Skattkammarön - Analys och presentation

29 röster
43422 visningar
uppladdat: 2002-02-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skattkammarön skrevs 1881 av skotten Robert Louis Stevenson som utöver Skattkammarön är mest känd för noveller som Dr Jekyll and Mr Hyde och Kidnapped. Han föddes 1850 med väldigt klen hälsa och led hela sitt liv av TBC. Pga. sjukdomen reste han runt mycket och bosatte sig till slut på Samoa där han avled 1894. Efter sin död fick han ett dåligt rykte att vara en talanglös barnboksförfattare men under 1900-talet har han fått sin stämpel som kraftfull och originell författare.

I boken berättar Jim Hawkins om hur han hittar skattkartan som visar var kapten Flints skatt är nergrävd. Med sina medhjälpare Dr Livesey och godsägaren Trelawney samlar de ihop en besättning och seglar iväg mot Skattkammarön. Expeditionen skulle ha gått bra om inte den enbente kocken John Silver hade kommit med i besättningen. Han visar sig ha seglat de sju haven tillsammans med kapten Flint och fått reda på att man hittat kartan som leder till den skatt som han en gång var med och grävde ner. Jim som är mässpojke på skeppet får höra hur Silver talar med en besättningsman om kuppen.

Han berättar om sin fasansfulla upptäckt för Livesey och Trelawney men det visar sig att Silver lyckats få nästan hela besättningen över på sin sida. När de kommer fram till ön utbryter strid och godsägaren, doktorn och några till flyr till ett fort uppe i skogen. Jim träffar öns enda invånare Ben Gunn som kommer med på deras sida. När belägringen hållit i sig ett tag börjar blodiga strider utbryta mellan de två gängen. Jim lyckas ta sig ut till skeppet och döda de två som vaktar det. Han gömmer det på andra sidan ön men när han återvänder till fortet har hans medhjälpare deserterat och där väntar Silver och hans män.

I boken är den viktigaste personen Jim som är berättare av hela historien. Jim är en riktigt klyftig kille med hjärtat på rätt ställe. Han visar ofta skuldkänslor över vad han gjort och han får stå ut med mycket lidande under äventyret. De andra viktiga personerna i boken har mycket starka karaktärer. Den långe, stilige, enbente John Silver med sin slughet och verbala förmåga lyckas gång på gång tala sig ur knipor. Doktor Livesey är den mest intelligente och bildade medan godsägare Trelawney lätt blir överexalterad och ivrig och säger lite för mycket. Den mycket disciplinerade och erfarne Kapten Smollett är bitter mot alla som inte följer fartygets bestämmelser till punkt.

Miljön i boken är alltigenom äventyrlig, från början till slut är den fartfylld utan trista uppehåll. Den är ibland ganska oförutsägbar och det som händer är hela tiden spännande. Antagligen utspelar den sig till en början i 1800-talets England där det är mörkt och grått, sedan ändras miljön successivt under resan på havet. Av ön får man intrycket att den är mer tropisk än Englands fastland. Trots att boken är över 100 år gammal så är själva konceptet tidlöst; spänningen i boken är av samma slag som äventyrsböcker har idag. Det som skiljer sig är språket som är halvgammalt och det var nog ganska komplicerat, i varje fall många substantiv, för barn och ungdomar även på sin tid. Men i och med att den har spänningen går den hem även hos äldre läsare.

I boken finner man i princip inga som helst romantiska drag, istället är det realistiska drag som visar sig. Beskrivningarna i boken är konkreta och förklarar noggrant den svåra verkligheten. Den är inte skriven på något poetiskt sätt och det finns inga sagolika föreställningar, däremot verklighetstrogna. I romantiken litade man inte på vetenskapliga förklaringar men det gör man helt klart i boken. Romantikens avsaknad av regeltvång finns inte här och ett exempel på det är kaptenens alla regler ombord på skeppet. Personerna i boken är ytterst materiella och faktumet att hela handlingen kretsar kring en längtan efter rikedomar och ett liv i lyx gör att det liknar realismen. I romantikens ideologi, däremot, hyllades det primitiva levnadssättet.

Min åsikt om varför Skattkammarön fortfarande idag är en välläst bok speciellt av ungdomar är att den har mer realism över sig än vad den har romantik. Knappast har någon bok från r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skattkammarön - Analys och presentation

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-03-17

    k

  • Inactive member 2009-03-20

    hahahaLol

  • Inactive member 2018-03-21

    bra jobbas!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-08]   Skattkammarön - Analys och presentation
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1056 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×