Romananalys Flugornas herre

20 röster
42545 visningar
uppladdat: 2008-11-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Romananalys Flugornas herre av William Golding

Flugornas herre är en bok skriven av William Golding. Boken handlar om en grupp pojkar från England som störtar med deras flyg när de är på väg hem. Planet kraschar mitt ute i söderhavet nära en öde ö. Alla vuxna ombord omkom förutom pojkarna som ser en ö och simmar till den. På ön bildar pojkarna ett samhälle med lagar; alla tilldelas olika sysslor och en ledare väljs ut, Ralph. En av pojkarna vid namn Jack misstycker. En annan pojke, Nasse, räckte inte upp handen på när man skulle rösta på Ralph som är ledaren. Pojkarna tycker att livet utan vuxna är som ett paradis, det beror också på att de har tillgång till mat och allt annat de behöver. Men efter ett tag vänder stämningen bland pojkarna och skräck och rivalitet uppstår mellan de olika pojkarna. I stället för deras vision som ett enda långt sommarlov tillsammans övergår allting till en mardröm. För att ta reda på om det verkligen är en ö går de äldre pojkarna ut på upptäcktsfärd. När de kommer upp på toppen av ett berg så beslutar de sig för att de ska ha en eld på just den platsen för eventuella fartyg att se när de åker förbi ön. Men det slutar dock inte bra då bara efter ett litet tag står halva ön i lågor, vilket resulterar till en av pojkarnas försvinnande. En av pojkarna börjar gå ut på grisjakter med sina jägare när han tror att det är en gris som ställt till det som hänt på ön. De låter elden på berget slockna och oturligt nog åker ett fartyg förbi och missar dem. Detta gör ledaren Ralph väldigt arg. Men trots allt detta fick de ändå tag på en gris. Odjuret som pojkarna tror existerar gör att alla pojkar går omkring rädda och de riktigt småpojkarna får mardrömmar. Men när Simon försöker säga att de är just dem som är "odjuret" vill ingen lyssna, de förstår inte hans tankesätt. Rivaliteten mellan Ralph och Jack ökar och till slut så lämnar Jack gruppen och bildar sin egen stam. Det blir till två lag som i slutändan börjar kriga mot varandra. Nasse blir dödad av en sten som en av pojkarna kastar på honom. Ralph blir jagad över stranden, med spjut och stenar, och nu börjar den verkliga katastrofen. Ett mycket bra citat man kan plocka från boken är: "Det bästa vi kan göra är att se till att vi blir räddade." Det är ett bra citat eftersom den största delen av boken handelar om att bli räddade.

I boken finns det många karaktärer som t.ex. Ralph tolkas som är en väldigt stark och klok pojke, detta gör att han blir utvald till ledare på ön. Men Ralph är inte så klok som alla tror utan han vidareförmedlar allt som Nasse säger till honom, varför Nasse inte kan framföra sina åsikter framgår inte i boken. Till en början är Ralph faktiskt glad över att vara på ön, ett liv utan vuxna passar honom perfekt. Men hans roll som ledare har ett stort ansvar inser han och börjar tänka på hur de ska bli räddade från ön.

Jack är även en av de intressanta karaktärerna i boken han är väldigt smart och slug, han kan få pojkarna att göra som han vill genom att manipulera dem med sina ord. Detta använder han sig av många gånger i boken. För att få de andra pojkarna till hans stam med hjälp av olika knep som ger pojkarna en känsla av bra ledarskap och trygghet. Han utnyttjade pojkarnas svaghet; den trygghet som ön aldrig kunnat erbjuda.

Simon framstår som en väldigt bra lyssnare, han tänker stort och liksom alla andra pojkar verkar han vara en smart pojke. Han är ganska bly och tillbakadragen och vill inte vara till något besvär. Han drar sig oftast undan för att gå och tänka, det tror jag även bidrar till hans död. Han ser bilder och hör röster i hans huvud, något som liknar epilepsi som därmed leder till hans död.

Nasse är även han smart men utanför. I sin roll på ön är han offer för de andra pojkarnas dominans. Han är väldigt lugn person och tappar därför sällan humöret. Nasse har astma och det gör att han inte heller kan följa med på alla saker som pojkarna gör, och hamnar oftast i efterkälken. Hans riktiga namn för man aldrig veta, han kallas bara för Nasse. 

Tidsperioden är någon gång i slutet på andra världskriget. Man förstår inte riktigt vilken tid det är i boken eftersom varken dagar, månader eller år framställs i boken. Istället får man gå efter personerna i boken samt alla besvär som uppkommer efter en viss tid. Men även när man märker att Simons samt säkert andra pojkars hår men just Simons får man höra om i boken efter ungefär halva boken: "Simon saktade blygt in stegen tills han kom i jämnbredd med Ralph och kunde se upp på honom genom den sträva, svarta lugg som nu föll ända ner i ögonen på honom."[1]Att pojkarna börjar blir irriterade på varandra kan också tyda på den långa tid de varit tillsammans på ön. Kapitelnamnen hör också till händelserna i boken väldigt tydligt.

Boken utspelar sig på en öde ö ute i söder havet. Ön är formad som en båt. Runt om ön så är det glittrande vatten och fina korallrev. På stränderna finns det stora fina palmer. På ön finns också en lagun där allt saltvatten sållats bort av klipporna, där kan man bada utan att få saltvatten. Det finns även mat såsom kokosnötter. Det är fint väder på ön, men när det väl är storm rycks palmerna med och faller som dominobrickor för vinden. Skogen på ön påminner om djungeln. Det djur som lever i djungeln är grisar. Klimatet på ön ter sig som tropiskt.

Språket i boken var ganska enkelt att förstå. Boken vad lättläst men hade ändå en gammaldags klang. Golding är väldigt tydlig när han beskriver händelserna som pågår. Hans beskrivningar är målande och hans språk är adjektivt. Rent berättarmässigt ter sig romanens innehåll väl till böcker ur realismen för även om berättarorden som författaren tillämpar inte fungerar i skrämmande syfte kan ändå läsaren skrämmas av det hemska som pågår. Med andra ord är inte språket i sig det mest skrämmande utan snarare sagt händelserna.

"Flugornas herre" är i grund och botten en äventyrsbok, precis som Robinson Crusoe. Men den har inslag av realismen och bygger på realismens huvudpelare; d.v.s. författarens vilja att måla upp realistisk[2] och framför allt hemsk bild av den så kallade verkligheten. Det är en stark, känslosam och gripande roman som återspeglar hur människor kan fungera i bisarra förhållanden. Överlevnadsinstinkt spelar en avgörande roll för alla karaktärer och de sätter deras instinkter och dem själva framför vänskapen, moralen och värderingarna.  

Författaren har gömt sig bakom sina karaktärer genom att måla upp sin moral som fungerar likt en röd tråd i boken. Hans huvudsakliga budskap är förmodligen rädsla i olika sammanhang och hur människor kan agera olika beroende på deras tankesätt, situationer, moraliska uppfattning. Romanen handlar därför inte enbart om hat, utan faktiskt om kärlek trots att den göms inuti pojkarnas hjärtan.

Författarens egen synvinkel utmålas i romanen med hjälp av de olika karaktärernas tankesätt. Det märks av först när situationen försämras och karaktärer står inför ett dilemma; att döda eller låta sig dödas. Rivaliteten utspelar på sig på många olika plan inom gruppen; främst inom rollen som ledare skapas olikheter. Jag tror att författaren dragit lärdomar av sina egna erfarenheter i de båda världskrigen[3] som han deltog i; jag tror att han själv fått upp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romananalys Flugornas herre

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-11-21]   Romananalys Flugornas herre
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10190 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×