Benito Mussolini

5 röster
12746 visningar
uppladdat: 2008-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Innehållsförteckning:

•?Framsida/bild (:Mussolini)

•?Innehållsförteckning

•?Frågeställning (4 frågor)

•?Undersökning/bilder (:Hitler och Mussolini)

•?Sammanfattning

•?Reflektion/Slutsats

•?Källor (Internet och Böcker)

Frågeställning:

•?Vem var Benito Mussolini?

•?Hur var vägen till framgång för Mussolini?

•?Vad hände under Mussolinis tid som ledare och diktator?

•?Hur slutade det för Benito Mussolini?

Benito Mussolini

Benito Amilcare Andrea Mussolini är grundare till Italiens första fascistiska förening, som kallade sig "Fasci di Combattimento", kampgrupper, men som sedan fick byta namn till "Partito Nazionale Fascista" efter en ombildning av partiet.

Benito Mussolini föddes den 29 juli år 1883 i staden Dovia di Predappio som ligger i Italien där han också växte upp tillsammans med sin mamma som var lärarinna och med sin pappa, Alessandro, som var smed, politisk journalist och en anhängaren till en rysk revolutionär som hette Michail Bakunin och Mussolini kom därför i kontakt med politik mycket tidigt och fattade snabbt tycke för det.

Hans förhållande till hemmet var stabilt men i skolan var han rastlös, besvärlig och angrep sig på skolkamraterna med knivar vilket ledde till att han blev relegerad och fick börja på nya skolor där han upprepade händelserna och blev relegerad från dem också. Men hans intresse för politik kvarstod och på dom senare åren fick hans egna tankar och åsikter om politik stå med i tidningar.

När Mussolini blev äldre, började han studera till lärare och klarade sedan sin lärarexamen, som hans mamma varit mycket stolt över eftersom att hon var lärarinna.

När Mussolini var närmare 19 år utvandrade han till stora delar av Europa för att undgå militärtjänstgöringen. Han reste bland Schweiz, Österrike och Frankrike. I Österrike blev han utvisad för att utryckt sina socialistiska tankar, då stannade han istället kvar i Schweiz. Han levde i Schweiz i 2 års tid där han arbetade som en socialistisk journalist och som agitator. När han återkom till sitt hemland började han arbeta som lärare och gifte sig med sin pappas älskarinnas dotter, Racheler Guidi.

Efter sin tid i Schweiz hade han fått ett bra rykte om sig gällande politiken m.m. Mussolini fick snart en plats inom socialistpartiet. Han tog emot förslaget efter att ha varit delaktig med en tidning kallad "La Lotta di Classe" (Klasskampen) som bl.a. handlade om hans tankar om det borgliga samhället och demokratin. Han hade dessutom, 1912, fått titeln som redaktör på socialistpartiets officiella tidning "Avanti!" (Framåt) efter att "La Lotta di Classe" ha fått stora succéer.

När Mussolini publicerade, 1914, en artikel i den nya tidningen "Avanti!" om det första världskriget., att Italien skulle gå med i kriget mot Tyskland och Österrike-Ungern, vilket han hade helt haft motsatta meningar om bara ett par månader tidigare, då han menat att Italien inte skulle ha något med kriget att göra, fick han sparken av tidningen och blev avsatt från  socialistpartiet. Efter en tid startade han en tidning som han skulle komma heta "Il Popolo d ´ Italia" (Italiens Folk) där han ännu en gång skrev om sina socialistiska tankar. Lite efter det bildade han en grupp som sedan skulle bli grunden till Italienska fascistpartiet.

Samma år gick Mussolini frivilligt in i kriget för att visa sin tapperhet. Han fick utmärkelse för sitt mod och blev utsedd till korpral 1916. Året efter fick Mussolini en krigsskada när en granat gick av nära honom av misstag. Han fick då återkallas hem eftersom att han ansågs vara krigsoduglig.

När han väl var hemma fortsatte han arbetet med tidningen "Il Popolo d ´ Italia" och startade det Italienska fascistpartiet, år 1919. Med partiet ville Mussolini att Italien skulle få en ledare som styr och leder landet så det blir större och mäktigare. Fascismen byggde upp militärliknande trupper som skulle användas som ett motstånd för de andra politiska partierna.

Det började gå ut för partiet och när det sedan blev val, år 1921, fick fascisterna endast några få platser bland det Italienska parlamentet.

Det var en kris i både landet och för fascistpartiet, men ändå lyckades de få 1922 ett stort inflytande på människorna och fått många anhängare till sig. På hösten samma år gick Mussolini och dess anhängare, tillsammans med nästan 200 000 människor, en väpnad marsch mot Rom. Efter den "Romerska marschen" gav Viktor Emanuel III Mussolini rollen som premiärminister för att undvika någon kommunistisk revolution. Mussolini hade nu fått stor publicitet och de andra partierna hade nästan försvunnit på grund av det attackerande motståndet som fascisternas "militärer" utlöste mot dem.

Det skulle bli många som dödas, sättas i fängelse eller skulle få fly ut ur landet på grund av Mussolinis fascister. År 1924 gick det ut att en socialistisk parlamentsledamot blivit mördad.

Benito Mussolini var nu en mäktig diktator över Rom och Italien, och dessutom regeringschef över Italien.

Mussolini började efter en tid tråna efter att få makt även i andra länderna vilket han sa till hans generaler och beordrade dem att invadera Abbesinien i Etiopien. 1935 startades ett krig i Afrika som blev beordrat av Mussolini. Etiopierna blev besegrade efter ett år. Italienarna använde sig av en senapsgas, som var internationellt förbjuden, för att till slut övervinna Etiopien. Samma år var Mussolini, tillsammans med Hitlers Tyskland överens om en icke-militär allians. De bildade den s.k. stålpakten. 

1939 blev även Albanien invaderat av Italien och då också Jugoslavien var tvungna att ge en liten del av sig till Italien. Efter Tysklands och Italiens stålpakt vägrade Mussolini fortfarande att kriga vid tyskarnas sida i det andra världskriget och hade bestämt sig för att gå med Frankrike istället. Men Tyskland erbjöd Italien stora landsområden som de inte ville tacka nej till och efter att Frankrike fått ett sammanbrott förklarade Italien krig mot Frankrike och Storbritannien 1940 den 10 juni.

Det blev stora motgångar för Italiens militära bl.a. efter krigen i Afrika och Grekland, de blev allt mer beroende av Tyskland. De blev inte bättre när England sedan ockuperade Sicilien.

I juli 1943 fick Mussolini avsättas från fascistpartiet bestämt av fascismens stora råd och blev arresterad av den kungliga regeringen. Det var fyra dagar före hans 60-årsdag. Mussolini blev ersatt av Pietro Badoglio som skulle bli Italiens nye man.

Benito Mussolini blev flyttad till olika fängelser, för att myndigheterna fruktade fritagning annars.  När Mussolini blev arresterad ville inte bundsförvanten Adolf Hitler hjälpa honom på något sätt. Men den 12 september 1943 blev Mussolini fritagen av en "kupp" som leddes av Otto Skorzeny och Adolf Hitler. En SS-grupp luftlandsatte sig nära Gran Sasso d´Italia, där den avsatte fascistledaren hölls fången, och de lyckades få med sig honom. Tyskarna insatte Mussolini som ledare i norra Italien, ett område som var tysk-ockuperat s.k. Sálorepubliken. Mussolini bestämde sig kort därefter att avrätta de fem männen som röstat emot honom och fått honom arresterad. En av männen hette Galeazzo Ciano och var Mussolinis svärson.

Mussolinis område krympte och 1945 tog de allierande kontroll över stora delar av Italien. Mussolini kände sig väldigt hotad eftersom att han också var mycket eftertraktad av många motståndare. Mussolini var tvungen att fly undan. Han försökte bl.a. fly över gränsen till Schweiz med hjälp av en förklädnad som en militär tillsammans med sin älskarinna vilket misslyckades.

1945 den 27 april blev dom båda tillfångatagna av italienska partisaner och dom blev båda dagen efter avrättade, skjutna i Dono som ligger vid Como. Mussolinis kropp blev förd på ett lastbilsflak till Milano. Där fick det, tillsammans med sin älskarinnans kropp, hängas upp och ner för allmänheten. Där fanns människor som hade hoppas på Mussolini några år tidigare men nu hade landet kommit i en ekonomisk kris och människorna var nu där för att spotta på den fascistiske ledaren.

När andra världskriget tog slut, förbjöds fascismen. Men ändå så bildade några av Mussolinis tidigare partiaktivister en fascistinfluerad förening Movimento Soziale Italiano och Mussolinis sondotter satt som representant för Alleanza Nazionale, som utger en fortsättning på Movimento Soziale Italiano. Hon lämnade partiet när en annan partiledare uttalat sig på ett förolämpande sätt om fascismen.

Sammanfattning:

•?Vem var Benito Mussolini?

Mussolini är grundaren till fascismen i Italien.

Född 1883. Han var uppväxt med sin mamma, som var lärarinna, och med sin pappa som var smed och socialistisk journalist/anhängare till en rysk revolutionär. Mussolini var intresserad av politik redan som mycket ung.

•?Hur var vägen till framgång för Mussolini?

Mussolini spreds sina politiska tankar i många tidningar. Han blev mycket omtalad och fick snart en plats inom socialistpartiet. Efter att han blivit avsatt från socialistpartiet bildade han tidningen "Il Popolo d ´ Italia" (Italiens Folk) och startar senare det Italienska fascistpartiet som blir populärt bland folket men däremot inte bland partiets motståndare som blev hotade och attackerade med våld av fascisternas militärlikände motstånd.

•?Vad hände under Mussolinis tid som ledare och diktator?

Han blev mycket hyllad av folket och hade framgång i Italien. Samma år som han besegrade Etiopien (1936), skakade Mussolini och Hitler hand med varandra för en icke-militär allians överenskommelse. Albanien och Jugoslavien blev, 1939, invaderade. Tyskland krigar tillsammans med Italien och Italien förklarar krig mot Frankrike (1940). Det gick ned för Mussolini och hans land. Fascistpartiet avsatte Mussolini och han blev arresterad. Han blev fritagen från fängelset den 12 september av en SS-grupp ledd av Hitler och stöd av Otto Skorzeny. Mussolini blev ledare över Tysklands del av norra Italien.

•?Hur slutade det för Benito Mussolini?

Mussolini blev arresterad 1945 när han var på väg att fly över gränsen tillsammans med sin älskarinna. Dom blev båda till fånga och avrättade. Mussolinis lik fick hänga inför befolkningen. Inte så det kunde sörja, utan för att de kunde skymfa honom efter att han förstört deras Italien.

Reflektion/Slutsats:

När jag skulle göra det här arbetet visste jag inte alls mycket om Mussolini om vem han var eller hur han påverkat historien.

Jag uppfattar Mussolini som en ledare, att han även som liten var bestämd av sig. Han tänkte nog mycket på sig själv även som äldre och var kanske lite som Hitler; egoistisk.

Han lurar Italiens befolkning med att skaffa fram arbeten åt de arbetslösa så han får respekt och sedan vill han att hela världen ska lyda honom.

Folket tyckte förstås att han var en bra man...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini http://wiki.kalender.se/wiki.index.php/Mussolini http://susning.nu/Benito_Mussolini http://www.algonet.se/~fastarna/worldwar/personer/mussolini.htm http://politik.pal.pp.se/politik/deologi/fasc.html http://www.geocities.com/andhg/mussolini.htm?200628 Böcker: Maktens Profiler: Bo Kage Carlson Bok förlaget Natur och Kultur

Kommentera arbetet: Benito Mussolini

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-11-12]   Benito Mussolini
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10181 [2021-06-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×