Drottningholm

1 röster
7071 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Drottningholms slott är ett av Sveriges mest kända slott, bla för att kungafamiljen bor där. Men även omgivningarna med engelska parken är och har varit ett väldigt populärt utflyktsmål. Drottningholm har varit väldigt populärt även bland kungligheterna, i början främst drottningarna, därav namnet. Hela Drottningholm med slottet, slottsteatern, Kina slott och parkerna är så unika att de hamnat på UNESCO:s världsarvslista där kulturhistoriskt värdefulla objekt från hela världen finns med.

Slottet började byggas 1662, och det var dåvarande drottningen Hedvig Eleonora som lät den kända arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. göra ritningarna. Han var inspirerad av senrenässans och barock. Från början var det mycket barockinredning, men drottning Lovisa Ulrika ändrade mycket till den renare rokokon som kom under 1700-talet. Sedan har i stort sett alla kungligheter gjort om någon del så dagens slott har spår från flera tidsepoker. Större delen är dock återställt som det var på 1700-talet.

Rokokon är enklare och renare än barocken. Inredningen är ljus och har inte så mycket krussiduller. Mycket går i vitt och guld. Biblioteket på slottet är ett av Lovisa Ulrikas verk. Det har infällda bokhyllor i vitt och guld och i mitten av rummet står ett bord med marmorskiva.

Drottningholms slottsteater är unik av sitt slag i världen. det är ett vackert hus som Utvändigt är den stilren och enkel (enklare än vad arkitekten från början tänkt sig) men den är ett mycket bra representant för rokokons arkitektur. Ljus fasad och enkla linjer. Den är en av ytterst få helt bevarade 1700-tals teatrar. Allting finns kvar; kulisserna, maskineriet, det enda som är ändrat är att el blivit indraget av säkerhetsskäl. Scenen är gjord så att den går ihop med salongen. Det gör att publiken kan bli endel av föreställningen. Teatern användes flitigt av Gustav III. Han introducerade operan och det svenska taldramat där. Han ville utveckla det svenska språket. Teatern är försett med ett avancerat maskineri så att man lätt kunde byta scen under föreställningen.


Under första halvan av1700-talet var Kina på modet bland Europas societet. Man hade kinesiskt porslin och i slottet finns den s.k. ”kinesiska salongen” med en kakelugn som är mycket imponerande. Ugnen är byggd som en kinesisk pagod (ett slags tempel)i pastellfärgat porslin med kinesiska målningar och figurer. Kina slott är från denna tid. Stilen är kinainspirerad rokoko.

Stilen på engelska parken härstammar från 1750-talets England. Parken är gjor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Drottningholm

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Drottningholm
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=103 [2021-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×