Mordet på John F. Kennedy

3 röster
6943 visningar
uppladdat: 2008-06-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tiden innan mordet: 1917 i Boston, USA, föddes en kille som senare kommer att bli USA:s president. Hans namn blev John Fitzgerald Kennedy.
John F. Kennedy tog examen på Harvard innan han drog ut i krig (andra världskriget) och blev flottofficer. En japansk jägare sänkte båten som Kennedy och hans besättning satt i och under räddningsoperationen som Kennedy gjorde för att få iland besättningen, skadade han ryggen, vilket han led av i hela sitt liv efteråt.
Efter kriget 1946, blev han inröstad i representanthuset och redan 1952 kom han in i senaten. Året efter gifte han sig med Jacqueline Bouvier Kennedy.
Han försökte bli vice president för demokraterna men förlorade, men han gav inte upp för det, han började istället förbereda sig inför nästa valkampanj som skulle ske 1960.
Eftersom han var den enda katolska representanten hittills gick det tungt för honom men han vann och startade sitt nya arbete som president i januari 1961.
Som den 35:e presidenten var han den yngste hittills som suttit där, och han förde in en ungdomligare stil på politiken. John F. Kennedy kom med ett nytt hopp för USA, ett löfte om förnyelse, han sa det aldrig men man kände att det var förändringar på gång.
Under hans tre år (1000 dagar) i makten hann han med att medverka i Cubakrisen, kalla kriget och Vietnamkriget bara för att nämna några.

För de svarta: John F. Kennedy ville att de färgade skulle få ta del av samhället, så han gick ut i direktsänt TV och radio sa ”om en amerikan, därför att hans hudfärg är mörk, inte kan äta lunch på en restaurang som är öppen för allmänheten, om han inte kan sända sina barn till de bästa skolor som finns tillgängliga, om han inte kan rösta på de personer som representerar honom i lokala sammanhang och i Washington, om, kort sagt, han inte kan leva det fulla och fria liv som vi alla vill leva. Vem bland oss skulle då vilja byta hudfärg och inta hans plats? Vem bland oss skulle då vara nöjd med råden om tålamod och nöjd med alla uppskoven?”.
Strax efter detta tal satte han ut trupper vid universiteten i delstaten i Alabama för att kunna skydda de svarta studenter som ville ha en högre utbildning. Men det hjälpte inte mycket, det var många svarta som dog under sommaren och hösten 1963.

Mordet: I november 1963 åkte John F. Kennedy och hans fru Jacqueline, även tillsammans med Guvernör John Connally med hans fru Nellie till Dallas i Texas, USA för att hålla tal (det var presidentval igen).
Dagen var väl planerad, de skulle åka genom stan och sedan äta på en restaurang samt hålla ett tal där.
Allt gick som planerat, de var dock lite försenade vid lunchtid. Vid halv ett hade man kommit fram till Texas School Book Depository när man hörde de tre hemska skotten. John F. Kennedy och John Connally blev träffade. Kennedy fick en i halsen som gick rakt igenom och träffade Connally och det sista skottet blev Kennedys död för den träffade honom i huvudet. Man körde till närmaste sjukhus, Parkland Memorial Hospital, som låg fyra minuter därifrån.
Man kunde tyvärr inte rädda presidenten som dödsförklarades 13.00.

Innan polisen fick tag på en misstänkt, en kille som jobbade på Texas School Book Depository, dog en till, en polis som försökte ta killen i arrest, men blev skjuten istället. Strax efter fick man ett tips om att man såg killen gå in på biografen Texas Teather. När polisen väl kom dit och fick syn på killen och bad honom att komma vilket killen inte gjorde så en polisman gick fram till honom. Killen slog till polisen samtidigt som han tog fram en pistol, men han hann inte skada någon mer för en annan polis tog honom. Under polisförhöret på stationen sa killen ingenting, och i hans fickor hittade man två identitets kort, Lee Oswald och Alek Hidell och efter en undersökning visade det sig att det var Lee Oswald som var killens riktiga namn och att han dessutom jobbade på Texas School Book Depository.

När man två dagar senare skulle flytta Oswald från häktet till ett statligt fängelse så hade polisen ”bjudit över” median, så att man kunde följa flytten. Det stod trettio reportrar och sjuttio polismän i garaget där Oswald skulle kliva in i en omärkt polisbil. En mörkklädd man trädde fram ur klungan när man kom med Lee Harvey Oswald och sa ”You killed my president, you rat” (Du dödade min president, din råtta) och efter det sköt denna okända man Oswald i magen vilket tog hans liv. Polismän tog mannen som sköt och undertiden berättade han vem han var ”Jag heter Jack Ruby”.

Presidenten som tagit över John F. Kennedys plats hette Lyndon Johnson och han satte in en kommission, som man kallade för Warrenkommissionen, för att undersöka grundligt om vem som verkligen var bakom mordet på den förre presidenten och resultatet av detta skulle senare publiceras.
Ett år och en dag efter mordet publicerades det som man kommit fram till att Oswald via sitt andra identitets kort köpt ett gevär via postorder. Vittnen som sagt att man sett en man med gevär på sjätte våningen i Texas School Book Depository-byggnaden hade lett till att man hittat boklådor placerade framför fönstret så att man inte skulle synas, man hade också identifierat handavtrycket på lådan där skytten suttit, vilket var Oswalds avtryck. Man fann även patronhylsor och samma gevär som avlossats på Kennedy och Connally, och geväret ledde åter till Oswalds andra identitet; Alek Hidell och boxnumret hem till honom. Oswalds fingeravtryck fanns även på geväret.Även om man har fått fram detta, att Oswalds finger- och handavtryck finns på geväret och i rummet, så är det fortfarande frågor kring mordet. En av frågorna är om han ensam mördade den yngsta presidenten USA haft hittills. Det får man nog aldrig veta, för Oswald kan ju inget säga, men man tror att det har funnits en andra skytt men man kan inte fastställa vem det var. Och även om man först trott att Sovjetunionen eller Cubas invånare låg bakom så har man kommit fram till att Sovjets regering inte har någonting att göra med detta (Oswald hade bott i Sovjet en tid men kände sig inte direkt välkommen så ha...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mordet på John F. Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-25]   Mordet på John F. Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10101 [2021-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×