Surikaten

2 röster
13684 visningar
uppladdat: 2002-02-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Utseende
Surikaten är en art i rovdjursfamiljen manguster. De är ett ganska litet djur som är 30 cm lång från topp till tå och dess svans är 20 cm lång. Pälsen är grågulbrun till färgen och har svarta tvärband på ryggen. Öronen och ett parti runt ögonen är också svarta.

Precis som kattdjur så har surikater ögon som sitter på framsidan av ansiktet. Detta gör att surikaterna får ett bra djup seende med ett stort yttre seendeområde.

På varje fingertopp sitter det en klo som inte är indragbar. Klorna i sig är svarta och 3-4 cm långa. Det är alltså inte fingertopparna som är svarta som det är på Timon i Lejonkungen. Surikaterna använder sina klor mestadels till att gräva gångar i sin koloni. De kan ”skotta bort” lika mycket sand som sin egen kroppsvikt inom ett par sekunder. Klorna används också för att klättra med, men här använder surikaterna sig av sina bakben istället för sina framben.

Liv
Förekomst och livscykel
Surikaterna lever i Kalahari öknen och några närliggande områden i södra Afrika. Surikaten kan bli upp till 10 år gamla. Det som är det största hotet mot surikaterna är de rovdjur t.ex. som örnar.

Familjestruktur
Surikaten lever i kolonier på ca 10-25 individer. Det kan ses som att hela kolonin är som en hel familj, och då kan andra än ungarnas föräldrar sitta barnvakt.

11 veckor efter parningen föds en kull på ungefär 4-5 ungar. Ungarna föds blinda och hårlösa. Bara efter några veckor slutar ungarna dia. När föräldrarna inte längre diar sina ungar så kan de slå sig samman med de andra i kolonin och gå ut på jakt.

Ungefär 3-4 veckor efter födseln kommer ungarna upp ur boet för första gången, noggrant övervakade av deras pappa, deras mamma eller deras barnvakt.

Fortplantning
Till skillnad från hund- och kattdjur så kan surikater få ungar året om. Detta gör att surikater föder ungar, då de ungar som de har fött tidigare blir könsmogna eller när de inte bryr sig om sina tidigare ungar. I vissa fall kan det födas tre kullar per år av en och samma surikat.

Beteende
Surikatens karaktär
Surikater har en stor förmåga att lära sig snabbt. Även om deras hjärna är liten så kan de lära sig väldigt mycket. Surikaterna vet att de måste arbeta som en grupp för att ha en chans att klara sig. När surikaterna växer upp så får de tillräckligt med kunskap från sina föräldrar för att kunna bli en del i kolonin.

Även om surikaterna har en stor förmåga att lära sig snabbt så har de ett kort minne. Det sägs att de kan komma ihåg människor, men om en surikat är borta från sin koloni mer än sex timmar och sedan kommer tillbaka, kommer surikaten att bli dödad av de andra i kolonin.

Surikaterna bor i familjegrupper som har en gemensam koloni i öppen, torr terräng. Vid varje koloni har de placerat en vaktpost på en höjd eller i en buske. Dessa vaktposter står i så kallad trebensställning, d.v.s. surikaten står på båda bakbenen och använder svansen som stöd. Faktiskt har man hittat en koloni som täcker ett 8 km stort område där surikaterna har ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Surikaten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-29

    Tack för uppsatsen

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-02-04]   Surikaten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1015 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×