Jane Eyre

5 röster
38304 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jane Eyre
Charlotte Brontë
Bokförlaget Natur och Kultur, Stockholm 1963
Översättning av Ingergärd von Tell


Jane Eyre publicerades 1847 av en kvinnlig författare med manligt pseudonym. Bakom denna pseudonym dolde sig Charlotte Brontë. Orsaken till varför hon inte kunde ge ut boken under eget namn var att författande under 1800-talet inte ansågs som en passande sysselsättning för en kvinna. Charlotte Brontë växte upp i en prästgård ute på Yorkshires hedar. Då modern och två syskon dog tidigt och fadern mest höll sig för sig själv levde Charlotte och hennes andra två systrar ett liv där de för det mesta fick ta hand om sig själva. Tillsammans spenderade de den mesta av tiden med att berätta och skriva historier för varandra, de levde i en fantasivärld. År 1847 gav de alla ut varsin roman och både ”Jane Eyre” och ”Svindlande Höjder”, som skrevs av en av hennes systrar, har blivit erkända som några av de bästa som utgavs under 1800-talet.

”Jane Eyre” skildrar uppväxten och livet för en föräldralös flicka med samma namn som titeln. Hon omhändertas av sina släktingar och skickas vid tio års ålder till en skola, Lowood, för föräldralösa flickor. Där spenderar hon många år som elev men även en tid som lärarinna. Efter många år på Lowood känner hon att hon skulle behöva en förändring i sitt liv och söker arbete som guvernant. Jane får svar på sin ansökan och får inte bara ett arbete utan finner även den olyckliga kärleken i sin arbetsgivare Mr Rochester. Boken är delvis biografisk då den influeras av händelser ur både författarens eget liv och de människor som finns runtomkring henne.

Kärlek är ett ämne man ofta finner i böcker och denna är definitivt inte ett undantag. I bokens början finner man dock inte mycket kärlek utan fascineras snarare på bristen av den. Jane får inte uppleva någon som helst kärlek hos sina släktingar. Först hos Helen som hon träffar på Lowood får hon någon att riktigt lita på och känna tillgivenhet till. I familjen Jane får arbete hos får hon även här känna hur är det är att vara omtyckt och tycka om någon tillbaka. Det är även till någon i denna familj som Jane får uppleva den verkliga kärleken. Den kärlek Jane känner till husets herre, Mr Rochester, genomsyrar boken från ögonblicket den upptäcks. Jane försöker dock ständigt hindra och förklara bort sina känslor; ”Kaffet var hett, och den brännande glöd som plötsligt steg upp i mitt ansikte tillskrev jag detta förhållande. Varför mina händer darrade och varför jag ofrivilligt spillde ut halva innehållet i koppen på fatet ville jag inte tillskriva mig vid.” (sid 196 rad 8). Orsaken till att Jane lägger band på sina känslor beror på vad förnuftet säger henne. Det gör det klart för henne att Mr Rochester inte skulle kunna tänkas hysa några liknande känslor för henne då hon endast är en enkel guvernant med ett alltför alldagligt utseende; ”Förnuftet höll tillbaka yrseln, omdömet varnade lidelsen.” (sid. 183 rad 13). Kärleken beskrivs från ett mycket nära håll och skildras väldigt djupt och intensivt.

Boken kan klassas som en föregångare till dagens alla berättelser om den omöjliga kärleken mellan man och kvinna orsakad av deras allt för skilda ursprung och samhällsklasser. Dock var ”Jane Eyre” på sin tid något revolutionerande och nytt och troligtvis har boken en djupare mening och betydelse än många av dagens kärlekshistorier.

För att förstå vad som gör boken nyskapande måste man tänka på att den utspelar sig under 1800-talet. Det var en tid då kvinnan inte hade mycket att säga till om, förutom i hushållet där hon hade sin plats. För en nutida åskådare ter sig Jane ganska lugn men för att vara kvinna under 1800-talet är hon väldigt egensinnig och bestämd. Vad författarinnan visar med boken är en helt ny bild av kvinnan som självständig och tänkande individ. Vad som är viktigt är inte hur man ser ut, utan hur man är och vad man gör. Även kärleken får en helt ny synvinkel till skillnad från andra verk som skrevs på den här tiden, den beskrivs som häftig och passionerad. Bokens budskap ligger i att det är man själv som håller i möjligheten att styra sitt eget liv. Föds man inte med rätt förutsättningar får man skapa dem själv. Ödet ligger i människans egna händer.

Boken ger upphov till många funderingar om hur man bör vara och uppföra sig. Huvudpersonens alla känslor får hela tiden upplevas då de beskrivs utförligt. får ett intryck av att Jane är en verklig person, någon man lär känna och även lär sig tycka om. Något som dock gör att Jane ibland känns abstrakt och svårförståelig är att hon alltid ska vara så förnuftig och göra det som är rätt. Handlingen innehåller spänning, romantik och sorg men ger även plats för lite skräck. Blandningen av dessa genrer och alla känslor man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jane Eyre

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Jane Eyre
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=104 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×