Aktier

8154 visningar
uppladdat: 2002-03-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Aktier

Jag tänker prata om aktier. Jag kommer att berätta om några saker som man bör tänka på innan man köper aktier i ett företag och så kommer jag att prata lite om mina egna affärer, lyckade och misslyckade från min långa livserfarenhet. Det finns några grundläggande regler som man borde, eller ska följa.

Förstå vad du köper
När man köper t.ex. en ny stereo, går man inte på affären och väljer ut en på måfå. Man kollar på flera olika modeller, utseendet, märket och inte minst - priset. Man vill helt enkelt veta vad man lägger pengarna på. Det är samma sak med aktier. Man måste undersöka företaget bakom aktien och ta reda på om priset för aktien är rätt. En viktig sak är att veta och förstå affärsidén. Har dom ingen affärsidé eller förstår du den inte, då borde man kanske välja ett annat företag. Det finns några frågor som man generellt ska försöka ta reda på:

Vad tillverkar företaget?
Vad är affärsidén?
Vilka produkter har man på gång?
Vilka konkurrenter finns?
Vad har företaget för framtid?

Men man kan dock ”vinna” genom att slumpa fram valet av aktier. Ni kanske har hört historien om en apa på wallstreet, som kastade pil på ett papper med alla aktier. De aktier som pilarna träffade köpte man. Det visade sig att dessa aktier steg lika mycket i värde som experternas aktier. Så visst kan man välja aktier genom att låta slumpen avgöra, men det är inte någonting som jag rekommenderar.

Tidpunkten
När man köper aktien är nästan lika vikigt. En aktie kan sjunka med 20% på kort tid, men sedan öka med 50%. Det är såklart bäst att köpa aktien när den har gått ner med 20% och sedan köpa. Det finns olika metoder som man använder för att räkna ut den rätta tidpunkten, men dom är ganska komplicerade så jag hoppar över dom. Så tidpunkten är oerhört vikigt. En affä rsom jag gjorde är ett bra exempel på det. Vi rycktes med på IT-vågen, som ni alla säker har hört talas om, eller IT-bubblan som slutligen sprack. Jag timade in det sämsta möjliga tillfället. Vi köpte ett företag som heter Adcore. När vi köpte aktien hade den ett värde på 119kr. på ett år minskade den med 98%!!! Dagens värde är 0,5. sålde vi aktierna idag så skulle de vara värda ungefär 500kr. men för ca. en månad sedan, så köpte jag nya aktier i företaget, med kursen 0,4. jag har alltså tjänat 25% på samma aktie som jag tidigare hade förlorat i stort sett allt på.

Långsiktigt tänkande
Aktieplaceringar ska i första hand vara långsiktiga placeringar. Det finns vissa personer, s.k. daytraders, som köper och säljer aktier flera gånger per dag. Men det kräver väldigt mycket av utövaren och det är väldigt svårt. Nästan alla daytraders går med förlust. Det finns många fördelar med att spara långsiktigt.

Det är svårt att förutsäga hur marknaden kommer att se ut på kort sikt
Eventuell vinst beskattas vid försäljning
Och historiskt sett så har aktiemarkanden stigit med i snitt 7% per år, vilket är betydligt högre än räntan som man får på banken.
Varje affär man gör kostar också pengar, som banken tar ut. Det kallas courtage. Så ju mindre affärer man gör, så mindre pengar behöver man betala.


Begränsa riskerna
Att spara i aktier medför alltid en viss risk. Hur mycket kunskap man än har, kan man inte med 100% säkerhet säga att aktien kommer att gå upp. Det finns olika sätt att minska risken. Ett sätt är att köpa aktier i många företag i olika branscher, så om det går dåligt för t.ex. IT så har man andra aktier i andra branscher som uppväger den förlusten. Det kallas branschrisk. Man kan också köpa fonder. Dom har ju andelar i många aktier.

Det finns också alltid en risk för att landets ekonomiska situation sänker aktiekurserna. Då kan man köpa aktier i andra länder. Sverige har kanske en lågkonjunktur, men det ser betydligt bättre ut i Tyskland, eller i USA. Har man då köpt aktier där i förväg så jämnar det ut sig. Genom att äga aktier i olika branscher och i olika länder så minskar man risken.

Aktier har historiskt sett varit den bästa sparformen. Me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aktier

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-03-02]   Aktier
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1071 [2019-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×