Ramadan och Id a Fitr

3 röster
9734 visningar
uppladdat: 2002-02-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
TROENDE! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud.

Så här börjar sura 2 vers 183 i Koranen, Islams heliga skrift. Ramadan är den nionde månaden i det islamska året. Muslimerna har en annan tidräkning än oss, därför förskjuts Ramadan 10 dagar varje år. Den månaden äter eller dricker ingen muslim. Men när solen gått ner får de dricka sig otörstiga och äta sig mätta. En trogen muslim sväljer heller inte sitt saliv under ramadan.

Det är inte alla muslimer som fastar under ramadan. Barn växer och måste alltid ha tillräckligt med näring. Men när barnen kommer upp i tonåren vill föräldrarna gärna att de ska prova några dagar. Även gravida eller ammande mammor ska ha en jämn närings balans och får därför inte fasta. Sjuka muslimer behöver inte heller fasta, men många gör det ändå för att visa Allah, muslimernas gud, respekt och hoppas på att bli friska. De muslimer som reser eller har tungt och viktigt arbete slipper även fasta. Under fastan ska muslimerna avstå från onda ting som falskhet och elakhet.

Fastan är en av islams fem grundpelare. De andra är Allmosan (en skatt som ges till behövande), Hadj (pilgrimsfärd till Mecka), bönen och trosbekännelsen. Under fastan ber muslimerna mer än vanligt. De läser och studerar koranen också. De säger att de höjer moralen och deras andliga sinnen utvecklas.

Varför fastar muslimerna under ramadan? I Koranen står tre skäl: Att minnas Koranens uppenbarelse, som var i månaden ramadan. Nummer två är visa Allah sin självdisciplin och respekt. De tredje är att muslimerna ska uppleva känslan att vara fattig och hungrig. En anledning som muslimerna själva påstår är att det renar och förbättrar kroppens funktioner.

Efter muslimernas månad ramadan kommer Shawwal (den tionde månaden). De tre eller fyra första dagarna kallas Id al-Fitr. Muslimerna går till moskén på mornarna och på kvällarna där de ber en speciell bön. Man ger även en speciell allmosa under Id al-Fitr.

Id al-Fitr betyder fastebrytandets fest. Id al-Fitr det är en glad högtid då man äter god mat och ger gåvor till sina nä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ramadan och Id a Fitr

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-07]   Ramadan och Id a Fitr
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1050 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×