Andra Världskriget 1939 - 1945

6 röster
20514 visningar
uppladdat: 2002-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den första september 1939 kom krigsutbrottet.
Tyskland angrep Polen. Landet besegrades på mindre än en månad och blev delat mellan Tyskland och Sovjetunionen som trängde in från öster.
Sovjetunionen trängde in i Estland, Lettland och Litauen och placerade trupper där.

Den 30 november så anföll Sovjetunionen Finland efter de vägrat att lämna ifrån sig delar av Karelska näset. Många Finska städer bombades. Kriget höll på i tre månader innan Finland fick fred.
Sovjetunionen fick större delar av Finland än de krävt innan kriget.
Sverige och Norge ville inte låta brittiska och franska trupper passera genom norra norden. Storbritannien och Frankrike ville stoppa exporten av järnmalm till Tyskland.

Den 9 april 1940 så tog Tyskland Danmark och Norge, för att hindra ett anfall från britterna. Britterna hade lagt ut minor i havet runt norra Norge.
Sedan angrep Tyskarna Norge. De använde fallskärmsjägare som landade i Oslo och Stavanger.
Den norska kungafamiljen flydde till England och de norska handelsfartygen som var ute på haven slöt sig till Tysklands motståndare istället för att återvända till Norge.

Även fast Sydsverige låg nästan helt utan försvar den 9 april så blev Sverige aldrig ockuperat av Tyskarna.
De flesta av Sveriges styrkor låg i norra Sverige. Fast om Sverige hade ockuperats så hade antagligen Sveriges malmfält bombats av England och då hade exporten upphört.


Sverige hade förklarat sig neutralt i kriget men det stämde inte helt, vi lät tyska tåg med soldater och vapen färdas genom Sverige minst en gång om dan. Lika så lät vi ibland tyska flyg och fartyg passera Sverige.
400 000 svenska soldater låg beredda, en del var inkallade i två – tre år.
Hemma fick kvinnorna ta hand om männens arbete, fast arbetet och utbildningen blev i alla fall lidande.

Till exempel den svenska handelsflottan var väldigt viktig så vi kunde importera olja, kol och brödsäd i utbyte mot kullager, malm och papper. Men fartygen låg mitt i kriget och över tusen svenskar blev dödade vid minsprängningar och torpederingar.
Efter ockupationen av Norge och Danmark så kom en vändpunkt i England. Kritiken växte mot Chamberlains politik och han avgick.

I maj 1940 så bildade Winston Churchill en ny regering.
Samma dag så satte Tyskland in ett stort anfall mot Frankrike. De tog sig runt de befästningsverk som fransmännen byggt upp längs den fransk - tyska gränsen. Frankrike hann aldrig samla sin arme till försvar och efter 35 dagar var Tyskland framme i Paris.

Italien hade innan tyskarna tågat igenom Trumfbågen gått med i kriget på Tysklands sida. Innan kriget hade Tyskland och Italien ingått en allians, Stålpakten. Fast Italiens diktator Benito Mussolini hade inte gillat att Tyskland startat kriget 1939, för Italien hade inte varit klara med sina rustningar.
Men nu när Tyskland var på väg att vinna så ville Mussolini vara med på den vinnande sidan.

Hitler hade planerat att angripa Sovjetunionen. Då skulle de få deras stora tillgångar av olja, järnmalm och brödsäd, Hitler vill vara den som krossat världskommunismen drake och så ansåg han att Tyskland borde ha ökat utrymme.
Detta kallade man Operation Barbarossa.

Rumänien, Ungern och Bulgarien gick i förbund med Tyskland och Italien. Tyskland ockuperade Jugoslavien som inte ville samarbeta med dem. De ockuperade också Grekland med ön Kreta.
I norr skaffade Tyskland stöd av Finland som ville ta tillbaka vad de förlorat till Sovjetunionen innan.

Den 22 juni 1941 så attackerade Tyskland Sovjetunionen. Stridsvagnar rullade över Sovjetunionens gräns och bombplan gick till attack mot sovjetiska flygfält.
Tysklands mål var att erövra Leningrad, Moskva och Ukraina föra vintern.
Det såg ut som att det skulle bli så också men strax utanför Moskva och Leningrad så blev de stoppade av en mur av människor och krigsmateriel. Belägringen av Leningrad kostade tre miljoner människor livet.

Stalins hårda styrelsesätt ledde till att han fick hårt motstånd från de baltiska staterna, Vitryssland och Ukraina. Många såg Hitler som en befriare men det gillade han inte. Befolkningen vände sig snart emot de tyska trupperna eftersom de for fram så hårt. Sovjetunionen enades bakom Stalin och han gjorde ett djupt intryck när han efter invasionen manade till att försvara fosterlandet. Talet gjordes i radio och de flesta ryssarna hade aldrig hört Stalins röst förut. Han öppnade också kyrkorna som hade blivit stängda av kommunisterna.

Tyskarna erövrade Ukrainas jordbruks- och industriområden. Men eftersom invasionen gick så snabbt så stannade den till slut upp.
Det var svårt att få kontakt med hemlandet, skicka hem sårade, det var långt för all mat, vapen och ammunition som skulle transporteras, vägarna var bara av grus som förvandlades till lera när det regnade, järnvägsnätet hade skadats så Tyskarna fick använda hästdragna vagnar men de klarade inte av alla transporter.

Sen kom vintern och tyskarna hade ingen vinterutrustning för de trodde att kriget skulle vara klart innan vintern kom.
Från Fjärran östern kom 20 erfarna divisioner som Stalin hade hållit där för att kunna möta Japan om de skulle attackera. Japan hade gått med Tyskland och Italien.


Den 7 december 1941 så anföll Japan USA:s Stilla havsflotta i Pearl Harbour på Hawaii. Den största delen av den förstördes. Japan trodde att Tyskland skulle segra över Sovjetunionen och de ville fortsätta erövringskriget mot Kina som inletts 1937. De ville bli östra Asiens ledare och ville få USA:s flotta ur vägen.

USA kom med i kriget på de allierades sida. Presidenten Roosevelt som varit ganska impopulär i sitt land förut fick nu med hela nationen bakom honom.
Tyskland förklarade krig mot USA. Hitler kunde bara vänta på att USA skulle gå med i kriget i Europa. Han hade alltid fruktat att få slåss på två fronter och hade nu fått hela världen emot sig.

Hösten 1942 så var Tyskland på höjden av sin makt. Förutom erövringarna 39 – 40 så hade Tyskland ockuperat Grekland och Jugoslavien, i Nordafrika hade de trupper vid Egyptens gränser. Hitler hade också inlett Operation Barbarossa. Tyskland försökte bilda ett nytt system av stater i Europa och till skillnad från tidigare så gav han de ockuperade staterna ingen frihet.
Delar av Frankrike hade formellt självstyre fram till november -42 och Danmark fram till november -43.

Men alla stater skulle följa Tysklands politik och med detta skulle man samla ihop alla judar och sända dem till förintelseläger. De ockuperade staterna skulle också hjälpa till inom den tyska krigsindustrin.


Men Hitler tyckte inte att segern var vunnen än och ville göra en slutgiltig stöt.
1942 så skickade de ut en tysk – italiensk armé mot Alexandria i Egypten. De skulle stänga av Suezkanalen för brittiska fartyg. Sen skulle de kunna attackera Mellanösterns viktiga oljekällor.
Från söder skulle armén möta en annan styrka som kom genom Sovjetunionen. De skulle i en jättelik kniptångsmanöver mötas öster om Medelhavet. Då skulle herraväldet vara säkrat.

Först gick det efter planerna men i ett pansarslag vid staden El-Alamein så vann britterna. Segern berodde mest på att tyskarna inte kunde få fram materiel till trupperna i Nordafrika. Tyskarna var ändå nära att vinna med general Rommels skicklighet. Där vände krigslyckan. De kunde inte tillverka flygplan i tid, Storbritannien sänkte 70 procent av Tysklands lastfartyg som skulle föra förstärkningar till Nordafrika.
Tyskarna besegrades och blev tvingade att fly.

Strax efter det landsatte USA och Storbritannien nya styrkor i Algeriet och Marocko. Tyskarna klarade inte av att transportera krigsmaterielet som behövdes.
I maj 1943 var det över och tyskarna drevs bort. De hade förlorat 300 000 man.

I öst var det ännu värre. De skulle vänta med erövringen av Moskva och skulle satsa på oljekällorna i Sovjetunionen istället.
Sommaren 1942 så gick de i en båge söderut genom Sovjetunionen. Men tyskarna stoppades vid Stalingrad där ryssarna skar av den tyska sjätte armén i en kniptångsmanöver. Tyskarna stängdes inne.
Januari 1943 så kapitulerade den tyska fältmarskalken med 100 000 man av från början
300 000 man.

1943 så går Sovjetunionen och västmakterna till motangrepp. De bygger upp fler fabriker i öst och de får livsmedel och ammunition av USA och Storbritannien.
På sommaren så tog britterna och amerikanerna södra och mellersta Italien.
Mussolini störtades.
1944 så ockuperas Rumänien, Bulgarien, östra Polen och de baltiska staterna av en sovjetisk armé på tio miljoner man.
Den 6 juni 1944 blev det invasion i Normandi i Frankrike – D-dagen. Det var den största invasionen i krigshistorien. Tyskarna lyckades inte stå emot angriparna och sex månader senare så kom engelska och amerikanska arméer in på tysk mark.

Öster ifrån kom de sovjetiska arméerna. Det slog in anfall från öster, söder och väster och våren 1945 kunde sovjetiska och amerikanska soldater skaka hand vid floden Elbe.
Den 30 april 1945 så begick Hitler självmord i Berlin. En vecka senare kapitulerade Tyskland.

I Stilla havet hade USA gjort en enorm upprustning och deras flotta hade blivit tjugo gånger större. De kunde nu inte bara stöda de allierade utan kunde också genomföra ett stort krig i Stilla havet. Japanerna drevs tillbaka hem från deras imperium som de byggt upp i östra Asien. Ö efter ö blev erövrad av USA.
1945 så hade amerikanerna kommit så nära att de kunde förbereda en invasion. Den amerikanske presidenten Harry Truman bestämde sig för att använda ett nytt vapen.
Den 6 augusti 1945 så sprängdes en atombomb över staden Hiroshima i Japan. Hela staden lades i aska, 80 000 dödades och 70 000 skadades.
Den 9 augusti så sprängdes en ny atombomb över Nagasaki i Japan. Det är första och enda gången som man har använt atombomber i krig. Japan kapitulerade och andra världskriget var slut.

Hitlers mål var ett judefritt Europa. Han ville rensa ut alla judar från Europa. Man kallade det ”den slutgiltiga lösningen”.
Tyskarna fabricerade propagandamateriel som visade hur bra fångarna hade i lägren. Det visade dem till omvärlden, och de hade uppiffade läger som delegationer från Röda korset visades runt i.
Det fanns koncentrationsläger och förintelseläger. Koncentrationslägren var ofta ihopbyggda med fabriker där fångarna fick arbeta så länge de orkade. De torterades och blev utsatta för olika experiment som försökskaniner.
I Tyskland fanns det hundratals koncentrationsläger.
Till förintelselägren blev det fraktade med tåg. Ingen fick lämna vagnen. Tågen var full lastade med judar som hade blivit ihop samlade från hela Europa. De blev förda till gaskammaren där de gasades ihjäl och eldades upp. Askan blev utspridd över trakten.
Det fanns sex förintelseläger: Sobibor, Treblinka, Belzec, Majdanek, Birkenau nära Auschwitz och Chmelno. Alla förintelseläger låg i Polen.

Ungefär tolv miljoner människor togs in i dessa läger. Sju miljoner dödades, därav sex miljoner judar.
Efter kriget så påstod många att de inte visste om lägren men eftersom det fanns så många och de var så väl utspridda så är det en omöjlighet. Folket kunde också se tågen so...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Andra Världskriget 1939 - 1945

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-20

    Jag tycker att arbetet var väl

  • Inactive member 2007-12-03

    Bra skrivit :)

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-23]   Andra Världskriget 1939 - 1945
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=972 [2018-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook