Gullivers Resor

10 röster
15867 visningar
uppladdat: 2008-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författaren, som han kallar sig själv genom böckerna, är en man vid namn Lemuel Gulliver från England som ägnat hela sin ungdom till att studera till läkare. Han är i fyrtioårsåldern då han ger sig ut på sitt första verkliga äventyr. Då hans arbete som läkare inte går med speciellt mycket vinst så väljer han att åka med skeppet Antilopen som skeppsläkare. Tråkigt nog så hamnar skeppet i en faslig storm där han kastas över bord. Som tur i oturen så befinner han sig inte långt ifrån en ö och finner strax botten under hans fötter.

När han vaknar på ön några timmar senare märker han till sin stora förskräckelse att han sitter fast i marken. Det är då hans första möte med öns småvuxna befolkning äger rum. Han märker snart att Lilliputtarna är ett vänligt sinnat folk och han lever med dem där på ön Lilliputt i några år innan han får en chans att återvända hem.

Bara några månader senare så åker han ut med ännu ett skepp. När de varit ute på sjön ett tag så är de tvungna landstiga en ö för att söka efter mer vatten till deras förråd. Gulliver följer med några av besättningen in till land för att se sig om, men blir kvarlämnad när de andra flyr i panik efter att ha sett en av landets gigantiska invånare. Det var en kolossal varelse av det slag man brukar kalla för jätte.

Trots att Gulliver flyr så råkar han ändå på fler av befolkningen och blir tillfångatagen av en av dem. Han hålls fången hos en bonde med dess familj ett tag. Dessa tycker dock att Gulliver är en sådan fantastisk varelse att de åker runt i hela landet Brobdingnag och visar, den i deras ögon, lille mannen som de hittat.
Tillslut hamnar han hos kungen och drottningen i landet och blir som deras egna lilla husdjur.
Även på detta ställe tvingas Gulliver stanna i några år innan han av en slump återigen hamnar i vattnet och hittas av ett fartyg av samma dimension som hans egen storlek.

På båda dessa resor så får Gulliver chansen att lära sig om ländernas stadsskick och befolkning. Han upptäcker att det finns en hel del skillnader mellan dessa länder och hans eget och han märker också att han inte lyckas övertyga varken lilliputtarna eller brobdingangerna om att det är i hans land saker sköts på rätt sätt.

Den här boken är fylld av samhällskritik och ironi och det finns inte speciellt många sidor i den som inte på något vis är utan politisk anspelning. Speciellt partierna där Gulliver är hos kungarna visar verkligen på vad Swift tycker och tänker om sitt lands stadsskick.
Det är verkligen intressant hur författaren behandlar alltifrån utseendefixering till fängelsestraff. Jag är inte alltid säker på att jag håller med om det som står, men visst är det verkligen revolutionärt om man sätter in det i den tid som boken är skriven i.

Tankarna och idéerna om samhällets felaktigheter är den återkommande faktorn i boken och det är ofta ganska lätt att tolka vad det är Swift egentligen vill säga.
Människor var i huvudsak väldigt optimistiska under upplysningen. Däremot visar Swift, genom ”Gullivers resor”, att han var en pessimist som var trött på människan. Tillskillnad från mycket annan litteratur från upplysningen innehåller inte boken heller så mycket framtidsoptimism eller hyllning till förnuftet. Tvärtom är Swift genom ”Gullivers resor” väldigt kritisk till en god framtid och ser nästan föraktfullt på upplysningstidens ofta överdrivna förnuftighet.
Den Engelska politiken som rådde under Swifts levnadstid förlöjligas också då han berättar om hur man får en plats som politiker i Lilliputt. Detta sker genom en lindansartävling där man får gå ut på en lina och den som hoppar högst får därefter välja sin post.
”När något högre ämbete blir ledigt antingen till följd av dödsfall eller onåd (vilket senare ofta inträffar) vänder sig fem eller sex av dessa aspiranter med en petition till kejsaren att få förströ hans majestät och hov med en uppvisning i lindansning, och den som då hoppar högst erhåller ämbetet. Det händer ofta, att själva ministrarna befalles att visa sin skicklighet för att övertyga kejsaren, att de ej glömt konsten.”
Swift visar här hur lätt det var att komma in i politiken. Man behövde egentligen inte kunna eller ha gjort något speciellt. Bara man smörade tillräckligt för kungen så fick man en högt uppsatt plats.

En annan tydlig kritik som man kan anan är när de två länderna Lilleputt och Blefuscu som för ett evigt krig om vilken sida det är bäst att knacka hål på ett ägg.
Detta, i stort sett menlösa krig, har krävt livet av 60 000 människor av deras slag.
Gulliver tycker att det är en väldigt märklig sak att kriga för och han tycker att alla dessa liv har försvunnit i onödan.
Men även här kritiserar Swift sin tids krig som kunde slå ut i full blom på grund av någon liten småsak. Han menar att många människor i hans värld dör för orsaker de inte har något alls att göra med men blir skickade ut i krig för att deras överbefälhavare och regering har sagt det.
Det stämmer nog in även på dagens krig som man kan tycka förs på märkliga grunder. Till exempel för USA krig i mellanöstern och lägger sig i och tar ställning i frågor som inte berör dem över huvud taget. På följd av det har nästen en million människor fått sätta livet till.

Även om Swift tar upp problem som var gällande för nästan 250 år sedan så är vissa delar fortfarande högaktuella.

”…’ Men av vad jag inhämtat av din framställning och de svar som jag med mycken möda har framtvingat och avpressat dig kan jag inte komma på någon annan slutsats ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gullivers Resor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-06-02]   Gullivers Resor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10066 [2019-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×