Bokreflektion

8 röster
9188 visningar
uppladdat: 2008-10-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Robinson Crusoe av Daniel Defoe

Robinson Crusoe handlar om en man, som går till sjöss. Skeppet går under och Robinson Crusoe flyter iland på en öde ö. Han är den enda överlevande som tvingas kämpa för överlevnad utan hopp om räddning. På ön lever han i 28 år och lär sig ett annorlunda levnadssätt. En dag får han syn på ett fotavtryck som tillhör Fredag. Med mötet med honom ändras Robinsons liv. Han är inte längre ensam på ön.

Romanen är representativ för epoken för att den är hoppfull för människans förnuft och kunnande. Den är fylld med religiösa aspekter. Robinson Crusoe är som en guide för ungdomar om hur man går ut i livets långa resa.

Jag upplever Robinson som en stark människa som orkar och har viljan för att kämpa. Han är en riktigt god man och blir väldigt religiös under sin tid på ön. Han är omtänksam och listig, det märker man när han möter Fredag för första gången. Det är svårt att säga om Robinson Crusoe beskrivs mycket i boken, eftersom den är skriven i "jag" form. Men genom att man hela tiden får läsa hanns tankar och känslor så tycker jag att man får en bra beskrivning av honom.

Robinson Crusoe utvecklas och lär sig väldigt mycket på ön. Han var tvungen att bli självständig. Han lär sig allt från att jaga, odla och till att sy sina egna kläder. Han lyckades överleva på den öde ön genom att använda sin fantasi och uppfinningsrikedom. Även om han inte längre kunde upptäcka nya delar av världen så fick han många erfarenheter av sin vistelse på ön och förvandlades till en bättre människa.

Författaren använder sig inte av många liknelser eller långa uppmålande beskrivningar av miljön på ön, han beskriver bara miljön kort. Men jag upplevde miljön som ett soligt och varmt ställe där det fanns stora berg och palmträd. Det kändes som att jag var i en djungel med många olika djur.

Språket var inte så lättläst, den var gammal modigt. Författaren använder ordet "ty" väldigt ofta vilket gör att det låter gammalt och åldrigt. Men ändå går det bra att läsa den.

Vad boken säger just mig är att lära sig leva på vad man får och inte begära för mycket av andra. Att man inte behöver alltid det bästa för att överleva, man kan leva på vad naturen ger, alltså inte bara på vad fabriken tillverkar.

Jag tyckte att boken var bra. Författaren ger bra bild om hur man kan överleva så pass många år på en öde ö. Den fick mig att inte vilja lägga boken ifrån mig.

Efter som det är en verklighetsbaserad bok så ser jag inte särskilt mycket fantasi i den mer än att kanske hur han klarar av psyket av att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Roman - Robinson Crusoe av Daniel Defoe

Kommentera arbetet: Bokreflektion

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-10-24]   Bokreflektion
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10164 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×