Trädgudarnas land

3 röster
74511 visningar
uppladdat: 2000-07-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Recension av
Trägudars Land
Av: Jan Fridegård


Trägudars Land skrevs 1940 och är en spännande kärlekssaga om trälparet Ausis och Holmes kamp för frihet och eget liv, mot förtryck och livegenskap. Författaren Jan Fridegård skrev senare två efterföljare, Gryningsfolket (1944) och Offerrök (1949).

Boken är Skriven av Jan Fridegård och skildrar den nordiska kulturen under 800-talet. Huvudpersonen är en träl som upphittas som ett övergivet spädbarn. Han får namnet Holme och växer upp i en vikingastam och blir deras smed. Holme växer upp som en sträng och muskulös man och är egentligen ingen träl, då han varken är viking eller så lite respekterad av kämparna för att kunna kallas träl.
Men hövdingen gillar inte alls Holme och när han sätter ut Holmes och den sköna trälinnan Ausis barn för att dö ute i skogen brister en kamp om liv och död ut. Holme letar upp barnet och flyr med Ausi genom att stjäla en av stammens båtar. De ger sig ut på ett underligt men spännande äventyr där vi även får uppleva hur ett försök att införa kristendomen i det nordiska samhället misslyckas.

Platsen där handlingen utspelar sig är mycket realistisk och man lever sig verkligen in i miljön som beskrivs. Fridegårds beskrivningar på omgivningen påverkar stämningen och dysterheten i boken. Den beskrivs med mörka skuggor och kalla vindar. Eftersom bokens personer nästan aldrig beskrivs som speciellt glada utan bara till en viss mån lyckliga så är det som om det är kväll och mörkt för jämnan, man känner en kyla i kroppen vilket ger boken den dystra stämningen. Detta behöver inte alls vara något negativt utan ger oss en verklighetstrogen bild om hur det kan har varit som livegen och förtryckt. Boken väcker medlidande och mot förtryckarna en viss sorts förakt. Känslan för de rövare som framkommer känns bister och deras återkommande grymhet bygger upp ett starkt hat.
Författarens främsta egenskap med boken är att han kan få hjärtat att sätta sig i halsgropen av oro och medlidande. Men han kan även dra ner pulsen och låta oss njuta av den passion och kärlek som finns i boken.
Boken är lätt att förstå även om tidsuppfattningen när en del händelser utspelar sig kan bli fel.
Handlingen går som på vågor då vissa stunder är rika på dramatiska händelser medan andra delar kanske inte ens läggs märke till.

De som väljer att läsa ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Trädgudarnas land

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-03]   Trädgudarnas land
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×