Fatimas hand

11 röster
19977 visningar
uppladdat: 2008-12-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Khmisa - ont och gott öga mot öga.
Khmisa eller Fatimas Hand är en av Islams vanligaste och mest välkända symboler. En symbol som kanske väcker en del funderingar - för vad gör något som liknar ett ont öga i mitten på en lyckobringande amulett? Vad kommer denna mytomspunna hand ifrån och vad står den egentligen för?
Fatimas Hand har , som namnet antyder, formen av en hand. Dock ingen vanlig hand. Istället för ett lillfinger och en tumme har den istället två identiska tummar på var sida och det gör formen symmetrisk. De fem fingrarna sägs stå för de fem grundpelarna som islam bygger på dvs trosbekännelsen, tidebönen, allmosan, fastan och vallfärden. Den symboliserar också den bön som muslimer repeterar fem gånger om dagen.
Hur handen är utsmyckad kan variera. Det vanligaste och det som många anser vara det enda rätta är dock ett ensamt öga, i mitten av handflatan. Runt ögat och på fingrarna syns ofta vackra mönster och färger. Andra relativt vanliga motiv är fiskar, solar och inskriptioner på arabiska.
Symbolen Fatimas Hand står för lycka. Den har en skyddande kraft och ger tur till den som bär den. Ögat kan ibland tros vara det onda ögat vilket inte alls stämmer – det är snarare ett skydd mot det onda ögat.
Fatima, som givit namn åt symbolen, var den yngsta av den muslimska profeten Muhammeds döttrar och den enda av dem som sedan fick egna barn. Hon ses som den perfekta modern och hustrun och betraktas som en muslimernas förebild för sin ödmjukhet och gudfruktighet.
Fatimas Hand kan ses nästan överallt i muslimska länder. På dörrposter, som mönster i mattor och andra textilier, i en kedja runt halsen eller målade på en husvägg. Den är en av islams allra viktigaste symboler, och fungerar ungefär som en motsats till det kristna korset. Nuförtiden är den även vanligt som souvenirer till turister som besöker länder där islam är en stor religion. Halsband, örhängen, amuletter och dylikt i form av Fatimas Hand är populära ting att ta med sig hem efter en semesterresa. Det kan tyckas att symbolens budskap då glöms bort eftersom bäraren inte absolut är muslim. Symbolen ses mer och mer som ett smycke likt vilket som helst och det är förstås inte alltid omtyckt. Det finns även muslimer som ifrågasätter huruvida symbolen verkligen betyder något eller inte, vilket det visserligen finns i de allra flesta religioner. Man kan äve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Första Klass Reseguider: Tunisien, av Dorling Kindersley, utgiven 2007 av Streiffert Förslag AB. Bra Böckers Lexikon 2000 elek-fibe, utgiven 1996 av Bokförlaget Bra Böcker AB. http://sv.wikipedia.org/wiki/Fatima - Wikipedia om Fatima.

Kommentera arbetet: Fatimas hand

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-12-09]   Fatimas hand
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10220 [2019-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×