Katarina von Bredow - Uppsats & bokrecensioner.

9 röster
16083 visningar
uppladdat: 2008-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Katarina von Bredow är en av Sveriges mest kända och populäraste ungdomsförfattare. Hon riktar in sig på att skriva ungdomsromaner, men hon har även gett ut två barnböcker och publicerat dikter. Det jag gillar så mycket i hennes böcker är att hon skriver ärligt, hon är inte rädd för att skriva om saker som kärlek och sex. Så när man läser om någon som är kär - och naturligtvis andra känslor också - så kan man verkligen leva sig in i hur denne känner.
En annan sak som jag gillar, som jag märker nu efter att nu ha suttit och läst om henne är att hon verkligen kämpar för att skriva sina böcker. Hon är inte en sådan som väntar på inspiration och sedan sätter sig och skriver flera sidor, utan hon bestämmer sig bara för att skriva om någonting - och gör det.

Hennes författardebut kom när hon var 23 år, då hennes första bok "Syskonkärlek" gavs ut. Den handlar om Amanda som älskar sin bror Ludvig över allt annat. De har alltid varit varandras bästa vänner och gjort allting tillsammans, men nu börjar allt gå överstyr. Den normala syskonkärleken går över till en mycket passionerad förälskelse och inte bara från Amandas sida - Ludvig känner minsann likadant för henne! De inleder ett förhållande, ett förhållande där de alltid måste se sig över axeln för att inte bli upptäckta.
En sommar får deras mamma låna ett litet torp, dit de åker och det blir ett paradis för syskonen. De kan försvinna iväg ut i skogen och vara som vilket annat par som helst. De njuter av tiden med varandra, men blir till slut upptäckta av en kvinna som berättar för deras mamma vad de egentligen håller på med. Ludvig blir då ivägskickad för att bo någon annanstans, i Härnösand faktiskt. Amanda blir utom sig av sorg och det känns som om hon förlorar en del av sig själv. Allting löser sig dock när hon och David, en man som hon träffade under den tid hon var med Ludvig, blir kära, gifter sig och får ungar.


Andra böcker som är skrivna av Katarina von Bredow

Expert på att rodna:
Nathalies mamma träffar en ny man och Nathalie måste så snällt följa med när de väljer att flytta ihop på hans gård ute på landet. Hon får komma till en ny skolan och måste träffa nya kompisar, men allt är inte dåligt för det. På köpet får hon nämligen skolans snyggaste kille som bror och med ens så blomstrar känslorna - hon blir rysligt kär i Jerker. Och efter ett tag blir hon även kompis med skolans populäraste tjej, Ira, men det först efter att hon har varit tvungen att umgås med den fruktansvärt töntiga My, mobboffret.
Men är Ira verkligen så perfekt som hon ser ut att vara? Nejdå, till slut får Nathalie följa med henne till ungdomsmottagningen där det visar sig att Ira är djupt olycklig och faktiskt skär sig i armarna.

Räcker det om jag älskar dig:
19åriga Fanny lever ett fantastiskt liv med sin pojkvän Johan. Hon bor till större delen hos honom, de pratar om allt på jorden och de älskar varandra så otroligt mycket. Hon kan nästa inte förstå att den här snygga och underbara killen faktiskt vill ha henne! Men medan tiden går så märker Fanny att allt inte är som det ska. Johan känns plötsligt frånvarande och hittar på ursäkter för att göra något som Fanny inte får veta om. Och hemma hos Fanny dricker hennes mamma sig redlöst full. Spritförrådet i bokhyllan töms fort och hon får till slut åka in på sjukhus.
I allt elände vänder sig Fanny till sin SO-lärare, den snygge och charmige Finn och han hittar minsann ett sätt att trösta henne på. De båda kastas in i en hemlig romans och Fanny vet inte längre vem hon tycker mest om, Johan eller Finn?

Som jag vill vara:
Den handlar om Jessicas nio månaders långa resa från vanlig tonåring till ansvarstagand vuxen. På en fest blir hon tillsammans med sin stora kärlek Arvid och eftersom de båda får i sig alkohol så går det som det går - de hamnar i säng med varandra. Men efteråt börjar tankarna snurra i Jessicas huvud: Tänk om han bara lurades och sa allt det där bara för att han just ville ha omkull henne? Men hon behöver inte oroa sig, allting är precis som det ska vara. Åtminstone tills att hon märker att mensen inte kommer. Och det är ju inte så konstigt - hon är gravid! När Arvid får reda på det gör han slut direkt och Jessica blir rejält osams med sin mamma, som precis som de flesta andra förmodar att hon vill och ska göra abort. Men Jessica väljer att ha kvar det lilla barnet och under graviditetens gång får hon mycket stöd och hjälp av sin bästa väns mamma Carin som har blivit gravid hon med - precis samtidigt som Jessica!

Man kan hitta vissa samband i hennes böcker. Huvudpersonen i alla hennes böcker är till exempel alltid en ung flicka i 14 -19års-åldern. Alla handlar om kärlek, och slutar alla lyckligt, men Syskonkärlek, Räcker det om jag älskar dig och kanske även Expert på att rodna handlar om omöjlig och förbjuden kärlek. Otrogenhet, ensamhet och konflikter förekommer också i de flesta böckerna.Katarina von Bredow föddes den 16 februari 1967, dock då vid namn Petra Lindén. Det var inte förrän vid elva års ålder hon bytte namn till Katarina. Hon älskade sin barndom, men med två föräldrar som ägde en leksaksaffär kan man ju inte förvänta sig något annat. De var bosatta i det lilla samhället Aneby i Småland och det var där Katarina gick i skolan. Hennes bästa vän hette Anna och de hittade på mycket roligt, som enligt henne har varit till stor hjälp i skrivandet.
När Katarina hade fyllt tio flyttade hon och hennes mamma till Jönköping, eftersom föräldrarna hade skiljt sig. Hon började på en ny skola och miljön där var helt annorlunda än vad hon var van vid. Kanske det var härifrån hon fick idéer till Expert på att rodna, där Nathalie också fick komma till en helt ny skola och prova på något helt nytt.

Sin första riktiga relation inledde hon när hon var femton år med Einar von Bredow som senare skulle bli hennes make och när hon gick ut nian flyttade hon till honom och hans villa i Sigtuna. Där gick hon också på gymnasiet på den humanistiska linjen, vilken kan betraktas som dagens Samhällsvetenskapliga linje. Hon älskade skolan, lärarna och undervisningen och med ett år kvar av skolan så gifte hon sig med Einar. Hon gick ut skolan 1986 och paret flyttade då till en liten tvåa på Södermalm i Stockholm. Katarina bestämde sig för att gå på en konstskola där. En ettårig heltidsutbildning i teckning, måleri, skulptur, konsthistoria och foto.

1989, när hon hade gått ut konstskolan och livet lekte för det gifta paret så flyttade de till Spanien, till ett litet vitt hus som de hyrde vid Sierra Nevadas fot. Makarna frilansade för olika resetidningar och Katarina skrev sin första bok - Syskonkärlek. Hon hade även en stor utställning med teckningar och konstverk som hon hade skapat under årens gång. Men de kunde ju inte hyra den lilla vita stuga i all evighet, så efter ter år flyttade de tillbaka till Sverige och de köpte en rött hus med vita knutar i byn Väset. Detta var alltså ungefär på våren 1992. Paret von Bredow bodde i den lilla stugan i åtta år, tills februari 2000 då de bestämde sig för att gå skiljda vägar. Så Einar flyttade till Jönköping, medan Katarina begav sig ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Katarina von Bredow - Uppsats & bokrecensioner.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-05]   Katarina von Bredow - Uppsats & bokrecensioner.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10078 [2021-05-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×