Romariket

11 röster
15164 visningar
uppladdat: 2002-01-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Staden Rom, som idag är en miljonstad, grundades år 753 f. Kr. Det sägs att Rom byggdes på sju kullar vid floden Tibern. Staden växte och blev centrum i ett storrike som sträckte sig genom Europa ända in i Afrika och Asien. År 117 e. Kr stod det romerska riket på höjden av sin makt inom detta stora rike fanns många olika folkslag greker, syrier, judar, egyptier, afrikaner m. flera.

År 284 efter flera inbördeskrig delades riket i flera delar för att år 324 återförenas av kejsar Konstantinus. Men 100 år senare invaderades landet av vilda krigare. Den västra delen splittrades år 476 men den östra hölls samman ända till 1453. Det latinska språket överlevde och utgör grunden för italienska, spanska, franska och rumänska.

Under den äldsta tiden regerade kungar i staden Rom. Den första kungen sägs ha varit Romulus.

De första romarna levde till största delen av jordbruk. De romerska poeterna skrev lyriskt om livet på landet, men det var ingen dans på rosor. Man plöjde med oxar. Spannmålen skördades för hand och mjölet maldes ofta för hand.

Bara förmögna romare hade råd att bo i egna villor. Husen var byggda av det material som fanns att få lokalt. Det kunde vara sten, lertegel, cement eller trä. Taken var gjorda av lertegel. Romarna hade inte lika mycket möbler som vi är vana vid. Det fanns inga garderober utan kläderna förvarades i låga skåp och träkistor. Soffan var den viktigaste möbeln i ett romerskt hem, man vilade på den, man åt liggande på den och tog emot gäster på den. Dom rika hade fina handgjorda soffor av trä, marmor eller brons. Belysningen kom från små oljelampor och värmen kom från öppna spisar. Och i dom lyxigaste husen fanns –hör och häpna- golvvärme!!!!!!!

Mat och dryck för dom fattigaste romarna bestod av knappt mer än en skål gröt eller en brödbit som sköljdes ner med lite surt vin. Även för dom rika var frukosten bara lite bröd, honung och oliver. Den viktigaste måltiden var middagen- cera-. Då åt man både förrätt, varmrätt och efterrätt. På stora bjudningar serverades gödda hasselmöss, småfåglar, flamingotungor, eller en kräm av kalvhjärna och nypon. Det som blev kvar av maten fick gästerna ta med sig hem. Det kanske är därifrån som vår tids ”Doggy-bag” kommer.

De flesta dräkterna som romarna hade var gjorda av ull. Kvinnorna bar en lång dräkt s.k.-stola- över en underkjol. Ofta hade dom också en stor sjal –palla- som dom draperade på olika vis. Flickorna gick klädda i vitt tills dom gifte sig, efter det fick dom dräkter i klara färger.

Skolor var inte så vanligt i det romerska riket. Barnen fick lära sig ett yrke av sina föräldrar och räkna lärde man sig när man stod i torgstånden. Men dom rika familjerna hade ofta privatlärare, och i dom skolor som fanns fick eleverna lära sig räkna, läsa och skriva både latin och grekiska.

Romarna var renliga av sig och det fanns badhus i dom flesta städer. Det var inte bara en plats där man tvättade sig utan där träffade man sina vänner, tränade och spelade bollspel. Affärsmän höll ofta möten i baden. Att jämföra med presidenterna i Finland och Ryssland som också har haft viktiga möten i bastun.

Musik och teater var viktigt för romarna. Det fanns en mängd olika musikinstrument som användes vid tillställningar som t.ex. bröllop, begravningar och gladiatorspel. Barnen lekte kurragömma och hoppade hage precis som vi gör än idag. Dockorna som fanns var gjorda av trä, lera eller brons. I rika familjer kunde barnen ha en vagn i barnstorlek som drogs av en get. Männen och kvinnorna spelade brädspel som påminde om schackspel. I tärningsspelen gällde det att komma först i mål. Man gjorde som vi gör idag: kastade tärningen för att se hur många rutor man fick gå.

Familjen var viktig för romarna. Men barndomstiden var kort för den tidens pojkar och flickor. När flickorna var tolv år och pojken fjorton såg föräldrarna till att de blev förlovade. Bröllopet hölls några år senare.

Romarna var stora byggare och konstruktörer. Den r...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Romariket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-16

    Detta var en mycket intressant

  • Inactive member 2004-02-20

    din uppsats är klart bäst av d

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-25]   Romariket
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=982 [2018-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook