Kalla Kriget

2 röster
7677 visningar
uppladdat: 2008-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jaltamötet


Jaltamötet ägde rum mellan den 4 och 11 februari 1945, på den lilla halvön Krim i Jalta. Detta möte hade man för att man skulle diskutera hur man skulle dela upp Tyskland efter deras kapitulation, man kan säga att det var ett fredsmöte.
Mötet var mellan tre stycken människor, och dessa kommer att kallas ”De tre stora”. Det var Josef Stalin (Sovjet), Winston Churchill (Storbritannien) Franklin Roosevelt (USA). Detta möte kan man säga var startskottet till det ”Kalla kriget”. Efter detta möte så började det bli vilda diskussioner om hur man skulle styra Tyskland efter kriget. Den Franske presidenten Charles de Gaulle fick inte vara med på mötet, det sägs att dem tre andra inte tyckte om honom.

Krav

Sovjet ville ha skadestånd i form av in natura.
Tyskland hade inga pengar dem kunde ta, så dem valde att utnyttja Tysklands industrier. Dem utnyttjade alltså Tyskland för att själva tjäna pengar. Sovjet ville även att länderna i Öst skulle vara Öst vänliga. Deras sista krav var att det skulle finnas skyddszoner inne i Tyskland, för att dem inte skulle kunna starta ett tredje världskrig.
USA och Storbritanniens krav var att länderna i västra Europa skulle vara Västvänliga. Även dem ville ha skyddszoner inne i Tyskland. Men dem begärde dock inget skadestånd, för deras landsförluster under kriget var inte lika stora som för Sovjet.
USA hade ett eget önskemål, och det var att Sovjet skulle hjälpa USA i kriget mot Japan.
Det skulle börja tre månader efter mötet. Stalin tyckte detta var bra för det tog ungefär tre månader att förflytta hans trupper dit. I gengäld för detta skulle Sovjet återfå allt som Tsarryssland hade förlorat genom rysk-japanska kriget och därtill ögruppen Kurilerna.


Tyskland delas

Tyskland delas upp i fyra zoner, en till Sovjet, USA, Storbritannien och Frankrike.
Länderna var överens om att det skulle finnas en gemensam kontrollkommission.
Kontrollkommissionen var tänkt att de fyra länderna skulle hjälpa varandra så att alla skulle få det så bra som möjligt inne i Tyskland och Berlin.

Egna Tankar

Jag tycker att dem skulle ha diskuterat mer om hur konsekvenserna för att dela upp Europa i öst och västvänligt. För det säger sig själv att man inte kan dela upp det så, för då har dem ju ingen vilja vad dem skall välja. Dem satte ju hela Europa i jätte stor press med tanke på att USA visat vilken kraft atombomberna har, och det skulle göra en väldigt stor skada på Europa om en sådan fälldes.


Problemet Tyskland

Efter andra världskriget låg tyskland i ruiner, och det orsakade bl.a.
Hungersnöd
Ingen ekonomi i landet
Sjukdomar

Man delade upp Berlin i fyra zoner och varje del styrdes av en militärkommendant.

Ett problem uppstår 1945, då Churchill tvingas avgå pga. Att han förlorat det engelska valet. Samtidigt avlider Roosevelt.
Dem nya ledarna blir då;
Clement Attlee för England och Harry S. Truman för USA. Men Stalin regerade dock fortfarande i Sovjet.

Man var väldigt rädd för att få in kommunister i USA, så regeringen i USA försökte få folk att ange varandra.
Trumandoktrinen

I mars 1947 så tog den amerikanska presidenten Harry S. Truman fram en doktrin, som kom att kallas Trumandoktrinen.
Syftet med denna doktrin var att hjälpa Grekland och Turkiet med ekonomisk och militär hjälp. För både Grekland och Turkiet var utsatta av sovjetiska påtryckningar. Men den riktiga bakgrunden var att det var oro inom USA:s regering för en sovjetisk expansion i Västeuropa. Truman ville hjälpa demokratiska länder, men deras frihet och oberoende hotades av andra länder eller rörelser.
Man hade riktat Trumandoktrinen direkt mot Sovjetunionen. Detta skapade en helt ny inriktning av USA:s traditionella utrikespolitik i fredstid.
Det kallades Trumandoktrinen ända in på slutet av 1980-talet.

Marshallplanen

George C. Marshall tog i juni 1947 fram en plan som kom att kallas Marshallplanen. Idén med Marshallplanen fick utrikesminister Marshall då han reste runt i Europa. Marschall planen gick ut på att USA ville ”rädda” Europa, genom att bistå med pengar. Detta ville man för att kunna exportera varor till Europa.
Man bistod med pengar så at Europa skulle kunna köpa varor från USA, många länder i Europa var ju uttömda på pengar.
Även Sovjet erbjöds hjälpen, men dem tog ej emot anbudet, eftersom dem tyckte att det bara var en strategi i från USA, för att dem skulle kunna öka sina marknadsdelar och sitt politiska inflytande. USA var väldigt rädda att förlora den europeiska marknaden.


Upptrappning

I mars, 1948 fick Västtyskland en gemensam valuta. Dagen efter att den gemensamma valutan kom skapade Östtyskland den s.k. Berlinblockaden. Västmakten blev då tvungen att använda sig av en luftbro för att frakta in varor till Berlin. Man flyger in alla förnödenheter;
Mat, ved, toalettpapper etc.
Det blev totalt 275.000 flygningar, det är ungefär ett plan i minuten.
Denna procedur höll på i nio månader. Man blir tillslut tvungen att häva blockaden, och detta händer i maj, 1949.

1949 förklarar Östtyskland Berlin som huvudstad. Berlinblockaden Detta var totalt oacceptabelt för Västtyskland som då förklarade Bonn som huvudstad i väst. Nu fanns det Västtyskland, även kallad Förbundsrepubliken Tyskland, med staden Bonn som huvudstad, och så fanns det Östtyskland som även kallades Tyska Demokratiska Republiken, med Östberlin som huvudstad. Fast Berlin låg i Östtyskland var det fortfarande en delad stad.
Nu var Öst- och Västtyskland ett faktum.

NATO

NATO står för North Atlantic Treaty Organisation. NATO bildades 4 april,1949. Det var 12 medlemsländer från början, 10 från
Europa och två från Nordamerika. NATO räknar ett militärt anfall så här; ”Ett anfall mot något av medlemsländerna, skall ses som ett anfall mot dem alla”.

Stalin dör

Den 5 mars, 1953 dör Josef Stalin, efter ha legat i koma i fem dagar efter en hjärnblödning.

Hans efterträdare Nikita Chrusjtjov tog makten den 7 december 1953 och satt där fram tills han blev avsatt 1964.

Chrusjtjov ville fredsförhandla i Berlin, 1961. Men USA:s president John F. Kennedy vägrade att erkänna Östtyskland (DDR, Deutsche Demokratische Republik) som en egen stat. Läget förvärras
Östtyskland blir förargat då det blir en massiv folkvandring. Mellan år 1949-61 flydde 2,7 miljoner människor från Östtyskland, till Västtyskland via Berlin.
Östtyskland blev trötta på folkvandringen, så den 12 augusti 1961 börjar man bygga Berlinmuren. När muren var klar var den totalt 43.1 km lång, men den byggdes om och förstärkte flera gånger, för att så effektivt som möjligt kunna hindrar folket i öst att ta sig till väst.
Man förstärkte även muren genom att bygga en mur till framför muren, den var utrustad med bl.a. minfält. Taggtråd och stora höga övervakningstorn mellan murarna.
Folket i Östberlin var nu helt instänga, hade du en släkting i Västberlin kunde du inte hälsa på dem. Alla fönster som vette mot Västberlin var igenmurade.
Berlinmuren

Cuba under 50-talet

Cuba styrdes på 50-talet av en diktator vid namn Fulgencio Batista.
Batista sammanbetade med USA:s regering. Så USA hade stora investeringar på Cuba.
Dem största investeringarna man hade på Cuba var sockerrör, ca 75 procent av den bördiga marken. USA ägde även 90 procent av turist- och kasinoverksamheterna på Cuba.
Batista levde gott, men han höll makten på Cuba via militärer, mord och utpressning på folket. Men det fanns två personer som Batista inte räknat med, och det var Fidel Castro och Che Guevara. Dem två hade en befrielsegrupp, och lyckades tillsammans störta Batista och slänga ut honom och han kumpaner från Cuba.
Nu förstatligade Fidel Castro allt jordbruk och sockerindustrin. Han slängde även ut alla amerikanare. Detta väckte såklart stor aggressivitet hos amerikanarna. För Cuba hade ju varit ett semesterparadis för dem.

En annan sak som väckte stor uppmärksamhet var det att Cuba fick stöd av Sovjet.
Nu hade Fidel Castro makten i Cuba, Che Guevara var nere i Bolivia och försökte fortsätta men sitt revolutionståg, men han mördades efter det att han blivit förrådd.
USA försökte störta Castro, och man använde exilcubaner som tvingats fly från Cuba då Castro tog makten. Exilcubanerna skulle hjälpa USA och kriga mot Castro. Dem skulle anfalla Cuba vid ”Grisbukten”. Men detta anfallet blev ett totalt fiasko. Castros arme besegrade lätt befrielserörelsen från USA.De tretton dagarna

Sovjet sätter nu USA i en svår knipa, genom att sätta kärnvapenstridspetsar på Cuba. USA upptäcker dessa via flygfoto från ett plan kallat U2-plan, den 14 oktober 1962.
Det är nu riktigt nära ett tredje världskrig. Man vågar inte att anfalla Cuba, eftersom man var rädd att dem skulle avfyra kärnvapen mot dem, och det kunde även provocera Sovjet.

Terrorbalans

Så istället blockerar USA alla vägar som leder till Cuba, och dem planerar även att sätta kärnvapenstridspetsar i Grekland och Turkiet.

I USA lär man ut i skolorna något som kallades ”Duck and Cover”. det gick ut på att om det skulle komma en stridspets flygande så skulle barnen kasta å gömma sig så fort som möjligt. Men det spelade nog ändå ingen roll, dem lär ju inte ha överlevet en atombomb som exploderat på marken ändå.

Samtidigt som detta pågick så låg hela USA:s armé i beredskapsläge, atombestyckande bombplan låg i luften nästan hela tiden, flottan
gjorde sig klar att attackera och i Västberlin gjorde sig trupperna klara att försvara Västberlin.

Men den 28 oktober 1962 så drar Sovjet tillbaka sina kärnvapenstridspetsar från Sovjet, och USA drar tillbaka dem som
skulle sats upp i Grekland och Turkiet. Detta efter en att USA och Sovjet kommit överens om att om Sovjet tog väck sina kärnvapen från Cuba skulle USA inte invadera Cuba, häva blockaden och dra tillbaka sina kärnvapen som var på väg mot Grekland och Turkiet.

Varken USA eller Sovjet vågade anfalla den andre, man iste ju inte hur mycket kärnvapen det fanns på båda sidor, så hur bra man än lyckats med det första anfallet hade man ändå riskerat att få en atombomb ner drällande över huvudet, och en sådan bomb skulle lägga hela landet i ruiner. Detta kallas även terrorbalans.


Vietnamn Kriget

USA fick 1945 ärva ett begagnat kolonialt krig i Vietnamn. Vietnamn hade varit en gammal fransk koloni (Indokina, Laos och Kambodja). Alla dem länderna hade varit ockuperade av Japan under världskriget. Precis som i många andra länder som varit ockuperade, så fanns det även i dessa länder olika befrielserörelser. Den i Nordvietnam hette Vietcong. Som ville bli av med Japan. Befrielserörelsen i Vietnamn var inte som dem andra, denna befrielserörelse var kommunistiskt. När Frankrike till slut kunde sända trupper till Vietnamn så ”sponsrade” USA med nästan 2/3 av den totala kostnaden. Men vid slaget vid Dien Bien Phu år 1945 så besegrades fransmännen.
Man skulle då hålla val i Vietnamn, men USA var rädda att kommunisterna skulle vinna. Man delade därför upp landet i två delar. Nordvietnam, som blev kommunistisk, men fritt, och Sydvietnam, som blev ockuperat av USA och demokratiskt. Nu började
USA sända ”rådgivare”, militära experter och tränare till Sydvietnam, för att hjälpa den sydvivietnamesiska armén.

USA hamnar i ett provocerande läge år 1964, då Tonkinincidenten inträffar. En patrullbåt från Vietcong besköt ett amerikanskt krigsfartyg. Detta leder till att USA kan ta in ännu mer folk i Vietnamn, och efter ett halvår har USA tagit dit över en halv miljon soldater.

Fast än att USA hade så mycket folk i Vietnamn så inträffade Têt-offensiven år 1968. USA föll ordentligt, för Vietcong lyckades samordna en stor offensiv i Sydvietnam. Man lyckades till och med att inta USA:s ambassad i Saigon.

Samtidigt som kriget fortsatte utväxlades det och blev allt blodigare. USA lyckades även göra sig ovän med Sydvietnam och dess befrielserörelse FNL
USA kunde inte stå emot hur länge som helst, utan man kapitulerade till slut efter 11 år. Man slöt fred år 1975. USA förlorade 58.000 man i kriget och det dog eller mördades mellan 2-3 miljoner vietnameser i kriget. Man hade fällt lika många bomber över U-landet Vietnamn som man gjorde över Tyskland under andra världskriget.

Efter kriget bidrog inte USA med en dollar till hjälp att bygga upp Vietnamn igen, utan tvärt emot dem satte en handelsblockad och diplomatisk blockad istället, och den fanns kvar i årtionden.

USA krigade mycket för att dem var rädda om dem förlorade mot kommunerna så skulle kommunismen sprida sig till andra länder.

Synen var helt annorlunda på amerikanarna när dem kom hem gemfört med när dem åkte. När dem åkte sågs dem som hjältar, men när dem kom hem sås dem som blodtörstiga psykopater, narkomaner och barnrövare. Man dödade väldigt mycket civilt folk i detta krig. Det dog väldigt många av napalm bomben som var en ny krigsmetod.

Starten till Revolutionsåret

Men allt började redan år 1985, när en ung man med nytt tankesätt blivit generalsekreterare för Sovjetunionens kommunistparti, han hette Michail Gorbatjov.
Gorbatjov visade från första dagen att det nu gällde helt nya regler i Sovjet. Tidigare hade man gjort så att de sovjetiska ledarnas porträtt hade förskönats. Man hade bl.a. suddat ut både rynkor och födelsemärken. Men Gorbatjov vägrade erkänna det. Han sade att Sovjetunionens befolkning skulle se honom så som han såg ut, för Gorbatjov hade ett stort födelsemärke högst upp på skallen.
Gorbatjov gjorde stora nedskärningar på den Sovjetiska krigsmakten, eftersom sovjet var en stor krigsmakt, och den krigsmakten kostade stora nedskärningar. Sovjet var just det behov av pengar så man fick skära ner på krigsmakten.
Gorbatjov hade annat tankesätt gentemot dem tidigare Sovjetiska ledarna, han startade bl.a. det stora förnyelseprojektet:
Perestrojka- som var ombyggnaden av det sovjetiska systemet.

Uskorenie- acceleration, gick ut på att förbättra produktionen.

Glasnost- man skulle få se hur det sovjetiska systemet funkade, och vad det innebar.

Det kommunistiska systemet man använde för planekonomi gjorde att myndigheterna bestämde alla produktionskvoter för industrin fem år i taget. Man kollektiviserade jordbruket som också hade fem års planer. Nu gjordes allting jätte stort, man satsade på stora och tunga projekt som tung industri, stålverk, kraftverk traktorfabriker osv. Administrationen blommade upp överallt, och det var många som skulle bestämma, godkänna och kontrolleras.

Detta systemet var mycket krångligt, och innehöll massa konstiga saker. Det fuskades, och underdrevs hur mycket som skulle tillverkas. Tillgången på råmaterial var mycket skiftande, så man hamstrade i bra tider för att klara av dem dåliga tiderna. Detta gjorde att statistiken inte stämde, och det gjorde att alla planer blev overkliga. Man ville inte modernisera, eftersom det fanns en risk att ens mål kunde avskrivas.
Vid vissa fabriker utvecklades ett katastrofalt ekologiskt område. Dem hade inte råd med miljöskydd, eller nya maskiner, eller med underhåll av dem gamla. Till slut fungerade ca bara 30 procent av maskinerna i DDR (Östtyskland).

1989

1989 kom att kallas det stora revolutionsåret. Det var ett år som var fyllt med händelser, gränser kom att öppnas, Sovjet skulle falla och muren skulle falla.

I maj 1989, i Ungern börjar man plocka ner taggtråd och vakttorn vid gränsen mot Österrike (det kommunistiska partiet i Ungen upplöste snart sig själv). Nu passade framförallt massa Östtyskar på att köra över gränsen, och under den sommaren protesterade massa östtyskar och skrek ”Det är vi som är folket”.

Dem baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen, som kom under styre av Sovjetunionen efter andra världskriget längtade efter att vara fria länder igen.

Den kommunistiska ledningen i Östtyskland tvingas avgå den 8 november 1989, och dagen efter meddelar man att östtyskar kunde resa fritt från öst till väst, och samma natt börjar folk hugga på muren. Samtidigt som dem har otroliga glädjescener, då släktingar från öst och väst kunde träffas ör första gången som dem ville på närmare 30 år.

Revolutionen fortsatte sprida sig, och den 24 november 1989 avgår den kommunistiska regimen i Tjeckoslovakien självmant, efter en veckas demonstrationer.

I Rumänien i slutet av december utbryter blodiga strider mellan armén och Folk hackar på Berlinmuren säkerhetspolisen. Diktatorn Ceausescu avrättas tillsammans med sin hustru, dem hade styrt landet med en ”järnhand”.

Slutet på kalla kriget

Precis som andra världskriget skulle även Kalla kriget avslutas i Tyskland, det återstod en fråga, fanns det igentligen någon anledning till att ha två olika Tyskland skulle finnas vägg i vägg? Nu hade ju även kommunismen fallit svaret kom ganska snabbt, det som var tänkt med den demokratiska revolutionen slutade med att Östtyskland kollapsade. Men för att Öst- och Västtyskland skulle få gå ihop till ett enat Tyskland var dem tvungna att ha dem fyra segermakternas underskrift(segermakterna från andra världskriget). Det fanns dock bara två problem av dem fyra segermakterna. Det var Sovjetunionen och Frankrike. Sovjetunionen gick med på att Tyskland efter det att Gorbatjov givit sitt medkännande, även Frankrike gick med på det, men det krävdes en del övertalning. Natten mellan den 3 och 4 oktober 1990 förenades Öst- och Västtyskland till ett land, Tyskland. Landet hade 80 miljoner invånare och Berlin som huvudstad.

Egna tankar

Jag tycker att detta krig var oundvikligt e...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalla Kriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-25]   Kalla Kriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=10004 [2019-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×