta allt om Matrix och den verkliga världen på Nebuchadnezzar. AI (den drivande karaktären) har tagit över nästan hela jorden. Människorna har bara en stad kvar, Sion, som ligger nära jordkärnan. Man får också reda på att människorna används som batterier. Han börjar också sin träning, som i stort sett går ut på att all information skickas in i hjärnan genom elektriska signaler (Det är en önskedröm, kan jag säga). Han får lära sig att vem som helst som inte blivit ”urkopplad” kan vara en agent. Han testar också sina förmågor mot Morpheus. Till och börja med så har han inte en chans, men efter ett tag, så börjar han lära sig, och slutligen så överglänser Neo honom. Han får också lära sig att reglerna i Matrix är precis sådana som i ett dataprogram. Man kan gå runt dem och bryta dem. Morpheus försöker demonstrera det genom att hoppa från en skyskrapa till en annan. När Neo försöker så faller han till backen.


Konfliktupptrappningen börjar med besöket hos oraklet. Hon säger att han har gåvan, men att det fattas någonting. Det sluta med att Morpheus blir tillfångatagen. En av besättningsmännen, Cypher, förråder dom. Han vill tillbaka in i Matrix. Han orkar inte med att leva i den verkliga världen. Så när de ska tillbaka till skeppet så väntar agenterna på dom. Under stort tumult blir Morpheus tillfångatagen och de andra flyr. Cypher lyckas komma tillbaka först. Direkt så dödar han en besättningsman och skadar hans lillebror. Sedan dödar han ytterligare två personer innan den sakade personen dödar honom. Sedan fortsätter det med räddningsaktionen. Neo och Trinity beväpnar sig med vapen och en bomb och åker till byggnaden där Morpheus sitter tillfångatagen. De lyckas. Men när de flyr så hinner en agent ifatt dem. Trinity och Morpheus hinner fly, men inte Neo. Konfliktupplösningen är när Neo möter agenten och slutligen besegrar honom. Men först så blir han jagad och dödad. När Trinity bekänner att hon älskar honom så blir han till liv på nytt. Han blir då den utvalde. när agenterna försöker skjuta honom så stannar han helt enkelt kulorna. När agenten sedan försöker slå honom så har Neo inga problem att stå emot. Han dödar agenten genom att hoppa in i honom, vilket gör att han sprängs.

Avtoningen är när Neo pratar i en telefonkiosk. Hans ord riktas mot AI. Han säger att han kommer att visa människorna en värld utan gränser, utan dig (AI), en värld där allt är möjligt. Och sedan flyger han iväg.

I många filmer kan man dra likheter med bibeln. En enkel sådan är såklart att Neo är frälsaren, Messias, han som ska rädda världen. Där Jesus finns, där finns såklart också Judas, här Cypher, som förråder dem för sin egen välgångs skull. I många filmer, som t.ex. Matrix, så måste hjälten hitta sitt sanna jag, inse att han är den utvalde. Ett exempel från en annan film, är Dune. Där är furstens son helt ovetande om att han är ”den utvalde” Muad’dib. Även här har han svaret inom sig, han behöver bara en utlösande faktor, som i Dune är när han dricker ur det förbjudna vattnet. I Matrix är den utlösande faktorn att Trinity ska bekänna sin kärlek till honom. Oraklet och profetian gör att man får intrycket av att det är en högre makt inblandad.

Den första vändpunkten är när han får välja mellan det blåa pillret, eller det röda pillret. Om han hade valt det blåa pillret, så skulle han ha vaknat upp i sin säng, och fortsätta leva i ovisshet, den enkla vägen. Men han väljer den svåra vägen. Han slits mellan den trygga tillvaron där framtiden redan är utstakad, eller att leva i en oviss framtid. När han inser att han har levt i en lögn, väljer han den svåra vägen.

Den andra vändpunkten eller point of no return, är händelsen då han träffar oraklet och får höra att han har gåvan, men det är någonting som saknas. Neo får också höra att han kommer att behöva göra ett val, på ena sidan hans eget liv, på den andra Morpheus. Troligtvis bestämmer hans sig för redan då att Morpheus liv är viktigare än hans eget. Då tror han att han inte är den utvalde, p.g.a. det oraklet sa.

Den tredje vändpunkten inträffar när Morpheus blir tillfångatagen och Neo bestämmer sig för att rädda honom, fast situationen verkar omöjlig. Men p.g.a. det oraklet hade sagt, så var han villig att offra sitt eget liv för att rädda honom.


Egna funderingar
Filmen följer den klassiska sago- och fantasystilen, där sidorna är klart avskilda, det finns ingen gråzon. De goda står inför ett till synes överväldigande hot, men som visar sig vara överkom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Matrix

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-28

    Matrix triologin är den bästa

Källhänvisning

Inactive member [2002-08-01]   Matrix
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1088 [2018-12-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×