APU RAPPORT - Korstäppans Herrgård

6139 visningar
uppladdat: 2008-06-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historik
Namnet Korstäppan kommer av att Kors Erik ägde marken från början och man kallade den för Kors Eriks täppa!

Prosten Pehr Hanngren och hans hustru Hilda af Ekenstam bodde i prostgården i Leksand. Den 25 juli år 1872 föddes deras dotter Ester. Hon växte upp i prostgården och vid 24 års ålder var Ester examinerad lärarinna och sjuksköterska.
I slutet på 1800-talet började socitetsturisterna besöka Leksand och Ester hade redan som litet barn fått uppleva en stor händelse när Oscar II med familj gästade Leksand och bodde hos dem i prostgården.

Ester kom lite senare i kontakt med fröken Joanna Heijkenskjöld som ihop med sin man ägde Korstäppan, som då var en liten herrgård.
Hon fick 1905 arrendera Korstäppan och tillsammans med familjen Heijkenskjöld gjordes en omfattande tillbyggnad och renovering, till julen 1906 öppnades Korstäppans privata rekreations och vilohem. Ester kunde år 1916 köpa hela fastigheten för sparade pengar. Trots att hon aldrig annonserade blev Korstäppan snabbt ett av de populäraste pensionaten i Leksand. De mest säljande attraktionerna som turisterna ville åt då var närhet till barrskog, utsikt över Dalälven samt närhet till kallbad i Siljan.

Tillsammans med väninnan Hilda Munthe som var doktorinna i det närliggande Hildasholm hjälptes de åt att plantera en storslagen trädgård med blomstergångar, fruktträd, köksträdgård, rosenpergola och flera små lusthus alldeles nedanför Korstäppan. Hilda tyckte mycket om skådespeleri och till Korstäppans 25-års jubileum uppfördes spelet ”Leksand genom tiderna” i regi av just Hilda i samarbete med hennes söner Malcom och Peter.
Därefter spelades det mycket teater i Korstäppans trädgård som blev mycket omtyckt.

Det har under åren bott flera kände personer på Korstäppan. Kungligheterna kronprinsessan Margareta och Gustav VI Adolf bodde under perioder på Korstäppan.
Ingmar Bergmans mor Karin har även bott på pensionatet. I hennes dagbok kan man läsa hur hon suttit i syster Ester vackra lustgård och njutit av doftande vita liljor och rosor.

Ester ägde pensionatet fram till 1957 då hon sålde det för 75000 kronor till Stiftelsen Uppsala Hemsysterskola.
Idag ägs hotellet av familjen Resare-Jegestad som tog över driften 2004. Det är nu ett modernt hotell i Leksand med närhet till Siljans strand, ishockey, midsommarfirande och skidbackar.
Korstäppan har genom åren restaurerats med försiktig hand så att vår tids krav på komfort tillfredsställs, samtidigt som den gamla och genuina atmosfären bevarats.
Alla 32 rum har full hotellstandard samtidigt som de smyckats med tidsenliga möbler, tapeter och kakelugnar. Man kan även boka konferens och olika behandlingar såsom massage, manikyr och pedikyr samt låta arrangera sin bröllopsfest på Korstäppan.De anställda
På Korstäppan finns personer som jobbar som receptionister, kockar, städerskor, servitriser och vaktmästare. Hotellet är ganska litet, så om det behövs hjälps alla åt så gott de kan.
Till konferens avdelningen används ingen konferensvärdinna eller liknande. Vaktmästaren Bernt ansvarar för det mesta inom konferensen.
Han möblerar i lokalerna, ser till att det finns godis & frukt samt vatten. Annars fixar han med det som behövs fixas som en vaktmästare gör. Såsom lagar trasiga lampor, dörrar, målar, krattar löv, ansvarar för leveranser vid lastkajen och åker på olika ärenden för att handla rengöringsmedel till städerskorna som exempel.

I receptionen arbetar Anette och Tommy. Bokningssystemet som de använder sig av heter Jupiter och är en liten billigare variant som de nyss bytt till eftersom de inte behöver något så dyrt. Anette fick jobbet som receptionist på Korstäppan i mars detta år bland nästan 200 sökande.
På sitt arbete har de hand om konferensbokningar, rumsbokningar, skriver offerter och fakturor, in- och utcheckning, svarar i telefon, sköter posten, hanterar kassan och gör iordning städlistan för dagen. De är bara de två som jobbar i receptionen men bara en på tillexempel förmiddags passet. Korstäppan har inte öppet tjugofyra timmar om dygnet så den som jobbar eftermiddags passet i receptionen går oftast hem vid tio på kvällen.

På Korstäppan är man med i en kedja som heter Petit Hotels. Där är det med små hotell som ligger lite speciellt och med oftast under 40 rum. Det speciella med Petit Hotels är deras kök. Kedjan har alltså små hotell med de stora köken. I köket jobbar kocken Jenny. Hon har också gått på Haraldsbo men det var ett tag sedan.. Hennes arbetsuppgifter är att baka deras frukostbröd, göra mice en place på dagens lunch med salladsbuffé, tillreda lunchen, baka kakor/bakelser till konferensfika, skriva listor till företagen som kör ut maten vad det är som ska köpas hem, skriver PM alltså vad det ska bli för mat den närmaste veckan, diska samt städa innan dagen är slut typ valsa bänkar och golv. Jenny arbetar alltså förmiddags passet och efter henne kommer Christoffer som jobbar eftermiddagspasset. Jag har aldrig varit med på ett eftermiddagspass men det jag vet är att han gör mice an place till frukosten nästa dag. Typ ställer ut bestick, tallrikar och ljus.

Som frukostvärdinna arbetar Therese. Hon har bara jobbat på Korstäppan sedan den första september och det kan man inte tro! Hon är duktig. Innan så har hon arbetat på Hildasholm.
Thereses arbetsuppgifter är att öppna upp byggnaden och larma av det första det gör när hon kommer, koka ägg, grädda brödet, ställa fram frukosten, plocka bort disk på borden, fylla på om det fattas något på buffén, ta bort buffén och ordna förmiddags fika om några konferensgäster ska ha det.
Eftersom hon är lunch ansvarig också så dukar hon även fram till lunchen.

Intervju med Therese Forsberg – Frukostvärdinna
Hur är det att arbeta som frukostvärdinna?
Det är bra för man får sluta tidigt och det är inga sena kvällar

Vilken bakgrund har du?
Jag har gått barn- och ungdomsprogrammet men har alltid varit lite intresserad i restaurang branschen. Har jobbat extra många gånger inom hotell- och restaurang så man kan säga att jag är självlärd.

Några förebilder inom matvärlden?
Jenny på Korstäppan!

Dina arbetstider?
Vanligtvis 6.00-15.00 men annars flex.

Vad är det som gör arbetet lockande och roligt?
Det är varierande och man får träffa mycket folk. Man lär sig något nytt och man har alltid något att göra.

Några tips till mig?
Att du ska rikta in dig på det du vill och bli bra på det! Något som passar din personlighet.

Vad tycker du om miljön på Korstäppan?
Det är mycket trevligt här. Det går bara inte att vantrivas. Fint och rofyllt helt enkelt!


Arbetsmiljö
Korstäppan ligger mycket vackert beläget vid siljan. Men inte långt från hotellet ligger centrum. Miljön är mycket inspirerande det känns nästan som att kliva några steg tillbaka i tiden när man kommer in i hotellet.
Beträffande hotellrummen tycker jag att det är roligt att de bevarat så mycket av den gamla stilen även fast det finns tv, telefon och hårtork på rummen. Det är sådant som standard man vill ha idag. Så samtidigt som man verkligen känner herrgårds pensionat så finns det moderna tekniken också där.
Herrgården uppfördes helt utan ritningar i början av seklet och har naturligtvis sina vinklar och vrår. Inget rum på Korstäppan är därmed det andra likt! Så vart man minst kan ana finns det säkert en liten skrubb med lågt i tak.

En gång om året kommer miljö- och hälsovårdmyndigheten till Korstäppan och undersöker köket. De är ganska stränga vad jag har förstått för man ska sköta sitt kök enligt deras anvisningar. Detta år kom de den andra oktober. Inför besöket var personalen lite nervösa tror jag. De i köket sa till oss andra vart vi skulle hålla hus och inte gå genom köket som personal ingång eftersom man inte f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: APU RAPPORT - Korstäppans Herrgård

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-10]   APU RAPPORT - Korstäppans Herrgård
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10090 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×