Dalai Lama

1 röster
5683 visningar
uppladdat: 2008-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sedan slutet av 1500-talet är Dalai Lama titeln på den högste religiöse ledaren inom den tibetanska buddhismen. Fram till Kinas invasion av Tibet 1951 också Tibets mäktigaste politiske ledare. Dalai Lama anses vara en upplyst person som fortsätter sitt uppgående i nirvana, och fortsätter reinkarneras för att hjälpa resten av mänskligheten. Dalai Lama betyder ”andlig ledare med oändlig vishet”. De tibetanska buddhisterna tror att Dalai är Chenresi fast i en mänsklig form. Chenresi var alltså Tibets skyddspatron eller nationalgudomlighet. En del av Chenresis himmelska jag tros alltså vara inkarnerat i Dalai Lama. Myten berättar att Chenresi en gång tömt helvetet på syndare. När han sedan från himlen såg detta pinorum som fort befolkades på nytt sprängde grämelsen sönder hans huvud i elva olika delar. Amitabha, hans andlige fader, gjorde honom då elvahövdad. Därför avbildas ibland Chenresi med elva huvuden, med vilka han anses kunna se allt och förmå rätta alla. Där en Dalai Lama dör tros Chenresis ande återfödas i en annan pojkes kropp. Dalais budskap bygger på jämvikt mellan kärlek, medkänsla och förlåtelse. Det räcker att man är människa och förstår att det vi önskar oss även önskas av andra. Man behöver inte heller ha någon djup religiös tro utan det räcker att man förstår detta. Är man självisk och hatisk bildas det problem och olycka för dig själv och dina medmänniskor. Grunden bakom alla problem ligger i att man har avsaknad för medkänsla, anser Dalai Lama.

Utse en ny Dalai Lama
När en Dalai Lama dör börjar man söka efter hans reinkarnation, oftast ett litet barn. Ett viktigt tecken på reinkarnation är kännedom om den tidigare Dalai Lamans ägodelar. Detta letande kan ta flera år. Barnet som sedan finns vara den nye Dalai Lama får i många år gå i tempelskola innan det kan ta över styrandet. Sökandet görs av tibetanska munkar. Men nu när Kinas regering har tilldelat sig rätten att utse utnämningar av de höga lamorna i Tibet så finns möjligheten att Kina kan komma att tvinga fram valet av nästa Dalai Lama. Det skulle i sådana fall skapa en tvist och ett stort tomrum i den tibetanska frihetskampens ledarskap.Tenzin Gyatso
Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso föddes som Lhamo Dhondrub den 6 juli år 1935, i nordöstra Tibet. Han är den fjortonde och nuvarande Dalai Lama. Han fick byta sitt namn som tvååring då det ansågs att han var en reinkarnation av den trettonde Dalai Laman, Thubten Gyatso.
År 1937 reste en grupp bestående av munkar och regeringsmän till ett hus i Takster som beskrivits i en profetia. De var maskerade till handelsmän. I huset bodde Lhamo Dhondrub och var då bara två år. När en av de förklädda bad Lhamo gissa hans namn, svarade barnet rätt och sade också vilket kloster laman tillhörde. Barnet fick genomgå en mängd undersökningar som bestod av att peka ut de föremål som tillhört den trettonde Dalai Laman. Detta gjorde han helt utan att missta sig. Man gjorde även en kroppsundersökning som visade en uppsättning av den föregående Dalai Lamans fysiska kännetecken. Då var man säker på att barnet hade den nya inkarnationen av Dalai Lama. Han fick sedan följa med lamorna för att inleda buddhistiska studier.
När han officiellt utsågs till Tibets andlige ledare och världslige ledare var han bara fyra år. När han blev äldre försökte han upprätthålla freden i sitt land, genom diplomati och förhandlingar. Men år 1959 tvingades han fly från Tibet eftersom samarbetet med kineserna brutit samman. Från Dharmasala i Indien har han sen dess arbetat för en fredlig kamp för Tibets självständighet. Ända sedan de första kinesiska trupperna gick in i Tibet har han tagit avstånd från våld. År 1989 fick han Nobels fredspris för att han i sin kamp vägrar att använda sig av våld.

Dalais påverkan för människorna och samhället i Tibet
Jag tror att de allra flesta egentligen tycker att Dalai Lama ska regera i Tibet istället för kineserna. Så var det ju innan Kina tog över och då hade man också bättre rättigheter och möjligheter. Tibets befolkning har ju stort förtroende för Dalai och så har det varit i alla tider, och jag tror man vill ha det så även nu. Efter att Tibet blev en provins till Kina har flera gått över från den tibetanska buddhismen till den buddhism de tror på i Kina. Så visst har Kineserna haft inflytande i Tibet, men de flesta kämpar med Dalai för att Tibet ska bli fritt. Man vill fortfarande se honom som politisk ledare.
Buddhismen har blivit ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dalai Lama

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-03-24

    lol

  • Inactive member 2009-03-24

    lol

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-05]   Dalai Lama
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10079 [2019-12-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×