Large hadron collider, krönika

1 röster
4952 visningar
uppladdat: 2008-11-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Large Hadron Collider

Somliga kanske vet vad Large Hadron Collider är och somliga inte men de flesta känner igen den som "Domedagsmaskinen", "Dödsmaskinen" osv. Large Hadron Collider har fått väldigt mycket uppståndelse i media på sistone.  Det är den största partikelacceleratorn som någonsin skapats och har i uppdrag att få protoner att krocka. Enligt forskares teorier så ska "mörk materia" skapas.  Hela projektet går som sagt ut på att få protoner att krocka i ljusets hastighet och skapa ett fenomen som bara har hänt en gång i världshistorien; Big Bang.

Det som har fått uppståndelse i media är riskerna med detta projekt. Genom att återskapa något sådant okänt för mänskligheten kan i princip vadsomhelst hända. Men det som har fått störst uppmärksamhet är risken att ett svart hål uppstår; vilket är möjligt i teorin men inte så troligt.

Det var den där lilla möjligheten som vände på kvällstidningarna den 9 september. D.v.s. att ett svart hål kan uppstå och sluka hela världen. 5000 forskare har påstått att svarta hål kan uppstå enligt deras mätningar och teorier. Detta har självklart kvällstidningarna och internetsajterna tagit nytta och utvecklat och förvrängt till konstateranden av domedagen vilket kvällstidningar ofta gör, så nu hade jag tänkt redogöra all fakta om LHC och risken med projektet.

LHC eller Large Hadron Collider är världens största partikelaccelerator vars uppgift är att få protoner att krocka i ljusets hastighet.  Genom att skicka iväg två strålningar mot varandra i ljusets hastighet så kan enligt teorier "mörk materia" skapas som aldrig har skådats i världen. Banan som strålningarna följer är konstruerad så att den ena strålningen leder mot den andra och på så sätt kolliderar de båda strålarna.
Strålarna krockar i ljusets hastighet med en energinivå på 7.2 TeV och då ska förhoppningsvis krocken leda till skapandet av det okända.

Själv tycker jag risken med projektet har överdrivits och fått onödig uppståndelse, men som vi alla vet så gillar kvällstidningar att piffa upp storys. När jag själv fick reda på det här hade jag en massa springande runt mitt huvud, "vad händer imorgon"? och "kommer jag finnas?" var några av de frågor som rann genom mitt huvud. Men det var innan jag hade läst om själva projektet. Jag borde självklart ha tänkt på att kvällstidningarna gör det som krävs för att sälja nummer men jag trodde verkligen inte att de skulle skrämma och oroa miljontals människor helt i onödan.

Det var ju mitt eget fel att jag utgick från kvällstidningar vilket man inte borde göra, jag borde ha sökt igenom på internet och sådant. Men vem gör det, alla individer skulle ha reagerat detsamma om inte det var någon påläst som fann sig i min situation.

Nu när vi vet att inget har hänt kan vi nog lugna oss, men enligt fysiker och professorer borde vi inte göra det. För den 9: e september var bara "uppvärmningen" kan man säga, strålarna som krock...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://lhc.web.cern.ch/lhc/ http://public.web.cern.ch/public/en/lhc/lhc-en.html

Kommentera arbetet: Large hadron collider, krönika

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-11-10]   Large hadron collider, krönika
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10180 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×