Berlinmuren

11 röster
32211 visningar
uppladdat: 2002-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Året var 1945. Andra världskriget var slut. Adolf Hitler, mannen med den lilla mustaschen och skrikiga rösten var död.
Krigets segerherrar USA-Storbritannien-Frankrike (västmakten) Sovjetunionen (östmakten) delade upp Tyskland mellan sig för att ha uppsikt över landet. Västtyskland styrdes demokratiskt av västmakterna, medan Östtyskland eller DDR som landet kallades på tyska blev kommunistiskt styrt av Sovjetunionen.

När kriget slutade 1945 var Tyskland sönder bombat och fattigt. Med ekonomiskt bistånd från USA och gott om arbetskraft förvandlades landet snart till ett ledande industriland. På östsidan däremot hade invånarna det mycket fattigt och staten bestämde det mesta t.ex. om mer än 10 personer träffades måste man anmäla det till staten.

Inte bara Tyskland utan också huvudstaden Berlin delades upp. Västberlin låg som en ö inne i Östtyskland. Tidigt på morgonen den 13 augusti 1961 började östtyskarna bygga en stenmur med taggtråd och minor rätt genom staden. Soldaterna stod med gevären skjutklara för att skjuta dom som försökte fly. Men varför bygga en mur för att hindra folken i Väst och Östberlin att besöka varandra?

Västberlin fick ganska snart ordning på ekonomin och i skyltfönstren i Västberlin kunde de östtyskar som arbetade där se skillnaden. De gjorde att tiotusentals människor flydde i hopp om en bättre framtid. Och Östberlin miste många utav sina välutbildade arbetare. Man började bygga Berlinmuren den 13 augusti 1961. En mur som gjorde det omöjligt att besöka släktingar och vänner på Västsidan.

När Michail Gorbatjov år 1985 kom till makten i Sovjetunionen infördes vad han kallade ”Glasnost” = öppenhet. Något helt nytt i Sovjet. Nu börjar även Östberlinarna protestera. Den 9 november 1989 samlades tusentals människor vid gränsstationen mellan Väst-Östberlin. Soldaterna visste inte vad dom skulle göra. Skjuta på sina egna eller…..Dom öppnade portarna och tusentals människor vällde över gränsen. En revolution men en oblodig sådan. Spett, hammare, mejslar ja alla slags verktyg kom till användning när muren föll 1 november 1989. Nu hjälptes alla åt att riva muren som skilde Västberlinare från Östberlinare. Människorna i både Öst och Västtyskland ville vara ett land och ett folk. Men för att få bli det igen måste Tyskland lova att aldrig vara med och starta ett ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Berlinmuren

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • bla bla 2004-10-25

    nice work

  • Patricia Plegas 2006-03-01

    vilken intressant uppsats! Jät

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-23]   Berlinmuren
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=977 [2018-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook