Bokrecension: Som jag vill vara av Katarina von Bredow

37 röster
28862 visningar
uppladdat: 2008-06-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Som jag vill vara

Jag har läst boken ”Som jag vill vara” skriven av Katarina von Bredow.

Boken handlar om femtonåriga Jessica som har varit kär i Arvid, pojken som går på hennes skola. Jessica och hennes bästa kompis Louise ska gå på en fest, precis innan festen får Jessica reda på att Arvid också ska gå men han kommer bara för att han visste att Jessica skulle vara där.
Jessica blir väldigt blyg inför honom och tror det hjälper om hon tar ett par glas alkohol, hon blir berusad men kan fortfarande känna känslorna hon har för Arvid.
Natten slutar med att Arvid och Jessica har sex, vilket Jessica inte ångrar, till en början i alla fall.
Dagen efter tänker hon bara på om Arvid bara utnyttjade henne eller om han verkligen tyckte om henne, i skolan får hon veta att han har haft känslor för henne väldigt länge.
Arvid och Jessica blir tillsammans och hon tycker att livet inte kan bli mer perfekt än så här. Men när hennes mens inte kommer som den ska vänds allt upp och ner.

I boken får man följa med femtonåriga, gravida Jessica som bor hemma hos sin mamma Siv.
När Louise och Siv får reda på nyheten tycker de båda att det är självklart att Jessica ska göra abort. Men Jessica verkar inte tycka att det är lika självklart att ta bort något som hon själv har skapat, något som bor i henne, en verklig människa som hon har ansvar för.
Jessica går igenom en hel omvandling både psykiskt och fysiskt, ska hon ta ett val som kommer att förändra hennes liv för alltid eller ska hon göra abort och bara ha ett minne kvar?

Jag tycker Jessica verkar till en början vara en blyg tjej som tvivlar lite grann på sig själv, men vilken femtonårig tjej gör inte det? I början av boken får man läsa om hur nervös hon är för att träffa Arvid och för att få bort nervositeten tar hon några glas alkohol. Efter festen går hon runt och tvivlar på om Arvid tycker om henne, som är ett litet tecken på osäkerhet.
Men när Jessica får veta att hon är gravid mognar hon på många olika sätt, Louise och hon blir osams för Louise tycker att Jessica inte är samma person förut.
Det här är ett utdrag från boken:
”Du är inte samma som du var, säger Louise. Du har blivit helt annorlunda. Den Jessi jag var kompis med, hon skulle liksom gjort abort direkt, fattat du? Hon skulle aldrig ha börjat fundera på om hon skulle bli mamma! Det är bara så sjukt!”

Jag tror Louise menar att hon tycker Jessica har blivit vuxen, vilket Louise säger senare i boken. Eftersom Jessica får gå igenom graviditeten helt själv mognar hon psykiskt, hennes mamma var inte glad över Jessicas beslut vilket Louise och Arvid inte heller var. Den enda hon fick stöd från var barnmorskan, men senare får hon också stöd från Louises mamma som också är gravid. Det hjälper Jessica att tänka positivt och hon får någon att prata med som faktiskt lyssnar och förstår henne. Jag skulle tro att om Jessica inte skulle ha mognat under tiden hon var gravid, utan var samma osäkra Jessica som blev nervös för det mesta skulle hon inte ha behållit barnet. Personbeskrivningen om Jessica i helhet är att hon gick från att vara en typisk osäker femtonåring till en mogen, säker blivande mamma, som visste vad som skulle hända här näst.

Jessicas mamma Siv är en ung mamma, innan Jessica blev gravid kunde man se dem som bästa vänner än mor och dotter. Siv kan man säga är lite ”alternative” eller ”hippie aktig” hon tror inte på vanliga kemikaliska mediciner, hon mediterar och är en riktig vegetarian. Därför blir det nästa en lite chock att hon vill att Jessica ska göra abort.
Detta är ett utdrag från boken:
” – Du ser helt jävla koko ut, säger Jessica.
– Jag botar min inflammation. Du hörde inga signaler i luren medan du pratade?
– Det var ingen som försökte ringa, om det är det du menar.
Siv kastar en blick på klockan.
– Nej, det kanske är för tidigt, säger hon. Han springer nog hemifrån. Vad var det nu du skulle dö för?
Jessica vet att hon inte tänker ge upp.
– Arvid kommer på festen, säger hon. Och han frågade Paula om jag skulle dit. Påstår Lollo, i alla fall.
– Vad spännande!
Siv masserar lätt med fingertopparna under ögonen och ner över bihålorna. Små roterande rörelser över solbränd hud. Hon blundar koncentrerat och mumlar något.
– Vore det inte smartare att gå till vårdcentralen och få penicillin? Retas Jessica.
Siv slår upp ögonen igen.
– Vet du hur mycket skada antibiotika gör i kroppen? Det är rena mördarmaskinen!”

Siv gör allt för att få sin dotter att ändra sitt beslut hon hotar t o m att slänga ut henne om hon behåller barnet, men inget hjälper. Tillslut ger hon upp, hon slutar att tjata på Jessica och börjar ignorera sin dotter istället.
Eftersom Siv och Jessica har haft en vän relation mer än en mor – och dotter relation får Siv det svårt att kontrollera Jessica och förstå henne. Dom har alltid kunnat prata med varandra men nu när de inte kommer överrens om en sån viktig sak vet Siv inte hur hon ska reagera. Alla Sivs beslut tär på hennes och Jessicas förhållande tillslut pratar de inte med varandra.

Louise verkar vara en tuff tjej som kan stå på sig och inte är rädd för att göra bort sig. Hon och Jessica har vart bästa kompisar sedan de var födda. När Jessica blir gravid försöker Louise få henne att göra abort.
Detta är ett utdrag fån boken:
” – Tionde veckan står det ju där.
– Man räknar från senaste mensens första dag. Inte från befruktningen. Vi var på ungdomsmottagningen igår. Jag är i början av elfte veckan, till och med.
Louise tittar på henne med en blandning av förvåning och förfäran i ögonen.
– Wow… När ska de göra abort då? Måste inte det gå jättefort nu?
Jessica tar sats. Drar in mycket luft i lungorna.
– Jag funderar på … att inte göra det
Louise ser oförstående ut.
– Abort.
– Men! Hur ska du annars bli av med det?
Jessica skakar irriterat på huvudet. Det hörs steg i trappan i andra änden av korridoren. Strax ringer det in.
– Jag kanske behåller det, säger Jessica.
Louise spärrar upp ögonen.
– Har du blivit helt jävla galen?! Utbrister hon.
– Hysch!”

Louise kan inte förstå Jessica, varför vill hon behålla ett barn när hon är 15 år gammal och har ett helt liv framför sig? När Jessica börjar prata mer och mer om hennes graviditet blir det nästan som de tappar kontakten med varandra. De träffas varje dag men de kan inte prata om samma saker som förut. Jessica vill bara prata om vuxna saker som inte Louise har en aning om. Därför tror jag att Louise blir så arg på Jessica, hon vill ha sin bästa kompis kvar.

Sammanfattningsvis har Jessica en väldigt bra relation till sin mamma och sin kompis Louise men allt förändras när både Louise och Siv vill att hon ska göra abort vilket Jessica inte vill.
Louise och Jessica blir osams, Siv försöker att tvinga Jessica att göra abort vilket gör att deras relation blir allt mer ”kyligare”. Jag anser att när Siv fryser ut Jessica allt mer mår Jessica allt mer dåligare psykiskt men hon är bestämd att hon ska behålla barnet vilket får henne att fokusera det och inte de personer som är runt omkring henne. Louises mamma har en viktig del av hur Jessica klarar av graviditeten ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Som jag vill vara av Katarina von Bredow

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-12-07

    riktigt bra bok :)

  • Inactive member 2014-07-22

    Älskar denna bok, skriver en egen liknande just nu och är endast 14 år!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-18]   Bokrecension: Som jag vill vara av Katarina von Bredow
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10096 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×